Super-injunctions

Topshop-milliardæren navngitt i metoo-skandale

Selv om pressen ikke har lov til å peke ham ut, på grunn av «gagging»-systemet.

CELEBRE VENNER: Sir Philip Green har en rekke kjente personer i omgangskretsen. T.h. supermodell Kate Moss, som har designet flere kolleksjoner for 66-åringens kjede Topshop. Her med Greens datter Chloe i 2010. Foto: Fiona Hanson / PA / NTB Scanpix
CELEBRE VENNER: Sir Philip Green har en rekke kjente personer i omgangskretsen. T.h. supermodell Kate Moss, som har designet flere kolleksjoner for 66-åringens kjede Topshop. Her med Greens datter Chloe i 2010. Foto: Fiona Hanson / PA / NTB ScanpixVis mer

Den engelske milliardæren sir Philip Green (66) er navngitt som den angivelige overgriperen i en stor trakasseringsskandale rullet opp av storavisa The Daily Telegraph. Dette på tross av at retten har lagt ned forbud om å identifisere ham, i henhold til en kontroversiell lov.

Green, som er blitt blant Englands rikeste menn på å stå bak motekjeder som Topshop, Wallis og Burton, har ifølge Telegraph betalt «betydelige summer» til flere personer, for at de skal holde kjeft om anklager som omfatter seksuell trakassering, rasisme og mobbing.

Juridisk bindende avtaler

Green har inngått juridisk bindende taushetsavtaler (non-disclosure agreements, NDA) med fem personer som skal være utsatt for trakasseringen. På grunn av spesiell engelsk og walisisk lovgivning (Skottland har eget lovverk) har retten avsagt kjennelser som gjør at de kan straffeforfølges dersom de skulle navngi ham (super-injunctions) eller i det hele tatt snakke om avtalen.

AVSLØRTE NAVNET: Lord Peter Hain påberopte seg immunitet som parlamentsmedlem da han i dag avslørte at sir Philip Green er mannen som er anklaget for trakassering av fem personer. Foto: AFP / NTB Scanpix
AVSLØRTE NAVNET: Lord Peter Hain påberopte seg immunitet som parlamentsmedlem da han i dag avslørte at sir Philip Green er mannen som er anklaget for trakassering av fem personer. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Telegraph har brukt de siste åtte månedene på å undersøke anklagene mot Green. Men tirsdag fikk han medhold i en rettskjennelse som forbyr avisa å publisere detaljer om NDA-ene mellom ham og de angivelig trakasserte personene. Dette omfatter navnet hans, hvilke selskaper som er involvert, og hvor mye han har betalt for tausheten. Populært kalles et slikt pålegg en «gag order» eller «gagging» (no. «knebling»).

«Å kneble media i saker av offentlig interesse hører ikke hjemme i et moderne samfunn.» Jan Erik Mustad, førstelektor og Storbritannia-kjenner

Men i en overraskende vending torsdag benyttet lord Peter Hain, medlem av Overhuset og tidligere speaker i Underhuset, seg av en eldgammel lovbestemmelse (parlamentarisk privilegium) som kan tolkes dit hen at den gir parlamentsmedlemmer fritak for straffeforfølgelse dersom de f.eks. ærekrenker privatpersoner under taler i Over- eller Underhuset.

- Jeg føler at det er min plikt under det parlamentariske privilegium å navngi Philip Green som den aktuelle personen, gitt at media er gitt et pålegg som forhindrer publisering av sakens fulle detaljer, hvilket åpenbart er i offentlighetens interesse, sa lorden.

BLE NAVNGITT: Tidligere Manchester United-stjerne Ryan Giggs brukte samme advokatfirma som Green for å få identiteten lovmessig beskyttet under den omfattende utroskapsskandalen han var innblandet i. Men et parlamentsmedlem avslørte identiteten hans og påberopte seg immunitet. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB Scanpix
BLE NAVNGITT: Tidligere Manchester United-stjerne Ryan Giggs brukte samme advokatfirma som Green for å få identiteten lovmessig beskyttet under den omfattende utroskapsskandalen han var innblandet i. Men et parlamentsmedlem avslørte identiteten hans og påberopte seg immunitet. Foto: Darren Staples / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Lord Hain opplyste at han er blitt kontaktet av «noen nær saken».

Nekter for alt

Sir Philip Green har i kveld gitt en uttalelse der han avviser beskyldningene.

- I den grad det antydes at jeg er skyldig i urettmessig seksuell eller rasistisk atferd, benekter jeg det på det sterkeste, sier 66-åringen.

Forretningsmannen understreker at han og Arcadia, selskapet bak butikkjedene hans, tar anklager fra ansatte svært alvorlig, og at de undersøker ethvert rapportert tilfelle.

