- Tør ikke være alene med Per

LILLESTRØM (Dagbladet): Forsvarerdramatikken i trippeldrapssaken fortsetter, selv om den offisielt er lagt død. Veronicas forsvarere, Heidi Ysen og Frode Sulland, tar ikke lenger sjansen på å være alene med Per Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Siden Cato Schiøtz tirsdag gikk ut og beskyldte oss for å påvirke hans klient, har vi unngått å være sammen med Per uten at andre er til stede, sier advokat Ysen til Dagbladet.

- Vi har valgt å innta dette standpunktet for å unngå enhver form for spekulasjon om vårt forhold til Per, understreker Ysen.

I helga har aktorat og forsvarere forberedt seg på prosedyrene, som starter i morgen. Advokatene Tor Kjærvik og Johnny Veum har tatt inn på Olavsgård et par- tre kilometer fra rettslokalet på Åråsen, for å få konsentrert seg skikkelig. Der bli de trolig til i morgen.

Åttende uke

I dag starter Orderud-saken på sin åttende uke i Eidsivating lagmannsrett. Denne mandagen kan bli en av de dramatiske - eller ende med et skikkelig antiklimaks. Advokat Morten Kjensli ønsker Per tilbake i vitneboksen. Advokat Tor Kjærvik vil ha Ole Robert Kirkemo samme sted. Men situasjonen for begge er at de kan nekte.

Dessuten kommer Veronicas tidligere kjæreste. Han vil fortelle retten om hva Veronica skal ha fortalt ham om sitt forhold til Per etter at de ble gift. Det blir neppe en lystelig forestilling for odelsgutten på Orderud.

På ettermiddagen er DNA-testene av barnåler fra trær bak kårboligen ferdig. Stammer ei barnål, som er funnet i en bag tilhørende Kristin, med nålmaterialet fra skogen bak kårboligen, er det dramatisk for Kristin.

Kristin har forklart i lagmannsretten at hun aldri har vært i skogen bak kårboligen. I bagen hvor barnåla ble funnet, ble det også funnet ei strømpebukse med avklipte bein, og to sokker som var klipt opp bak hælen, slik at de teoretisk kunne tres over sko.

Vitner Per?

Advokat Schiøtz sier til Dagbladet at Per går i vitneboksen.

- Om han vil forklare seg, må han avgjøre sjøl, sier forsvareren. Han vil ikke spekulere om hva Per vil gjøre.

Kilder Dagbladet snakket med i går, mente at Per ikke har noe å vinne på en ny runde med aggressive forsvarere.

- Han kan ikke tilføre saken nye faktiske opplysninger, sier en som Per lytter til.

Velger Per å svare på spørsmål, kommer han til å bli eksaminert knallhardt om sitt forhold til Veronica. Spørsmålene kommer delvis til å bli av den intime sorten. I tillegg vil han få spørsmål om hvordan han ser på den konflikten som har oppstått i forholdet til egne forsvarere, spesielt Harald Stabell.

Ysen og Sulland sitter trolig klar med spørsmål om Stabell, og det er temmelig sikkert at Kjensli vil bringe forsvarerkonflikten på bane. I så fall vil det ta det meste ut av brodden av Ysen og Sullands spørsmål om Stabell.

Nye allianser

I herredsretten sto Per og Veronicas forsvarere mot Kristin og Lars' advokater. I lagmannsretten er det oppstått nye allianser. Slik kan Kjenslis eventuelle spørsmålsstilling om Pers konflikt med forsvarerne sine kunne utledes.

Ole Robert Kirkemo la seg inn frivillig på psykiatrisk sykehus etter at han hadde kommet med en oppsiktsvekkende politiforklaring om Per Orderud og søster Kristin. Det skjedde i kjølvannet av at han sjøl hadde avgitt et dramatisk vitneprov i lagmannsretten.

Ole Robert kan nekte å vitne, fordi han er i familie med tre av de tiltalte - søster av Veronica og Kristin og svoger med Per. Han kan også levere sykmelding i kjølvannet av innleggelsen. Hans politiforklaring er tatt opp på bånd. Det betyr at båndet eventuelt avspilles.

Derimot skal hans psykiater, Svein Haugsgjerd, i vitneboksen. Det skal han i egenskap av Veronicas psykiater.

Møter ikke Ole Robert, kan det fra forsvarerne bli aktuelt å spørre om Ole Roberts sinnstilstand de siste ukene, så langt det er mulig av hensyn til Haugsgjerds taushetsplikt.

UNNGÅR SPEKULASJONER: Veronicas forsvarere Frode Sulland og Heidi Ysen vil ikke risikere nye påstander om at de forsøker å påvirke Per Orderud.