Tor Erling Staff er død

Høyesterettsadvokaten og samfunnsdebattanten døde i dag.

DØD: Den kjente advokaten Tor Erling Staff døde i dag, 85 år gammel. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
DØD: Den kjente advokaten Tor Erling Staff døde i dag, 85 år gammel. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Den kjente høyesterettsadvokaten og samfunnsdebattanten Tor Erling Staff er død. Han ble 85 år gammel.

Staffs sønn, Trygve Staff, opplyser til NRK at han sovnet stille inn på Smestad sykehjem i ettermiddag.

Tor Erling Staff vokste opp på St. Hanshaugen i Oslo. Grosserersønnen tok juridisk embetseksamen i 1958 og fikk rett til å prosedere i Høyesterett i 1967. Han var fast forsvarer ved Oslo tingrett fra 1967 - 2003.

Tor Erling Staff etterlater seg to sønner fra sitt ekteskap med Hilde Børresen. 72 år gammel inngikk han sommeren 2005 partnerskap med en mann.

Staff var viden kjent for å være en av Norges mest kontroversielle advokater. Få, om noen, har utfordret, forarget og provosert gode borgere mer enn Tor Erling Staff, skriver NTB

Djevelens advokat

I flere portrettintervjuer brukte han benevnelsen «djevelens advokat» om seg selv. Det var denne hjelpen nynazister, pedofile, drapsmenn, voldsmenn og pornografer trengte.

- Jeg tok disse sakene fordi de trengte en forsvarer. De trengte meg! De var fordømt. Og preget av det. Dem vi forakter og ser ned på. Dem ingen forstår og ingen vil bistå. Overfor dem fikk jeg anledning til å utfolde meg. Det er de mest takknemlige sakene jeg har hatt, sa den 81 år gamle Tor Erling Staff i et intervju med Aftenposten i 2014.

Slik husker også generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, Staff.

- Han var en markert og uredd advokat. Han sto i mange saker opp for de svakeste og utstøtte i samfunnet, og påtok seg upopulære saker og forsvarte klienter som andre kanskje ikke ville forsvare, sier Smith.

Forsvarsadvokat Marius Dietrichson er leder av Forsvarergruppa, en forening Tor Erling Staff i sin tid var med å etablere, og kaller Staff et forbilde.

- Først og fremst vil jeg si at med Tor Erlings bortgang, så har et forbilde for alle forsvarere gått bort. Han har alltid tatt de svakes parti. Alltid gått i bresjen for sine klienter. Han var aldri redd for hvordan han skulle bli sett på av andre, og i så henseende vært en ekte forsvarer. Han vil bli dypt savnet, sier Dietrichson.

- I krigen for sine klienter

- Han hadde sitt arbeidsfelt der livets temperatur er høyest - i strafferettspleien. Han var en forsvarer og et menneske det var umulig å forholde seg likegyldig til. Han var den siste av de store forsvarsadvokatene som kom inn og fornyet rollen, sier Dagbladets tidligere sjefredaktør, John Arne Markussen, og viser til de to andre - Olav Hestenes og Alf Nordhus.

- De ble kalt kjendisadvokatene, fordi de kom samtidig med personjournalistikkens gjennombrudd og også var flinke til å bruke mediene. Tor Erling tilhørte denne generasjonen av aktive, engasjerte forsvarere som virkelig gikk i krigen for sine klienter. Tor Erling godtok ikke nødvendigvis det påtalemyndigheten la fram i retten. Han sa gjerne aktoratet i mot, skapte tvil og usikkerhet og kom med egne innfallsvinkler og vitner. Han lot seg ikke diktere.

Markussen skrev boka «Staff, fra innsiden», som ble utgitt i 1985.

- Han var advokaten med alle de gale meningene. Han var virkelig «djevelens advokat». Staff trivdes i rollen som provokatør, og mange lot seg provosere og var veldig sinte på ham, forteller Markussen.

- Jeg lærte ham å kjenne som et varmt, lunt og interessant menneske med dypt samfunnsengasjement og meget opptatt av kultur. Han hadde fantasi og var kreativ, sier Markussen og legger til:

- Han var en sterk forteller. Han lot seg inspirere av teateret, og det var en fryd å oppleve ham som eksaminator og prosedyreadvokat.

Debattprogrammer

På 90-tallet var Tor Erling Staff programleder for debattprogrammet «Klart Svar» på TV Norge sammen med Per Ståle Lønning. De to hadde tidligere jobbet sammen på NRK-programmet «For galleriet», der Staff hadde en egen sekvens hvor han inviterte en profilert gjest til samtale, eller utspørring.

