Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tør ikke gå ut i Oslo-lufta

Små barn, astmatikere og hjertesyke blir bedt om å holde seg inne. Så ille er luftforurensingen blitt i og rundt Oslo sentrum. Den støvete lufta gjør at Arne Holum (68) får kvelningsfornemmelser og pustevansker om han går ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ille i går, men i dag er det ventet rekordhøyt innhold av svevestøv i lufta i hovedstaden, ifølge Miljø- og næringsmiddeletaten. Verst er det i sterkt trafikkerte gater som Kirkeveien på Majorstua, langs Ring 3 og andre ferdselsårer der bilenes hastighet er høy.

- Som jagerflyger hadde jeg grunn til å være redd, men var det ikke. Som astmapasient i Oslos gater er jeg livredd for ikke å få puste, sier Arne Holum. Han har ikke vært ute siden jul.
Frykten for svevestøv, eksos og annen gift er det grunn til å ta på alvor, for hvert år dør det 90 mennesker i Norge som følge av luftforurensing, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Tror ikke på

Den tidligere flygeren er oppgitt over politikernes manglende vilje til å gjøre noe med Oslo-lufta. I årevis har han lyttet til fagre ord, men så langt har ingenting skjedd.

- Jeg tror ikke på miljøbyråd Kari E. Eliassens handlekraft før tiltakene er innført, sier Arne Holum.
Mens politikerne fortsetter å prate, må han holde seg inne. Tilværelsen som pensjonist er blitt helt annerledes enn hva han hadde forestilt seg.

Barna betaler prisen

- Jeg er heldig som har en kone som er sykepleier og en sønn som er lege, gode venner og en leilighet utenfor Oslo-gryta. Usikkerhet, isolasjon og angst er nemlig ofte konsekvensene av astma, sier Holum.

En maske til bruk utendørs gjør at han klarer å oppholde seg i fire- fem grader lavere temperatur enn han ellers ville ha klart.

- Det som gjør meg mest opprørt er at barna betaler prisen for vårt moderne samfunn.
Undersøkelser viser at fire av ti barn er rammet av astma eller allergiplager. Ifølge Astma- og allergiforbundet plages mer enn hver tredje Oslo-innbygger av lufta.

<B>INNESPERRET:</B> Arne Holum har ikke vært ute siden jul på grunn av den dårlige lufta i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!