Tør ikke flytte pågrepet norsk tobarnsmor

Politiet på flyplassen i Kairo frykter at den norske kvinnen kan bli drept i opprøret som preger Egypt.

 JOBBER:  Kvinnen har ingen norsk advokat i denne saken, men Dagbladet har vært i kontakt med hennes egyptiske advokat. Han jobber akkurat nå iherdig, sammen med den pågrepne kvinnens egyptiske kjæreste, i en rettssal i Hurghada. Formålet er å få henne løslatt fra varetekt. Foto: privat.
JOBBER: Kvinnen har ingen norsk advokat i denne saken, men Dagbladet har vært i kontakt med hennes egyptiske advokat. Han jobber akkurat nå iherdig, sammen med den pågrepne kvinnens egyptiske kjæreste, i en rettssal i Hurghada. Formålet er å få henne løslatt fra varetekt. Foto: privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Planen til det egyptiske politiet var å flytte meg fra cellen på flyplassen i Kairo til et føderalt fengsel, men situasjonen utenfor døren her er livsfarlig, så politiet har i dag fattet et nytt vedtak. Jeg blir her inntil videre, sier den pågrepne norske tobarnsmoren til Dagbladet.

Etter hva Dagbladet kjenner til skulle den vold- og trusselsiktede kvinnen, som er i 40-årene, overføres fra cella på flyplassen, til et føderalt fengsel i Hurghada klokka 12:00 i dag.

Men i dag vedtok politiet at situasjonen i Egypts gater er for usikker til at hun kan flyttes, forteller hennes egyptiske advokat til Dagbladet.

- Det er jeg veldig glad for, jeg vil absolutt ikke inn i et føderalt fengsel, sier kvinnen til Dagbladet.

Kvinnen har en egyptisk advokat som jobber 24 timer i døgnet for den norske tobarnsmoren.

- Det er en veldig uoversiktlig situasjon. Politiet tør ikke gjøre noe slik det er nå, de frykter at det kan skje henne noe, sier hennes egyptiske advokat til Dagbladet.

Dramatisk og kaotisk Situasjonen akkurat nå i Egypt er ekstremt dramatisk. I hele natt har det vært kamper mellom demonstranter og Mursi-tilhengere i og rundt hovedkvarteret til Det muslimske brorskap.

Omtrent midt oppe i denne blodig og kaotiske situasjonen sitter altså en norsk tobarnsmor. Kvinnen, som har tilbragt de siste ukene hos kjæresten sin i Egypt, ble fredag, på vei hjem til Norge, pågrepet av egyptisk politi på en flyplass i Kairo.

Hun var internasjonalt ettersøkt av Interpol, siktet for å kidnappet og mishandlet sin egyptiske eksmann.

- Jeg har ikke gjort noe galt, jeg er uskyldig. Min eksmann forsøker bare å lure penger ut av meg, hevdet den pågrepne kvinnen til Dagbladet i går kveld.

Forsøker å frikjenne Kvinnen har ingen norsk advokat i denne saken, men Dagbladet har vært i kontakt med hennes egyptiske advokat.

Han jobber akkurat nå iherdig, sammen med den pågrepne kvinnens egyptiske kjæreste, i en rettssal i Hurghada. Formålet er å få henne løslatt fra varetekt.

- Det er et kaos her nede, men vi gjør alt vi kan for å få henne ut. Målet er at hun slipper varetekt i cella, på det premisset at hun må levere inn passet til myndighetene, frem til kommer frem en endelig avgjørelse i saken. Det betyr at hun må være i Egypt de neste månedene uansett, sier hennes advokat til Dagbladet.

Hennes kjæreste i Egypt har nesten ikke sovet de siste dagene. Han bruker nå all sin energi på denne saken.

- Jeg savner henne veldig. Dette er veldig tøft for meg og jeg merker at det er noen veldig lange dager og netter, men jeg skal gjøre det jeg kan for å få henne ut. Jeg er sikker på at hun er uskyldig, sier kjæresten til Dagbladet.

- Ekstremt krevende Den pågrepne tobarnsmoren forteller til Dagbladet at hun setter stor pris på hjelpen hun får fra sine nærmeste, men at hun nå trenger hjelp så raskt som mulig.

- Jeg er veldig glad for støtten jeg får fra mine venner nå. Jeg håper de finner en løsning for meg snart. Det er ekstremt utholdende å sitte her. Varmt, trangt og ekstremt krevende. Jeg må ut snart, sier hun til Dagbladet.

Hjemme i Norge sitter en av hennes norske venninner og er nervøs.

- Huff, jeg tenker veldig på henne. Jeg var den første hun kontakte da hun ble pågrepet. I dag er jeg på jobb, men det er vanskelig. Tenker hele tiden på hvordan hun har det på cella akkurat nå, sier hun til Dagbladet.

Hennes familie følger med på alt som skjer.

- Dette er utrolig trist. Det har vært problemer lenge med hennes eksmann, som jeg tror har lurt henne. Vi følger med på denne saken hele tiden, det er tøft for oss. Jeg klarer egentlig ikke snakke med noen, sier en av hennes familiemedlemmer til Dagbladet.

UD bekreftet til Dagbladet i går at de jobber med denne saken.

- Hun får konsulærrespons av oss på normal måte, sier underdirektør i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen, til Dagbladet.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med fornærmedes advokat. Men Dagbladet kjenner til at den egyptiske eksmannen mener han er uskyldig i denne saken.