BESKYTTET AV LOVEN: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson (t.h.), som drepte James Bulger (2) i 1993, har fått nye identiteter. På grunn av gagging-systemet får ikke pressen avsløre deres nye navn. Foto: PA / NTB Scanpix
BESKYTTET AV LOVEN: Jon Venables (t.v.) og Robert Thompson (t.h.), som drepte James Bulger (2) i 1993, har fått nye identiteter. På grunn av gagging-systemet får ikke pressen avsløre deres nye navn. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

- Arcadia sysselsetter over 20 000 personer, og som andre store selskaper mottar vi av og til formelle klager fra ansatte. Noen ganger løses disse tvistene ved enighet mellom alle parter og deres juridiske rådgivere. Disse overenskomstene er konfidensielle, så jeg kan ikke kommentere dem, sier 66-åringen.

Brukte Ronaldo-advokater

Ifølge Telegraph har Green brukt nærmere 5, 4 millioner kroner på advokatutgifter til firmaet Schillings, som har ført saken for ham. Schillings har tidligere lyktes i å få igjennom NDA-er eller ikke-publiseringspålegg for Cristiano Ronaldo, Lance Armstrong og Ryan Giggs i deres skandaler.

Da saken mellom Green og Telegraph først var oppe i den lavere rettsinstansen i sommer, fikk avisa medhold i at omtale av saken var av stor offentlig interesse - men tirsdag kom altså ankedomstolen til motsatt konklusjon, der de la mer vekt på vernet av kontrakter og avtaler.

Philip Green har skapt seg et image som en som jobbet seg til suksess fra fattigdom, og han og kona Tina er kjent for en ekstravagant og kontroversiell livsstil - blant annet har de arrangert gigantiske fester med gjester som Elton John, Bill og Hillary Clinton, Elizabeth Hurley og Kate Moss, ifølge BBC.

Men ekteparet opplevde et betydelig tilbakeslag da kjeden BHS (British Home Stores) kollapset i 2016. 12 000 personer mistet jobben, og ytterligere 20 000 sto i fare for å miste en betydelig del av pensjonen. Dette samtidig som Peter og Tina ble observert i Middelhavet, i sin luksusyacht.

Det gikk så langt at Overhuset foreslo å ta fra ham adelstittelen - men han reddet seg ved å betale nærmere 3,9 milliarder kroner inn i BHS' pensjonsfond, ifølge The Guardian.

Green og kona Tina er sammen gode for over 50 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Skulle beskytte mot uthenging

Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder med Storbritannia som spesialfelt, forteller at det engelsk-walisiske gagging-systemet har vært omdiskutert i en årrekke.

- Opprinnelig var lovverket utformet for å beskytte f.eks. folk som hadde barn utenfor ekteskap fra sladder og uthenging i offentligheten - det bygger på en gammel liberal holdning om å beskytte individet. Men i nyere tid, med media som bærer av offentligheten, er bestemmelsene stort sett brukt mot pressen, sier Mustad til Dagbladet.

SYNES ORDNINGEN BØR AVSKAFFES: Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad mener gagging-systemet er avleggs i et moderne samfunn.


Foto: Trine Andersen / NTB Scanpix
SYNES ORDNINGEN BØR AVSKAFFES: Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad mener gagging-systemet er avleggs i et moderne samfunn. Foto: Trine Andersen / NTB Scanpix Vis mer

En svakhet ved gagging-systemet er at det var og er redskap for et visst samfunnssjikt, ifølge førstelektoren.

- I begynnelsen beskyttet systemet folk i den utdannede eliten og øvre middelklasse. Nå til dags er det stort sett politikere og kjendiser som nyter godt av det, sier han.

Gagging-systemet beskytter også privatlivet til f.eks. personer som har drept små barn, som Jon Venables og Robert Thompson, som tok livet av toåringen James Bulger i 1993; pressen får ikke avsløre deres nye identitet, for å beskytte dem mot hevnangrep.

Omdiskutert immunitet

Mustad opplyser at immuniteten for parlamentsmedlemmer er omdiskutert. I likhet med Green-saken påberopte liberaldemokraten John Hemming seg i 2011 ordningen for å navngi Manchester United-stjerna Ryan Giggs i en stor utroskapsskandale, der identiteten hans i utgangspunktet var beskyttet.

- Parlamentsmedlemmets immunitet ble funnet tvilsom, og Green-saken likner jo veldig, sier Storbritannia-kjenneren.

Han understreker at identitetsbeskyttelsen i henhold til gagging-lovene slutter å gjelde når det foreligger en rettsavgjørelse i den aktuelle saken.

- Da kan navnene på de involverte offentliggjøres.

FIASKO: Den Green-eide BHS-kjeden måtte legge ned i 2016, 12 000 mistet jobben. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB Scanpix
FIASKO: Den Green-eide BHS-kjeden måtte legge ned i 2016, 12 000 mistet jobben. Foto: Peter Nicholls / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Redaksjonene må få avgjøre

- Hva synes du personlig om gagging-systemet?

- Å kneble media i saker av offentlig interesse hører ikke hjemme i et moderne samfunn. Det må være opp til den enkelte redaksjon å avgjøre hvorvidt navn skal publiseres eller ei.

- Akkurat som i Norge?

- Akkurat som i Norge.