Grensa mellom Hviterussland og Polen

- Tør ikke la barna sove

Tusenvis av migranter overlatt til seg selv i kulda.

LEIR: Fra en provisorisk migrantleir like ved grensa mellom Hviterussland og Polen, på hviterussisk side. Tusener av håpefulle migranter har slått leir ved grensegjerdet. Foto: Ramil Nasibulin / BelTA / AP / NTB
LEIR: Fra en provisorisk migrantleir like ved grensa mellom Hviterussland og Polen, på hviterussisk side. Tusener av håpefulle migranter har slått leir ved grensegjerdet. Foto: Ramil Nasibulin / BelTA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Svenske Aftonbladet har snakket med en kurdisk-irakisk familie på fire som er blant de flere tusen migrantene og flyktningene som nå er overlatt til seg selv på grensa mellom Hviterussland og Polen. Familiefaren, Rawa, forteller at de er skitne, sultne og trøtte.

- Men vi tør ikke la barna sove. Da fryser de i hjel, sier han til avisa.

Gradestokken kryper hyppig under null om nettene i grenseområdet. Rawa forteller at det er kritisk mangel på mat.

PÅ VAKT: Polske politivakter står klare på grensa, skulle migranter prøve å ta seg igjennom gjerdet. Foto: Policja Podlaska / Reuters / NTB
PÅ VAKT: Polske politivakter står klare på grensa, skulle migranter prøve å ta seg igjennom gjerdet. Foto: Policja Podlaska / Reuters / NTB Vis mer

- Når kvinnene går og henter ved for å lage bål, besvimer de i skogen, sier han.

Blir drevet tilbake

EU anklager Hviterussland for bevisst å føre horder av migranter og flyktninger, hovedsakelig fra Midtøsten, til grensa, med lovnader om at de skal få komme inn i EU-landet Polen. Men Polen vil slett ikke ha folkemassene, og driver dem som klarer å ta seg gjennom gjerdet, tilbake.

Videoer har vist klipp av væpnede menn som ledsager migrantene på hviterussisk side - men Rawa sier familien har fått vann av dem.

- Hadde det ikke vært for dem, ville situasjonen vært mye verre, sier han.

Hviterusslands utdanningsminister Igor Karpenko uttalte torsdag at migrantbarna kan få hjelp.

KAOS: En stor mengde migranter har samlet seg ved grensegjerdet mellom Hviterussland og Polen nær den hvitrussiske byen Grodno. Stemningen er svært spent. Foto: Leonid Sjeglov / BelTA / AP / NTB Vis mer

- Vi tilbyr migrantene å ta hånd om barna, slik at de kommer under mer akseptable forhold enn utendørs ved grensa, sier han ifølge det regimetro nyhetsbyrået Sputnik Belarus.

Aleksandr Lukasjenko, Hviterusslands nærmest enerådige president, anklages av EU for å legge til rette for migrant- og flyktningstrømmen som hevn for sanksjonene landet er underlagt på grunn av omfattende menneskerettighetsbrudd, herunder svært hard framferd mot opposisjonen i landet. Metoden er blitt stemplet som «hybridkrigføring».

Lukasjenko avviser alle anklager og sender beskyldningene tilbake mot Vesten.

- Helt uakseptabelt

Camilla Scharffscher Engeset, Redd Barnas spesialrådgiver for barn på flukt, opplyser at organisasjonen er svært bekymret over situasjonen.

- De er utmattet, sultne og nedkjølte, og de står i fare for å bli utsatt for vold, overgrep og i ytterste konsekvens død. Det er helt uakseptabelt at livene til barn og deres familier blir brukt som et forhandlingskort i en regional konflikt, sier Engeset i en pressemelding.

Redd Barna krever at EU gir barna og familiene deres tilgang til EUs områder, slik at de kan søke internasjonal beskyttelse i Europa.

