Tør ikke sende folk hjem

Kriseledelsen i Hammerfest kommune tør ikke la folk flytte hjem til husene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble bestemt på et møte mellom politi, raseksperter og kommunens tekniske etat i formiddag.

- Vi ser ingen ny overhengende fare for skred i de områdene av kommunen vi hittil har fått undersøkt, sa beredskapsleder Geir Bjørkly til Dagbladet :på nettet like etter møtet i dag. Det gjenstår enda noen områder som skal befares ut over dagen. Men ekspertene tør ennå ikke sende de evakuerte personene hjem.

- I morgen ventes det ganske gunstig vær for oss, men på onsdag blir det verre igjen. Derfor avventer vi situasjonen, sier Bjørkly.

Rekordmange evakuert

Og mens kriseledelsen i Hammerfest kommune gjorde seg klare til krisemøtet i formiddag, gikk det enda et ras i Vest-Finnmark. En mann klarte å redde seg ut da både fjøset og huset hans ble tatt av ras i Rolvsøy i Måsøy kommune, ifølge NTB. 71 bosteder er nå evakuert på grunn av den store skredfaren i Finnmark.

Politistasjonssjef Harry Romsdal ved Hammerfest politistasjon mener antallet evakuerte, som i går kom opp i 123 bare i Hammerfest kommune, 156 totalt i Vest-Finnmark, er rekordstort.

- Dette er mildt sagt uvanlig. De siste episodene jeg kan huske, var for to år siden da vi hadde tre evakueringer i løpet av en vinter. Men ingen var så omfattende som denne, sier Romsdal.

Krisemøte

De 123 i Hammerfest håpet de kunne flytte tilbake til hjemmene sine etter et værskifte i helga. I stedet vurderes det løpende om flere områder skal evakueres.

Hammerfest kommune har opprettet en egen kriseledelse i forbindelse med snørasene. Beredskapslederen sier at Hammerfest ennå er et stykke unna unntakstilstand. Men understreker at situasjonen i kommunen er alvorlig.

Rassikring haster

- NGI har kartlagt de bebodde områdene i kommunen som bør rassikres, og anslår at regningen vil komme på 300 millioner kroner. Dette er et klart nasjonalt ansvar, mener Bjørkly.

- I høst tok vi en del sikring i sentrum for egen regning. Nå er det på tide at andre kommer på banen. Vi går gjennom de rette offentlige kanaler, men det tar tid. Og rassikring av Hammerfest haster.

Det kan nok de evakuerte familiene skrive under på. Enkelte har vært borte fra hjemmene sine i nesten en uke. De fleste bor på hotell.

- Folk tar situasjonen veldig forskjellig. Det oppstår et savn når man tvinges fra hjemmet sitt på denne måten. Noen har uttykt engstelse over å flytte tilbake, sier politistasjonssjef Harry Romsdal.