Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tør ikke gi gass - ennå

Direktøren i Naturkraft A/S, Auke Lont, må fortsatt leve i uvisshet. Eierne av selskapet tar ikke sjansen på å gi ham klarsignal til å bygge gasskraftverkene før de vet mer om hva Kyoto-avtalen koster dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et tre timer langt møte i Norsk Hydros bygg ble det klart at verken Naturkrafts direktør eller representanter for eierselskapene Statoil, Statkraft og Norsk Hydro kan gi klare svar på gasskraftverkenes skjebne. Til det er det fortsatt for mange ukjente x-er og y-er i regnestykket.

Resultatet ble en pressemelding som gjentar selskapenes støtte til prosjektet og en klar argumentasjon for gasskraftens betydning for energien og miljøet.
Samtidig understreker eierne at Naturkraft i tida framover må «arbeide for størst mulig avklaring av disse usikkerhetene». Selskapene ser positivt på Kyoto-avtalen, men presiserer at «det er behov for en bedre forståelse av hva dette innebærer for produksjon av gasskraft i Norge».

- Vi ønsker å få et best mulig bilde av situasjonen og har bedt Naturkraft jobbe videre med hele problemkomplekset til januar. Det blir ikke nødvendigvis tatt beslutning om investering da, sier konserndirektør i Statoil, Petter Mellbye, til Dagbladet.

Dette må avklares:

De ukjente faktorene som har betydning for lønnsomheten i prosjektet er:

  • I Kyoto ble prinsippet om kvotehandel knesatt. Men hvordan dette skal skje og etter hvilke kriterier, blir først klart på oppfølgingskonferansen i Buenos Aires neste høst.
  • Hva vil regjeringens stortingsmelding om oppfølging av Kyoto-avtalen inneholde?
  • Hva vil i så fall stortingsflertallet, som alt har sagt ja til bygging av gasskraftverk, si til dette?
  • Hvis Naturkraft A/S må handle kvoter på det internasjonale markedet for sine utslipp på anslagsvis to millioner tonn COæ-2å, hva vil prisen bli? Og vil det i så fall bli lønnsomt?
  • Regjeringen arbeider med en stortingsmelding om grønne skatter. Den kan inneholde avgiftsforslag som kan få stor betydning for gasskraftverkenes lønnsomhet.
  • Naturkraft sender denne uka søknad om utslipp til Statens Forurensningstilsyn (SFT). Uansett utfall vil SFTs avgjørelse bli anket. Blir utslippstillatelse innvilget, anker miljøbevegelsen. Sier SFT nei, vil Naturkraft anke. Dermed får miljøvernminister Guro Fjellanger saken på sitt bord.Og hennes holdning er klar. I Stortinget i går sa hun klart fra at Kyoto-avtalen ikke gir rom for bygging av gasskraftverk.

- Jeg er overbevist om at regjeringens stortingsmelding om oppfølging av Kyoto-avtalen vil vise at bygging av gasskraftverk er dårlig butikk, sier Venstres parlamentariske leder Gunnar Kvassheim.

Regjeringskrise?

Da gjenstår muligheten for regjeringskrise. Stortingsflertallet kan gå mot miljøvernministerens holdning. Regjeringen Bondevik kan da svare med kabinettsspørsmål.
Ap's miljø- og energipolitiske talsmann, Jens Stoltenberg, ønsker ikke å spekulere i slike spørsmål. Han nøyer seg med å minne om at Stortingets flertall går inn for bygging av de to gasskraftverkene.

- Jeg registrerer at Guro Fjellanger og regjeringen går mot, men jeg minner altså om at hun har Stortingets flertall mot seg, sier Stoltenberg.

<B> TIDA IKKE MODEN:</B> Naturkrafts direktør Auke Lønt (t.v.) må bruke jula og deler av januar til å finne svar på uklareheter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!