- Umiddelbart må det gis krisehjelp som mat, vann, klær, tilstrekkelig medisinsk behandling og husly til dem som er strandet, sier Engeset.

Redd Barna krever videre at hjelpeorganisasjoner gis tilgang til grenseområdene, for å kunne hjelpe og få et overblikk over situasjonen.

UNDER PRESS: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko får massiv kritikk på grunn av migrantkrisen. Han avviser alle anklager. Foto: Nikolaj Petrov / BelTA Pool Photo via AP / NTB
UNDER PRESS: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko får massiv kritikk på grunn av migrantkrisen. Han avviser alle anklager. Foto: Nikolaj Petrov / BelTA Pool Photo via AP / NTB Vis mer

- Bankes opp

Samtidig er situasjonen rundt grensa på begge sider omgitt av hemmelighetskremmeri. Journalister får ikke lov til å komme fram til selve grensa; på polsk side er et stort område erklært som katastrofeområdet, og dermed har regjeringen rett til å holde pressen borte, skriver danske B.T., som befinner seg rett utenfor den «røde sonen».

De danske journalistene har bevitnet flere hundepatruljer i området, og antar de er på jakt etter migranter som har klart å komme seg gjennom grensegjerdet. Også deres egen bil er blitt gjennomsøkt for å se om de skjuler personer.

Øyenvitneskildringer fra inni sonen beretter om røff behandling av migranter som blir funnet; ifølge rapportene blir de banket opp og fratatt penger og papirer, før de sendes tilbake til Hviterussland.

FOLKEMENGDE: Flere tusen migranter oppholder seg på hviterussisk side av grensegjerdet. Foto: Det polske forsvarsdepartementet / Reuters / NTB
FOLKEMENGDE: Flere tusen migranter oppholder seg på hviterussisk side av grensegjerdet. Foto: Det polske forsvarsdepartementet / Reuters / NTB Vis mer

B.T. skriver videre at det i dag har versert rykter om at flere journalister er blitt anholdt inne i rød sone, og ilagt store bøter.

- Sjokkerende

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland sier i en pressemelding at han er sjokkert over «å bevitne Europas manglende evne til å håndtere et så lavt antall migranter» som det er snakk om her.

Egeland forteller at han nettopp er tilbake fra Iran, som daglig mottar 5000 personer fra nabolandet Afghanistan.

- Noen få tusen mennesker ved Europas polske grense, hvorav mange har flyktet fra noen av de verste krisene i verden, er en dråpe i havet sammenliknet med antallet mennesker som er fordrevet til land som er mye fattigere andre steder, sier han.

Flyktninghjelp-generalsekretæren mener Hviterussland bruker migranter og flyktninger for å oppnå politiske mål, og sier han er opprørt over dette.

OPPRØRT: Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener Europa må ta imot migrantene og flyktningene på grensa. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB
OPPRØRT: Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener Europa må ta imot migrantene og flyktningene på grensa. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB Vis mer

- Sårbare mennesker er ikke sjakkbrikker som kan brukes i et geopolitisk spill, sier han - og mener Europa må holde grensene åpne for dem som søker beskyttelse her.

- Europeiske verdier er truet når folk dør av kulde ved vår yttergrense, sier han.

EU støtter Polen

EU stiller seg foreløpig bak medlemslandet Polen, og fortsetter å plassere ansvaret hos Hviterussland. Det vurderes å innføre personlige økonomiske sanksjoner mot folk som står president Lukasjenko nær - sistnevnte truer med å stenge gasskrana til Europa hvis så skjer.

Også i Latvia og Litauen, som også grenser mot Hviterussland, er stemningen spent.

- Sikkerhetskrisen som utspiller seg akkurat nå ved våre grenser mot Hviterussland, er sterkt alarmerende. Krisen utgjør en alvorlig trussel mot europeisk sikkerhet, lyder det i en felles pressemelding fra de to landene, sendt ut i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer