Tør ikke investere i Russland

Det statlige investeringsfondet for Nordvest-Russland på 150 millioner kroner lokker ikke investorer. Norske regioner tør ikke å investere i regionen, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Investeringsvegring kan skyldes at en rekke prosjekter i Nordvest-Russland ble slått konkurs i perioden mellom 1992 og 1996. Aftenposten skriver at Statens nærings- og distriktsutviklingsfond(SND) tapte 3.65 millioner av de utlånte midlene på 11.3 millioner.

I 1996 sluttet SND å gi lån og tilskudd til prosjekter i Nordvest-Russland, og det ble opprettet et investeringsfond. Dette investeringsfondet stiller store krav til bedrifters egen medvirkning, og som hovedregel går ikke SND inn med mer en 35 prosent eierskap.

Aftenposten skriver at krav om egeninvestering en hemsko for etablering av nye prosjekter. Dessuten er det vanskelige og uoversiktlige forhold for næringsliv i Russland som er årsaken til at norske bedrifter vegrer seg for å satse. Erik Holtedahl i SND sier til Aftenposten at det er mulig den bedrede økonomiske situasjonen og skattelover kan gjøre Russland mer attraktivt for investorer i tida framover.