Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tør ikke si hvem vi hadde på besøk

Politiet mener David Toska og samboeren sammen planla dødsranet i Stavanger. Ifølge vitner har en rekke personer vært på besøk i leiligheten i Sandnes, men samboeren vil ikke navngi dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toska, alias «Mesterhjernen», er en jaget mann etter dødsranet i Stavanger. I Finnestad fengsel sitter hans 29 år gamle samboer fengslet, siktet for medvirkning til dødsranet. Paret har en sønn (1) sammen.

Politiet mener Toska planla dødsranet fra en leilighet i Smeaheia i Sandnes utenfor Stavanger, og at samboeren var med på planene.

- Ville være alene

22. november 2003 underskrev samboeren en leieavtale for leiligheten. Avtalen skulle gjelde fram til 1. desember 2005. Økokrims hvitvaskingsenhet har jobbet med å spore opp hvem som betalte leien av leiligheten. Ifølge kontoutskriftene til utleieren har både samboeren og Toska satt inn 10 000 kroner hver måned.

- Vi ønsket å være for oss selv etter fødselen. David var siktet i en annen sak, bankbokstyveriet på Bryn, og vi ville derfor tilbringe tid sammen før han måtte inn til soning, har samboeren forklart til politiet om bakgrunnen for leie av leiligheten. Samboeren bekrefter at paret leide leiligheten, men at de ville bo i Stavanger for å komme seg unna Oslo.

- Har ikke vært der

Samboeren nekter for å ha deltatt i planleggingen av dødsranet. Hun sier at de dro til Stavanger i november, men at hun ikke har vært i leiligheten etter 7. februar i år. Ranerne slo til mot NOKAS-tellesentralen 5. april.

- 7. februar kjørte jeg til Stavanger for å hente David. Deretter returnerte vi til Oslo. Etter denne datoen har jeg ikke vært der, hevder samboeren. Vitner har observert en rekke personer på besøk i leiligheten før ranet, og de har også observert en dame med et lite barn. David Toskas samboer sier de hadde besøk i leiligheten før 7. februar.

- Tør ikke si navn

- Vi hadde blant annet besøk av William Ellingsen (mannen som ble skutt og drept i Oslo i februar, red.anm.). Det var ingen siktede svensker på besøk, hevder samboeren, som bekrefter at andre var innom.

Samboeren tør imidlertid ikke navngi de andre som kom på besøk.

Politiet mener at samboeren visste om ransplanene, og de mener hun var i Stavanger helt opp til ranet. Etterforskerne mener leiligheten ble brukt som en av basene før de slo til mot tellesentralen. Dagbladet får opplyst at politiet har flere indisier som knytter samboeren og leiligheten til ranet: Etter dødsranet observerte et vitne en mann med hvite hansker i leiligheten. Han tok med seg søppel, og politiet mener dette indikerer at det er forsøkt å skjule spor. Mobiltelefonen til samboeren var i Oslo. Politiet mener derfor dette indikerer at hun skulle holde seg skjult i Stavanger.

- Truet av politiet

Samboeren skal angivelig vært nær ved å bli siktet allerede i mai. Hun ble hentet til avhør, og fikk ikke kontakte sin advokat, Christine Hamborgstrøm, før det hadde gått en time.

- Samboeren benyttet seg av sin rett til å nekte å forklare seg. Hun sa til meg på telefonen at politiet hadde truet med å sikte henne hvis hun ikke forklarte seg som vitne, noe politiet bekreftet til meg. Samboeren ble helt åpenbart utsatt for et utilbørlig press fra politiets side, i et forsøk på å tvinge fram en forklaring.

REDD: David Toskas samboer nekter for å ha deltatt i planleggingen av dødsranet. Begge deltok i begravelsen til William Ellingsen som ble skutt og drept i februar.
LEIDE LEILIGHET: David Aleksander Toska og hans samboer (29) leide denne leiligheten i Smeaheia i Sandnes fra 22. november i fjor. - Vi ville tilbringe tid sammen, sier samboeren.
JAGET MANN: David Aleksander Toska er fortsatt på flukt, siktet for dødsranet i Stavanger. Toska er DNA-koblet til to gjenstander som ble funnet i de utbrente fluktbilene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media