MINNES DE DØDE: Paula Barnett (t.v) og Susan Dodson står tett sammen under en minnegudstjeneste i går. En voldsom tornado jevnet store deler av småbyen Joplin til jorden og drepte minst 142 mennesker. Foto: Charlie Riedel / AP / Scanpix
MINNES DE DØDE: Paula Barnett (t.v) og Susan Dodson står tett sammen under en minnegudstjeneste i går. En voldsom tornado jevnet store deler av småbyen Joplin til jorden og drepte minst 142 mennesker. Foto: Charlie Riedel / AP / ScanpixVis mer

Tør ikke advare mot tornadoene før det er 20 minutter igjen

Teknologien klarer ikke stoppe tornadodøden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har vært rammet av uvanlig mange og harde tornadoer denne våren.

Til tross for mye bedre varslingsystemer, tar tornadoer stadig flere liv i USA.

Iløpet av en måned har mer enn 420 mennesker mistet livet. Dette kan være det dødeligste tornadoåret i USA på nesten 60 år ifølge National Weather Service.

Varsles 20 minutter før Varslingsystemene som nå brukes, varsler tjue minutter før en tornado kommer inn i et område. Før 1990 fikk man ingen varsler før man kunne se tornadoen med det blotte øyet.

- Vi har lenge trodd at vi kunne forske oss vekk fra katastrofen, sier professor i meteorologi, ved Northern Illionois University, Walker Ashley, til nyhetsbyrået AP.

Men forrige helg feide påny en voldsom tornado gjennom byen Joplin og drepte 142 mennesker.

Det voldsomme uværet knuste hus og dro med seg mennesker som det fortsatt letes etter.

Den gjorde at dødstallen bare for i år, allerede er høyere enn det som ble rapportert i det verste tornado-året så langt; i 1953 døde 519 mennesker i tornadoer i USA.

Ifølge professor Ashley tar tornadoer flest liv om natten og i helgene fordi folk er i hjemmene sine.

- De fleste drepte bodde enten i husvogner, eller i hus uten kjeller, sier han.

- Falsk alarm Jerry Brotzke, ved stormvarslingsenteret ved University of Oklahoma mener at det optimale for å få folk til å ta et tornadovarsel på alvor, er at det varsles 20 minutter før den treffer.

- Om varslingen skjer for tidlig tenker folk at det er falsk alarm, sier han

Han mener mange venter ute for å se om de kan se tornadoen før de finner et tilfluktsrom.

ENORME ØDELEGGELSER: Bildet er tatt over småbyen Joplin, fra Barack Obamas fly Air Force One. Presidenten  ankom i går det kriserammede området i Missouri. Foto: Jason Reed / Reuters / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Bildet er tatt over småbyen Joplin, fra Barack Obamas fly Air Force One. Presidenten ankom i går det kriserammede området i Missouri. Foto: Jason Reed / Reuters / Scanpix Vis mer

- Om man har kjeller trenger man kanskje ikke så mye som 20 minutters varsling, men om man bor i en husvogn kan man kanskje trenge mer enn tjue minutter for å finne et tilfluktsted, sier han

Han mener at tilfluktsrom i kjeller ikke er full sikkerhet mot tornadodøden.

- Men å be folk om å evakuere fra et område er også risikabelt. Tenk om det oppstår en trafikk-kork i evakueringen, og en tornado treffer den, sier han.

Forskere mener urbanisering og større områder med bebyggelse er med på å øke dødstallene når tornadoen treffer.

- Dersom tornadoene hadde truffet byene Tuscaloosa og Joplin et par kilometer lenger sør, ville vi antagelig ikke hørt om dem, for da ville de bare truffet åkerland, sier professor Walker Ashley.

Global oppvarming? Forskerne er ikke sikre på hvorfor det har vært så mange tornadoer i år. Vanligvis oppstår tornadoene når varm fuktig luft fra Mexicogulfen møter kald, tørr luft fra nordvest.

Faktorer som kan være en årsak til årets tornadostrøm er La Niña. Det er store temperatursvingninger i overflatevannet i den tropiske delen av det østlige Stillehavet. I et La Niña-år er det flere tornadoer enn gjennomsnittet. Om dette er en faktor også i år, er det gode nyheter; det forventes at La Niña vil avta i løpet av en måneds tid.

Studier av global oppvarming har antydet at også dette kan være en av årsakene, men direktør Jack Hayes i National Weather Service er ikke klar for å klandre global oppvarming for de mange tornadoene i år.

- Det er for tidlig å konkludere på om global oppvarming er en årsak. Men om dette skjer neste år, og året etter det, da kan vi begynne å se på den globale oppvarmingen som en mulighet, sier Hayes, til AP.

- Vi gjør ikke nok Uansett årsak er dette et ekstraordinært år for Tornadoer i USA.

- Og det kan fortsatt komme mer, sier Russell Schneider, direktør for det nasjonale Stormvarslingsenteret, til nyhetsbyrået AP.

Han mener man må stille seg spærsmålet hva som må gjøres for å redde flere liv i de tornadoherjede områdene.

FLAGGET TIL TOPPS: Katlyn Wilkins henger opp det amerikanske flagget i småbyen Joplin. 142 mennesker er bekreftet omkommet, og 42 er savnet. Det voldsomme uværet knuste hus og dro med seg mennesker som det fortsatt letes etter.  Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / Scanpix
FLAGGET TIL TOPPS: Katlyn Wilkins henger opp det amerikanske flagget i småbyen Joplin. 142 mennesker er bekreftet omkommet, og 42 er savnet. Det voldsomme uværet knuste hus og dro med seg mennesker som det fortsatt letes etter. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP / Scanpix Vis mer

- Vi må spørre oss selv; hva kan vi gjøre for å beskytte våre innbyggere? Jeg må si, det vi gjør nå, det er ikke nok, sier han til CNN.

- En nasjonal tragedie Søndag besøkte president Barack Obama tornado-ofrene i byen Joplin.

- Dette er ikke bare deres tragedie. Det er en nasjonal tragedie, sa Obama.

Han lovet at sentrale myndigheter vil bidra til at den raserte byen gjenoppbygges.

- Vi kommer til å være her lenge etter at kameraene er slått av. Vi vil ikke stoppe før Joplin er tilbake på beina, sa Obama.

PRESIDENTENS STØTTE: President Barack Obama besøkte i går de tornadorammede i byen Joplin Foto: J. Scott Applewhite / AP / Scanpix
PRESIDENTENS STØTTE: President Barack Obama besøkte i går de tornadorammede i byen Joplin Foto: J. Scott Applewhite / AP / Scanpix Vis mer