Tør du, Kjell Magne?

I morgen reiser statsminister Bondevik til Brussel, og energiminister Arnstad til København, i et siste forsøk på å stoppe EUs omstridte gassdirektiv. Direktivet, som trolig blir vedtatt neste mandag, fratar Norge råderett over viktige deler av gassressursene i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men igjen er det ingenting som tyder på at Bondevik-regjeringen tør, eller kan stoppe direktivet gjennom et ensidig norsk veto.

Energiminister Marit Arnstad (Sp) har tidligere uttalt seg meget kompromissløst om direktivet. Nå er hun ikke engang sikker på om regjeringen vil legge ned veto:

- Nei, det har vi ikke tatt stilling til ennå. Men dersom direktivet blir vedtatt slik det nå ser ut, må vi diskutere det meget nøye, sier Arnstad til Dagbladet.

Tør ikke?

Bondevik-regjeringen mener trolig at det er god grunn til å legge ned veto i denne viktige saken for Norge, men frykter at den ikke kan foreslå veto uten samtidig å stille kabinettsspørsmål.

For gassdirektivet berører alle elementer som kjennetegner den klassiske nei-saken: Det dreier seg om norsk selvråderett, kampen for å beholde kontrollen over naturressursene og motstand mot å bli dirigert fra Brussel.

Spørsmålet er om Bondevik-regjeringen er rede til å stå løpet helt ut, med fare for å måtte sluke enda en kjempekamel - eller i verste fall å gå av hvis den ikke får flertall. Og er det noe Bondevik ikke har lyst til nå, så er det å gå av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer