Tør han felle Bondevik?

Med Jens Stoltenberg som ny frontfigur i Ap har kampen om regjeringsmakt fått ny nerve. Sammen med Høyre og Frp kan Ap og Stoltenberg felle regjeringen på gasskraftverksaken. Men tør han?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og er Jens Stoltenberg klar til å oppheve Thorbjørn Jaglands beinharde krav om et parlamentarisk flertallsgrunnlag for å styre landet?

De nærmeste ukene får Ap's nye parlamentariske leder og statsministerkandidat anledning til å vise hvor tøff han er.

Viker unna

- Thorbjørn Jagland har vært veldig klar på at det ikke er aktuelt å overta makten før Ap har et parlamentarisk grunnlag i Stortinget. Titusenkronersspørsmålet etter at Stoltenberg ble Ap's statsministerkandidat, er om han står på det samme. Jeg har merket meg at Stoltenberg har veket unna dette spørsmålet og ikke bekreftet at han står på Jaglands linje, sier Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jacobsen til Dagbladet.

En sentral Ap-kilde peker på Gros mindretallsstyre som en modell.

- Stoltenberg kan gjøre som Gro gjorde i 1990, da hun overtok etter Jan P. Syse: Hun sonderte og søkte støtte i Stortinget på sentrale punkter, sier kilden.

Offensiv tone


KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs stilte bortimot kabinettsspørsmål i media på gasskraftverksaken i går kveld. Steensnæs gjorde det klart at Stoltenberg ikke må ta for gitt at regjeringen lar seg instruere i gasskraftverksaken.

Stoltenberg har de siste dagene sagt at Ap ikke er på regjeringsjakt. Men hans offensive tone i gasskraftsaken blir lagt merke til i sentrum.

- Jeg er meget overrasket over den aggressive holdningen Stoltenberg har valgt. Han har lagt seg på Jan Tore Sanners (H) retorikk, og det lover ikke godt, sier Johan J. Jacobsen.

Han vil ikke spekulere om regjeringens liv, men avvente komitéinnstillingen om gass-saken på skuddårsdagen 29. februar.

Krisesak


Saken kan bli satt på spissen i mars, fordi:

  • Den nyslåtte frontfiguren i Ap kan ha gode grunner til å ville gripe makten nå mens populariteten er på topp. Fra flere hold i Ap kommer kravene om å ta makten nærmest uansett.
  • Ap, Høyre og Frp har flertall for bygging av gasskraftverk med eksisterende teknologi. Dersom partiene går sammen for å felle regjeringen på saken, har de flertall.
  • For sentrumspartiene kan gasskraftsaken være «en god sak å gå på», hvis man må gi opp makten før valget. Bondevik-regjeringen ønsker ikke å bli husket som regjeringen som ikke ville noe annet enn å administrere stortingsflertallet.
  • Regjeringsslitasjen i regjeringspartiene er merkbar.
  • Men: De klare, svært ambisiøse betingelsene for regjeringsmakt som Thorbjørn Jagland har formulert, må Stoltenberg oppheve. Han må i så fall belage seg på et mindretallsstyre med troløse allianser fram mot valget.
  • Og han må være beredt på knallhard motstand i eget parti. Fra AUF har Stoltenberg blitt advart på det sterkeste mot å felle regjeringen på gasskraftverksaken.
STATSMINISTERKANDIDAT: Jagland har ikke villet felle Bondevik-regjeringen uten at AP har hatt parlamentarisk grunnlag i Stortinget. Vil Stoltenberg forandre denne linja?