Tør ikke bygge bredbånd

IT-minister Grete Knudsen tar ikke sjansen på å bygge bredbånd. I ettermiddag presenterte hun bredbånds-meldinga hvor regjeringa overlater all kabel-legging til det private.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før 2005 regner regjeringen med at alle har tilgang på superkjapt internett.

Thorbjørn Jagland har tidligere i et av sine e-brev tatt til orde for at det offentlige må sikre bredbånds-tilgang til alle - slik blant annet svenskene har valgt. Nå har Ap bråsnudd.

- Vi er flere i Arbeiderpartiet som tidligere mente at det var et offentlig ansvar. Vi har gjennomgått en prosess, og forstår nå at det ville vært en gal løsning, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen - for anledningen selvoppnevnt eMinister.

Klokka 12 presenterte hun regjeringas handlingsplan for bredbånds-kommunikasjon.

Frykter fiasko

- I Sverige skal de bruke 8 milliarder av det offentliges penger på å legge bredbånd. Hva om vi hadde brukt så mye penger, og bygd et nett som ingen ville bruke, sier Knudsen.

- Det ser ut som om utviklinga er for rivende til at det offentlige klarer å velge de riktige løsningene med sikkerhet.

Skrekkscenariet er dette: Staten satser på en bestemt teknologi og legger kabler over hele landet. Men så vil folk ha enda bredere bredbånd som de kjøper fra private. Igjen ligger statens kostbare storsatsing som et jernbanespor som er for smalt for togene.

- Vi har Stortinget bak oss når vi velger å overlate til private selskaper å finne de beste løsningene, fastholder Knudsen.

Bruker 350 millioner

I stedet vil staten og kommunene svi av flere hundre millioner kroner i året på å kjøpe bredbånds-tjenester. Planen er at offentlig bredbånds-forbruk vil føre til at bredbånds-kablene også når spredtbygde strøk. Dermed blir det rimeligere for bedrifter og private å knytte seg til kablene som allerede ligger der.

- På forslag til statsbudsjett har vi satt av rundt 350 millioner kroner til offentlig bredbåndsbruk i 2001, sier statssekretær Olav Soleng.

I hele Norge om 4 år

Staten har følgende bredbånds-mål:

  • Gode bredbånds-tilbud til alle skoler, bibliotek, sykehus og kommuneadministrasjoner innen utløpet av 2002.
  • Gode bredbånds-tilbud for alle norske husstander innen utløpet av 2004.

Det kan hende at de private ikke har rukket å strekke kablene langt nok innen den tid - dersom det ikke lønner seg økonomisk.

- Vi vet ikke om markedet vil fungere så godt som vi ønsker. Da vil staten vurdere om det offentlige skal betale for å gi bredbånd til de mest spredtbygde strøkene, sier statssekretær Soleng.

Din nye offentlige hverdag

Slik ser regjeringa for seg at din nye digitale hverdag blir i møte med det offentlige:

  • Helsevesenet: I stedet for å reise i timesvis for å få spesialisthjelp, møter du legene via en tv-konferanse.
  • Bibliotekene: Her ønsker regjeringa å skape et møtepunkt for private og små bedrifter som behøver bredbånds-tjenester av og til.
  • Utdanning: Fra barneskole til universitetsnivå skal det finnes tilbud om utdanning via nettet.
  • Forskning: Hele Forsknings-Norge skal knyttes sammen via superkjappe kabler.
  • Kommunen: Alle kommunale administrasjoner skal knyttes sammen med bredbånd.

Les regjeringas fullstendige bredbånds-melding.

Dette er bredbånd

Få norske husstander har ennå bredbånd, men vi står foran en bredbånds-boom. Allerede i dag er tilbudene mange.

Les mer om tilbudene som finnes og se illustrasjonen som viser forskjellene på bredbånd, modem og ISDN.

Slik blir framtidas bolig

Bredbånd gir helt nye muligheter for hjemmet ditt. Tenk deg at du kan se Dagsrevyen når du vil, styre boligen din fra kontoret og få beskjed fra kjøleskapet om handlelista når du er i butikken.

Les mer om framtidas hjem og se illustrasjonen fra framtidskåken.

Hele bygda på bredbånd

Dypt inne mellom høye fjell og brusende fosser i Nordhordland ligger Modalen som et utstillingsvindu for norsk bredbåndsteknologi. Fem år gamle Arin Nåmdal Kjensli tar tastaturet og åpner Internett på TV- apparatet hos mormor Inga Jorun Nåmdal (53).

Les mer om bredbånds-bygda.

Les mer om bredbånd på ITavisens temaside.

FREMTIDA: Bredbånd og fiberoptiske kabler vil gjøre at TV og internett smelter sammen. Du får helt nye tjenester gjennom hullet i veggen.