- Tør ikke feire

Flyktningene i FN-basen i Dili tar nyheten om at Indonesia har akseptert utplassering av FN-styrker med stor ro. De vokter seg vel for markeringer som kan oppfattes som en provokasjon mot de indonesiske soldatene som omringer basen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier den norske FN-arbeideren Ronny Hval på telefon til NTB fra Dili søndag. Han er den eneste nordmannen i FN-basen i Dili, der over 1.000 østtimoresere har søkt tilflukt fra herjingene til den pro-indonesiske militsen.

- Det er ingen feiring, ingen festligheter. Folk tar det helt stille og rolig for ikke å fornærme soldatene. Lederne deres har gitt dem beskjed om å opptre helt normalt, sier Hval.

Venter

Han vil ikke si at ikke folk tror på meldingen, men de sitter foreløpig på gjerdet og venter og ser, sier han.

Ifølge byråmeldingene kan det ennå gå noen tid før FN-styrker blir utplassert. FNs sikkerhetsråd må først godkjenne opprettelsen av en styrke, men Australia har 4.500 soldater som kan sendes på 24 timers varsel.

Hval forteller at det ikke er noen tegn på samarbeid mellom militsen og de indonesiske soldatene som nå bevokter FN-basen.

- De hører til en ny bataljon som kom for to dager siden, så de har ikke venner og bekjente blant militsen og dermed ikke noe samarbeid, sier han.

Stille og rolig

Hval forteller at situasjonen har vært ganske stille og rolig siden delegasjonen fra FNs sikkerhetsråd besøkte Dili i går.

- Det var litt skyting i går kveld og i morges, men ellers er det rolig nå, sier han.

Mellom 1.000 og 1.200 østtimoresiske flyktninger befant seg i kveld i leiren. Noen har dradd opp i fjellene, mens andre har kommet tilbake.

Det er 82 utenlandske FN-arbeidere i leiren. I dag ble noen fløyet ut til Darwin i Australia for å få en ukes hvile, mens andre ble fløyet inn, ifølge Hval.

Det kom ikke nye matforsyninger, men det er lovet tre flylass med mat og vann i morgen.

30.000 beleiret

Hval har ikke hørt noe nytt utover løse rykter om situasjonen for 30.000 flyktninger som var beleiret natt til i dag i landsbyen Dare, en mil øst for Dili.

- Ifølge ryktene ble en prest skutt og drept da han forsøkte å bringe mat til flyktningene i Dare, og en dame skal ha blitt drept i tumulter som oppsto, sier han.

I morges ringte flere av flyktningene fra Dare på mobiltelefon til Darwin og fortalte at de var under angrep av pro-indonesisk milits.

En av dem befant seg på et fjell bak Dare og fortalte at han hørte skyting nedenfor fjellet, der det befant seg tusener av flyktninger.

(NTB)