Utnevnes i dag:

Tor Mikkel Wara blir justisminister

Frp-veteranen går fra First House til regjeringen.

VALGVAKE: Tor Mikkel Wara under valgvaken til Frp i 2013 etter stortingsvalget som brakte partiet inn i Solberg-regjering, der han nå selv tar sete. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VALGVAKE: Tor Mikkel Wara under valgvaken til Frp i 2013 etter stortingsvalget som brakte partiet inn i Solberg-regjering, der han nå selv tar sete. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
WONDERBOY: Tor Mikkel Wara startet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring.Her fra Frp's sentralstyremøte i1989 .
Foto: Morten Hval / NTB / SCANPIX
WONDERBOY: Tor Mikkel Wara startet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring.Her fra Frp's sentralstyremøte i1989 . Foto: Morten Hval / NTB / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg gjør endringer i regjeringen i dag. Statsråd er berammet til klokka 15.30, og etter det Dagbladet forstår vil Frp-nestoren Tor Mikkel Wara da bli utnevnt til ny justis- og beredskapsminister.

53-åringen er utdannet økonom og ble ansett som et lysende politisk talent. Han jobbet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring. Wara ledet FpU i årene 1987-90. Finnmarkingen ble valgt inn på Stortinget fra Oslo i 1989-93.

Wonderboyen nøt stor tillit i partiet og ble valgt til nestformann i 1991. Men takket nei til gjenvalg allerede ved neste korsvei.

Tilbud fra Hagen

Carl I. Hagen hadde håpet at Wara skulle overta tronen og ble skuffet da det ikke gikk. Like før jul 1992 banket Tor Mikkel Wara på døra til Carl I. Hagens kontor på Stortinget.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Wara har selv fortalt hva som skjedde:

- Jeg var 28 år og hadde ikke lyst til å forplikte meg til å jobbe med politikk til 1997. Hadde det vært to år, kunne det kanskje vært aktuelt, men stortingssyklusen er jo fire år, i tillegg til at du må si fra ett år i forveien. Jeg var viseformann og ville varsle Carl først, så jeg gikk inn på kontoret hans og fortalte at jeg ikke ville renomineres til Stortinget. Carl hadde tidligere antydet at jeg kunne overta. Da spør han:

«Hvis jeg trekker meg som partiformann, vil du da bli?»

- Jeg svarte nei, at jeg syntes fem år fram i tid var lenge og at jeg kunne tenke meg å finne på noe annet. Carl likte det dårlig.

Samtalepartner for Siv Jensen

53-åringen var ute av partiet i mange år og bygde seg en karriere i kommunikasjonsbransjen. I tida fram mot og etter at Siv Jensen tok Frp inn i regjering har hun brukt Tor Mikkel Wara som en nær samtalepartner.

Wara kommer som sin forgjenger rett fra PR-byrået First House hvor han er partner og seniorrådgiver.

På selskapets hjemmeside presenteres han på følgende måte:

«Tor Mikkel Wara har lang erfaring som seniorrådgiver i ulike kommunikasjonsbyråer og har bistått både norske og internasjonale virksomheter. Han jobber med å utarbeide kommunikasjonsløsninger for strategi, omstilling, oppkjøp/fusjoner og omdømmekriser. Tor Mikkel har bakgrunn som stortingsrepresentant og har arbeidet med politisk analyse og endring av rammebetingelser for næringslivet»

Listhaug til helse

Det er Sylvi Listhaugs avgang som justisminister som gjør at Solberg nå må finne en ny erstatter. Per Sandberg har fungert som setteminister på justis i tillegg til jobben som fiskeriminister siden før påske.

Listhaug har nå gått tilbake til Stortinget hvor hun blir en del av helse- og omsorgskomiteen.

- Det var den komiteen jeg håpet på, jeg var heldig som fikk ønsket oppfylt, sa Sylvi Listhaug til Dagbladet i går.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer