Tør ikke prate med legen

Nordmenn vegrer seg for å ta opp helseproblemer på legekontoret. Verst synes vi det er å ta opp seksuelle vansker med legen. Vi er blant de mest sjenerte i Europa, bare britene slår oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Androlog Ken Purvis er ikke overrasket over disse funnene fra en ny undersøkelse.

- Nordmenn, og briter er ikke kjent for å være åpne og spontane. Norske menn forsøker å ha konstant selvkontroll, og det får også utslag på legekontoret, tror Purvis.

- Men vi leger må samtidig bli flinkere til å stille pasientene våre direkte spørsmål om seksuallivet, også når dette ikke er årsaken til legebesøket, sier andrologen.

Problemvegring

Undersøkelsen som omfatter 8000 mennesker, tar for seg ømtålige problemer. Deltakerne er bedt om å rangere 13 sykdomstemaer med tanke på hvor vanskelig de synes det er å ta dem opp med doktoren.

2000 av deltakerne er nordmenn, de øvrige er fra Italia, Storbritannia, Sverige, Spania, Frankrike og Tyskland.

Og nordmenn havner på andreplass sammenliknet med de øvrige deltakerlandene: Vi synes ofte det er vanskelig å snakke åpent om helseproblemer.

  • 27 prosent nordmenn mener det er problematisk/svært problematisk å snakke om seksuelle problemer. Til sammenlikning synes bare 19 prosent av svenskene det samme.
  • 14,9 prosent vegrer seg for å snakke om urinlekkasje.
  • 14,7 prosent synes det er problematisk å ta opp depresjoner med legen sin.


Unge sliter mest

Ifølge undersøkelsen, som er utført av Gallup International på vegne av legemiddelfirmaet Pharmacia & Upjohn, sliter unge nordmenn mest med sjenanse av denne typen. De mellom 15 og 29 år er mer bekymret for å snakke om helseproblemer enn eldre landsmenn. Folk med høy inntekt er mer sjenerte når det gjelder depresjoner.

- At unge er mest sjenerte er skremmende. Jeg er engstelig for at økt fokus på den perfekte mann og kvinne skaper en generasjon av usikre mennesker .