Tør ikke dra hjem

MITROVICA (Dagbladet): Den 17 år gamle albaneren Valon Durako i byen Mitrovica i Kosovo tør ikke gå over elva til familiens hus aleine, for da vil serbiske ungdommer på den andre sida banke ham opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men han får heller ikke lov av de franske fredsstyrkene til å gå over sammen med kameratflokken, for da blir det etniske sammenstøt igjen.

I den krigsherjede industribyen Kosovska Mitrovica, i et vakkert landskap nord i Kosovo, skiller brua over elva Ibar serberne på nordsida fra albanerne på sørsida. Brua er et ingenmannsland, voktet av et tjuetalls tungt væpnede franske soldater.

- Vi bodde i huset vårt i nesten tre uker under krigen. Så kom det serbiske halvmilitære soldater med maske for ansiktet og jagde oss. De ba oss dra til Albania, sier Valon Durako.

Det var siste gang han var hjemme. Han kom bort fra mora, men fant henne igjen i Albania da alt var over. Faren ble drept av serbiske styrker.

Franske soldater har fulgt to fra familien over brua for å kunne se til huset. Men der bor det nå en serber som sier han har bodd der i femti år.

- Vi tror han er fra Serbia eller serbisk flyktning fra et annet sted i Kosovo, for vi hadde aldri sett ham før, sier han.

- Men serberne som er fra byen, kan ikke de få bo her?

- Noen serbere er gode. De kan bli. Men de andre med blod på hendene, kan ikke være her. De har brutt menneskerettighetene, sier Valon nølende etter en tenkepause.

Bitre ungdommer

På kafeen Dolce Vita (Det søte liv) på nordsida av brua sitter en bitter gjeng serbiske ungdommer og drikker øl. De utgjør et slags borgervern og er klare til å reise seg til nevekamp når som helst på dagen dersom albanerne skulle komme over i flokk. Den ene, Nesko, har en sambandsradio skjult under jakka for å tilkalle forsterkninger.

Tirsdag kveld slo to granater ned rett over torget fra kafeen. De ble skutt ut fra idrettshallen rett over elva på albansk side. Men bortsett fra å ødelegge en forlatt bingohall, gjorde de lite skade.

De franske soldatene står ute på brua og på begge sider for å skille kamphanene. Mandag fikk en fransk kaptein brudd på hjerneskallen under sammenstøt med albanske demonstranter som ville gå over brua.

Viktig by

Mitrovica er en viktig gruveby, men er nå ei politisk hodepine. Ifølge FN bor det 60 til 70 tusen albanere og 20 til 25 tusen serbere i byen på hver sin side av elva. Rundt 700 albanere bor blant serberne i nord, og mange flere hevder å ha sine hjem der.

- Vårt arbeid er å dempe spenningene her. Alt skjer over denne brua. Hver dag går rundt tusen mennesker over. De kan gjerne gå over enkeltvis eller to sammen. Men når de kommer i grupper, kan det ofte være provokatører blant dem. Det stanser vi, sier marinekaptein Bertrand Bonneau, presseoffiseren i byen, til Dagbladet.

Bonneau sier de franske styrkene til nå arrestert fire serbere og sju albanere.

Stolt serber

En av gutta på Dolce Vita bærer et kort i snor rundt halsen hvor det står: «Jeg er stolt av å være serber.» Men han klager over at albanerne har det så mye bedre - mer penger, dyrere biler, større hus. Men de er ikke i tvil om at de som serbere er bedre mennesker. Albanerne er tjuver og kjeltringer.

- 80 prosent av albanerne kommer fra Albania. De kom hit ulovlig. Men vi sa bare: «Ikke noe å bry seg om.» Men nå ser vi, sier Sasja.

Han er arbeidsløs elektriker. Mora jobber på kjøkkenet i en restaurant. Faren selger sigaretter på gata. Men han vil ikke dra til Beograd eller noe annet sted i Serbia for å prøve lykken.

- Jeg er født her, jeg lever her og her skal jeg bli. De på den andre sida kommer ikke til å bli her.

- Å? Hva vil skje?

- Vi får se, svarer Sasja.