GRANÅSEN:  Olympiatoppens lokaler i Trondheim ligger ved hoppanlegget i Granåsen. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
GRANÅSEN:  Olympiatoppens lokaler i Trondheim ligger ved hoppanlegget i Granåsen. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Topputøvere snikfilmet hos Olympiatoppen. Seksualiserte videoer lagt ut på nett

Uvedkommende hacket seg inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uvedkommende har brukt Olympiatoppens egne kameraer til å filme en rekke toppidrettsutøvere. Deretter har de klipt sammen videoer med seksualisert karakter og delt dem på sosiale medier, skriver NRK Trøndelag.

- For det første er dette dypt beklagelig at dette har skjedd, og vi legger oss flate, sier Lars Jacob Stovner, leder for institutt for nevromedisin ved NTNU, til statskanalen.

Snikfilmingen har foregått i Olympiatoppens idrettslaboratorium på Granåsen i Trondheim, der utøvere jevnlig kommer for å la seg undersøke. Fire kameraer filmer dem mens de trener, og disse er ifølge Stovner hacket en gang i fjor.

17 toppidrettsutøvere er gjenkjent i videoene, og NTNU og Olympiatoppen, som driver laboratoriet i samarbeid, har kontaktet alle. Ifølge Stovner skal alle ha tatt nyheten med fatning, men over hundre kan ha blitt filmet.

Hackingen er meldt til politiet og Datatilsynet. Førstnevnte har henlagt saken fordi den er vanskelig å etterforske, mens tilsynet vurderer hva de eventuelt skal gjøre. De er kritiske til laboratoriet fordi kameraene har brukt et åpent nettverk, som er lett å bryte seg inn på.

- Skal man sette opp slike kamera, må man også sette seg inn i hvordan man sikrer dem, sier tilsynets juridiske rådgiver Tobias Judin til NRK.

Ifølge instituttleder Stovner er kameraene i laboratoriet når sikret mot innbrudd.