Etter suksessen på TV Norge, flyttet de to over til TV 2 - der de ledet programmet «Lønning og Staff» sammen. Lønning sier han bare har gode minner fra tida de to lagde TV sammen.

Men han husker først og fremst Staff som et fint menneske.

- Jeg tenker at Norge har mistet et av sine fineste mennesker. Han kunne framstå som morsk på alle måter, men han var et fantastisk menneske som Norge egentlig ikke hadde råd til å miste, sier Lønning.

- Hvorfor det?

- Fordi han brydde seg om uteliggerne og tiggerne, de som sleit. Han kunne ha hevet seg sammen med eliten, men det gjorde han ikke. Han gikk alltid bort og ga penger til de som satt på Karl Johan med ei pappeske og ba om noen kroner. Her har Norge mistet et av sine aller, aller fineste mennesker.

- Han var en god venn, som betydde veldig mye for meg. Han var en vesentlig faktor for at det ble en umiddelbar suksess da vi skulle starte med det nye debattprogrammet Klart svar på TV Norge.

- Livsoppgave å gå mot strømmen

Dagbladet-redaktør John Olav Egeland, karakteriserer Staff som «nesten konsekvent politisk ukorrekt».

- Tor Erling Staff gjorde det til en livsoppgave å gå mot strømmen. Han var nesten konsekvent politisk ukorrekt, også når det kostet. Derfor var det ingen tilfeldighet at en stor del av hans klienter var blant de mest utstøtte, marginaliserte eller foraktede, sier Egeland.

- Staff gikk som regel mye lenger enn hva hans rolle som forsvarer krevde. Han ville vise at det i alle - også blant seksuelle overgripere - fantes menneskelighet. Staff kunne være stivnakket og så konsekvent at synspunktene hans ble irrasjonelle og sære. Og i manges øyne støtende. Men under lå en ekte tro på det gode i menneskene. Og ikke minst: At noen må stå opp og målbære standpunkter som ellers ville blitt tiet i hjel, legger han til.

Tabuemner

I offentligheten kom Staff med en rekke utspill som provoserte og skapte debatt. Han gikk inn for aktiv dødshjelp, ville legalisere narkotika, innføre offentlige bordeller og ønsket å fjerne den seksuelle lavalder.

I forsvaret av bordeller fortalte han om sine egne erfaringer som horekunde. I selvbiografien han skrev sammen med Håvard Rem i 2005 sjokkerte han nok en gang med å fortelle om de gangene han som barn ble plukket opp på gata av voksne menn. Det startet da han var 12 år.

- Definisjonsmessig skulle jeg da være et offer. Men jeg synes bare det var jævla fint. Utbytterikt og lærerikt, forteller han i boka.

I et portrett intervju med Dagbladets Magasinet i 2012, ble han spurt ut om tabuer, og om hvorvidt han mente det var få igjen.

- Hva? Helvete, heller! Vi er jævlig fordømmende, er vi! Det seksuelle er faktisk i stor grad fordrevet. Det er så mye regler og så sterilt at vi blir helt nervøse. Snakk om skjevhet! Vold og drap blir liksom sett på som mindre farlig enn om du holder ungen din på fanget og føler noe ved det. Jeg synes vi må slutte å lete etter skadevirkninger av alt. Det er da vi skaper skade. Men slik er samfunnet blitt. Og de som har vært de flinkeste pådriverne i det jeg kaller «offerindustrien», det er kvinnebevegelsen. De har erobret stadig nye områder. Dette er sett fra mannens side. Menn er langt på vei blitt forsvarsløse. Jaget vilt rettslig sett. Kvinner er langt på vei alltid «ofre», sa Staff, blant annet.

Etablerte forsvarergruppa

Blant forsvarsadvokater i Norge huskes Staff kanskje best for å ha lagt grunnlaget for det som kalles Forsvarergruppa, nå en del av Advokatforeningen.

Staff var en av advokatene som på slutten av 70-tallet tok avstand fra Riksadvokaten og kritiserte hvordan han håndterte den såkalte Listesaken.

Advokatene skrev en uttalelse der gikk ut mot Riksadvokaten, og etablerte forsvarergruppen av 1977. Forsvarergruppen var da også kritisk mot Advokatforeningen, og hvordan de håndterte saken. De støttet nemlig Riksadvokaten.

Seinere gikk Advokatforeningen ut og sa at de hadde tatt feil. I dag er Forsvarergruppa en del av Advokatforeningen.

Dagbladet oppdaterer saken.