Tør ikke anke dommen - av frykt

BERLIN (Dagbladet): Advokaten til Helmut Hofer tør ikke anke den iranske dødsdommen mot tyskeren. Forsvareren og hans familie blir truet på livet av islamske grupper i Teheran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helmut Hofer (56) ble for to uker siden dømt til døden ved steining av en domstol i Teheran. Han beskyldes for å ha hatt et seksuelt forhold til den 27 år gamle medisinstudenten Wahideh Kassemi. De to ble pågrepet av politifolk i byen Mesched den 21. september i fjor og beskyldt for å ha bedrevet utukt med hverandre. På grunn av språklige misforståelser trodde etterforskerne først at Hofer sa han var forlovet med Kassemi. Under den farselignende rettssaken mot Hofer, ble Wahideh Kassemi undersøkt av leger tre ganger. De to første undersøkelsene viste at hun var jomfru, men den tredje gruppen leger slo fast at hun ikke lenger var det. På denne bakgrunn ble Helmut Hofer kjent skyldig og dømt til å dø ved steining.

Trues på livet

I går ble det kjent at advokaten hans ikke tør anke dommen, fordi radikale muslimer truer ham selv og familien hans på livet. En muslimsk dommer i Teheran avviste dette som rykter i går og påsto at anken allerede er kommet til domstolen. Men i Utenriksdepartementet i Bonn utløste saken storalarm på lørdag og utenriksminister Klaus Kinkel ga personlig ordre til ambassaden i Teheran om at det umiddelbart må hyres en ny forsvarer. Ankefristen utløper mandag om en uke.

Helmut Hofer har gjennom tyske diplomater sendt et ekteskapstilbud til Wahideh Kassemi. Han håper at et giftemål kan gjøre dommerne mildere stemt og dermed redde ham fra den barbariske henrettelsen - og Kassemi fra de 99 stokkeslagene hun er dømt til.

Utveksling

I går skrev den regjeringsvennlige avisa «Jame» i Iran at myndighetene i landet ikke er fremmed for å utveksle Helmut Hofer i bytte for en av de livstidsdømte morderne som sto bak drapene på fire kurdiske politikere i Berlin høsten 1991. Retten slo fast i dommen at mordene ble utført etter ordre fra presteregimet i Teheran.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer