Tør du å kjøpe boligen ingen andre byr på?

- Boligkjøpere kan tjene på å vise mer «guts», sier Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

BOLIG: Styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund etterlyser kjøpere med mer kunnskap om det de kjøper.
BOLIG: Styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund etterlyser kjøpere med mer kunnskap om det de kjøper.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): En undersøkelse Forbrukerrådet la frem i sommer viste at kun halvparten leser all tilgjengelig informasjon om boligen før de legger inn bud.

- Har du fått informasjonen, har du ikke noe å klage på. Denne gruppen tar derfor på seg stor risiko. Les all informasjon før du legger inn bud, lød det klare rådet fra Forbrukerrådets direktør Randi Flesland.

Når mange går løs på samme bolig Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er også klare på at kunnskapsnivået hos norske boligkjøpere kan bli bedre.

- Norske forbrukere har mye å hente på å øke sin kunnskap om hva som skjer i boligmarkedet, sier NEFs styreleder Tormod Boldvik til Hegnar.no.

Han tenker da selvfølgelig på å lese de tekniske rapportene og salgsoppgavene. Men ikke bare det.

- En annen del av kunnskapen er jo prisdannelsen i boligmarkedet — hva som skjer når så mange går løs på den samme boligen i en budrunde. Er det riktig pris som oppnås da? spør Boldvik.

Tør du å kjøpe når ingen andre byr? Han spør seg om noen boligkjøpere faktisk kunne ha ordnet seg bedre hvis de hadde vist større mot.

- Noen hadde nok funnet en bedre løsning for seg selv om de hadde turt å ta et individuelt valg og følge sin egen oppfatning av at «den boligen og beliggenheten er riktig for meg — til et akseptabelt prisnivå for meg. Selv om ingen andre byr, tør jeg å kjøpe den boligen».

- Men da må en ha kunnskap om de lokale forholdene, boligen, sin egen betjeningsevne, og altså tørre å gjøre gode valg fremfor å følge alle de andre, sier Boldvik til Hegnar.no.

Les også Forbrukerrådets brannfakkel til meglerbransjen
Forbrukerrådet er kritiske til styling av bolig
- Gode grunner til at boliger er kraftig subsidiert i Norge