Tør du dette, Jagland?

Terje Rød-Larsen og Torstein Moland inn i regjeringen, og Anders Hornslien tilbake på Stortinget. Dette kan bli de mest pikante og oppsiktsvekkende resultatene av et eventuelt regjeringsskifte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsspørsmålet- og sammensetningen av en ny Ap-regjering- vil utvilsomt bli ivrig diskutert i korridorene på Ap's landsmøte som starter i dag. Hvis Thorbjørn Jagland får i oppgave å danne ny regjering, venter de fleste at han vil være mer forsiktig enn ved forrige korsvei. Det store spørsmålet som diskuteres, er om Jagland tør å utnevne sin nære venn og rådgiver Terje Rød-Larsen til utenriksminister.

Rehabilitert Rød-Larsen

I så fall vil det kunne sies at Thorbjørn Jagland åpner norsk politikk ytterligere for den internasjonale tidsånd om raushet og rehabilitering slik den prekes av først og fremst Bill Clinton og Tony Blair.

For så vidt har Kjell Magne Bondevik gjort forarbeidet. Hans utnevnelse av Terje Rød-Larsen til ambassadør, innebar at Rød-Larsen er gjenreist og gjenopptatt i det gode selskap. I partikretser sies det at Rød-Larsens skattesak ikke vil hindre Jagland i å utnevne den skandaliserte tidligere planleggingsministeren. Men Rød-Larsen er kontroversiell også innad i partiledelsen og partiet, både for sin personlige stil og for sine arbeidsmetoder. Dessuten vil en utnevning av Rød Larsen til utenriksminister være å degradere tidligere utenriksminister Bjørn Tore Godal, som også står Jagland svært nær. Dette kan imidlertid løses ved at Godal blir parlamentarisk leder.

Ap er i det hele tatt godt forspent med utenriksministerkandidater. Håkon Blankenborg , partisekretær Solveig Torsviks samboer, er partiets utenriksminister på Stortinget. Og med Thorbjørn Jaglands sans for historiske grep, ville han hatt dekning for å gjøre tidligere statssekretær i UD, Siri Bjerke , til Norges første kvinnelige utenriksminister.

Renvasket Moland

Thorbjørn Jaglands nye mannskap vil bli preget av parlamentarisk erfaring fra stortingskomiteene, framtidsvyer og nye grep fra Ap's utredningsgrupper og trygg forankring i fagbevegelsen. Tidligere sentralbanksjef, Torstein Moland , nå direktør i Telenor, har nylig overtatt jobben som leder for Ap's fagøkonomiske råd etter Hermod Skånland. Moland er nå renvasket etter at han måtte gå som sentralbanksjef på grunn av mistanke om ulovlig skatteplanlegging. Moland kan være kandidat til næringsministerposten.

En annen utredningsleder som nevnes, er tidligere forskningsleder i FAFO, Kåre Hagen . Han leder for tida Ap's faggruppe for velferd og fordeling.

Siri Bjerke, er som nevnt, et hett navn. Hun har i dag den overordnete ledelse av Ap's utredningsgrupper. Siri Bjerke vil komme inn på Stortinget hvis Jens Stoltenberg og Bjørn Tore Godal går inn som statsråder. Hun er også en klar kandidat til bistandsministerrollen, ifølge Dagbladets kilder. I den jobben kan noen sikkert også tenke seg Jan Egeland.

Turid Birkeland leder faggruppen for kultur. Det tyder på at hun kan komme tilbake som kulturminister, selv om hun gikk inn for opera på Vestbanen sist hun satt i stolen.

Erkebiskop

Jens Stoltenberg er bombesikker som finansminister. Noe annet vil være en sensasjon. Sammen med ham flytter en rekke av partiets tyngste stortingsrepresentanter over fra framstående verv i komiteene til regjeringskvartalet. Grete Knudsen leder i dag kirke- og undervisningskomiteen og kan bli en markant «erkebiskop» med ansvar for kirke, undervisning og forskning.

Sylvia Brustad leder kommunalkomiteen. Hun kan brukes både i Kommunal-, Sosial- og Barne- og familiedepartementet. Men Valgerds hovedmotstander, Grethe Fossum, er også en mulig barne- og familieminister. Jagland skal være svært fornøyd med hennes innsats blant annet i kontantstøttesaken. Jørgen Kosmo, leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen er fortsatt statsrådsaktuell. Han kan bli justis- eller forsvarsminister. I en kort periode hadde han faktisk begge funksjonene. Gunhild Øyangen derimot, som leder sosialkomiteen, vil neppe bli statsråd igjen. Hill-Marta Solberg , Ap's fraksjonsleder i finanskomiteen, kan gå tilbake til Sosialdepartementet eller Kommunaldepartementet. Men hun er også en potensiell parlamentarisk leder.

Opseth en slugger

Nestleder i samferdselskomiteen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen , er en solid kandidat til samferdselsministerposten. Han har nok også mye ugjort som fiskeriminister. Dag Terje Andersen er en mulig landbruksminister- som sist.

Kjell Opseth , slugger i særklasse, har fortsatt en høy stjerne. Spørsmålet er om han har ork til å gå på en ny runde. AUF-er Trond Giske er neppe like tungbedt. Han er meget ambisiøs, og flere ser ham som miljøvernminister.
Ranveig Frøiland
, som var olje- og energiminister etter Grete Faremos avgang, er også en statsrådskandidat.

Neppe comeback

LOs nestleder, Gerd-Liv Valla , kan igjen bli medlem av regjeringen. Men LOs sjeføkonom Stein Regård , er kanskje et hetere LO-navn. Han kan være rett mann som arbeids- og administrasjonsminister i det særdeles vanskelige mellomoppgjøret til våren.

Tidligere helseminister Gudmund Hernes , nå ansatt i Fred. Olsens IT-forum, er nok også en mann som er sterkt ønsket av Jagland. Men vil han tilbake til en skarve statsrådslønn?

Bendik Rugaas derimot, blir nok ikke spurt om å gjøre comeback. Hans departement er dessuten nedlagt, og vil neppe bli gjenopprettet.

En ny regjering vil føre til store endringer på Stortinget. Anders Hornslien har nettopp gjort ferdig soningen etter AUF-skandalen og fengselsstraffen. Han vil rykke opp til fast møtende vararepresentant. Og for første gang vil en fremmedkulturell kunne bli fast møtende vara på Stortinget, nemlig Shahbaz Tariq , som i dag er heltidspolitiker i Oslo.