EKSTREMVÆR: Tor Morten Lekvam fra Jørpeland filmet hvordan uværet herjet hjemme. Video: Tor Morten Lekvam Vis mer

Tor Morten våknet opp til en foss rett utenfor huset

Vannmassene har skapt kaos i Hordaland og Rogaland.

Det var et lavtrykk i Norskehavet som tirsdag kveld sendte inn en nedbørsfront mot Vestlandet. Regnet som i natt og på morgenkvisten skyllet over Vestlandet har skapt store problemer.

- Det har vært helt vanvittige mengder regn, forteller Lars Andreas Selberg, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

91 millimeter regn

Han forteller at Liarvatn i Rogaland fikk 91 millimeter nedbør på seks timer. I Hjelmeland ble det 71.8 millimeter på like lang tid. I Hordaland var det Gullfjellet som fikk mest nedbør, hele 79,1 millimeter, mens Bergen fikk 61, 5 millimeter i løpet av seks timer.

Meteorologisk institutt sendte ut farevarsel tirsdag kveld. Dette ble avsluttet onsdag formiddag.

- Det ser ut som at nedbøren har begynt å roe seg. Resten av dagen vil det roe seg mer og gå over til bygevær, sier Selberg.

Meteorologen påpeker at regnet har ført til en del konsekvenser. I natt og i dag har det strømmet inn meldinger om stengte veier og ras, i tillegg til kjellere og garasjer fulle av vann.

BERGEN: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra Ole Irgens vei i Kalfaret. Innsatsleder Morten Garfield fra Bergen Brannvesen inspiserer skadene i en garasje i Ole Irgens vei. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix
BERGEN: Store vannmengder etter et voldsomt regnvær skapte flere oversvømmelser i Bergen onsdag, her fra Ole Irgens vei i Kalfaret. Innsatsleder Morten Garfield fra Bergen Brannvesen inspiserer skadene i en garasje i Ole Irgens vei. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix Vis mer

Fosset nedover skråning

Rundt klokka 8 varslet politiet om at to hus måtte evakueres på Jørpeland i Rogaland. Det var fare for at husene kunne bli tatt av vannmassene. En time seinere var situasjonen blitt stabilisert, og beboerne fikk komme tilbake.

Tor Morten Lekvam og kona, som bor i samme området, våknet i 07-tiden til en foss av regnvann utenfor huset sitt i dag tidlig.

- Det var helt utrolig. Det fosset ned hele skråningen, sier Lekvam til Dagbladet.

Ekteparet måtte ikke evakuere, men politiet var innom og ba dem om å følge med på vannstanden.

Vannet gravde en dyp grøft i innkjørselen og det flommet over i gata. Vannmassen forsvant da en gravemaskin åpnet et tett rør, skriver Stavanger Aftenblad, som omtalte saken først.

SKADER: Fossen gravde en dyp grøft i innkjørselen. Foto: Privat
SKADER: Fossen gravde en dyp grøft i innkjørselen. Foto: Privat Vis mer

- Nå er det helt rolig. Da de fikk åpnet røret falt trykket med en gang.

Det er ikke første gang Lekvam opplever store vannmengder på tomta si. Høsten 2005 ble Jørpeland hardt rammet av flommen Loke. Lekvam forteller at han opplever det er mer skade denne gangen enn da Loke herjet.

Det er mange hus i området som har fått vann i kjellere. Til tross for fossen Lekvam oppdaget i dag tidlig, har det ikke lekket noe særlig vann inn i huset.

- Det var mye vann i bua på siden av huset og plattingen var dekket i vann, forteller han.

Større ras

Rundt klokka 6 meldte Vest politidistrikt at en personbil med to personer var tatt et jordras på fylkesvei 15 ved Fosnes i Stryn. Veien er stengt. Personene i bilen greide å ta seg ut av bilen på egen hånd.

Klokka 10 gikk det et større ras i Samnanger. En parkert bil ble tatt av raset. Politiet var kjapt i kontakt med bileier som bekreftet at det ikke var noen i bilen. Likevel måtte det gjennomsøkes, på grunn av rasets størrelse og fordi det gikk ut i sjø.

Raset ble gjennomsøkt av mannskaper, hunder og drone, som etter tre timer konkluderte med at det ikke er noe som tyder på at noen ble tatt av raset.

Riksvei 13 ved Byrkjeneset er en av de mange veiene som er stengt. Den er stengt på grunn av et mindre ras, mye vann og fare for flere ras. Tyssedaltunnelen nord for stedet er også stengt. Ifølge Vegtrafikksentralen blir ikke veien åpnet i dag.

RAS: Det har gått et større ras ved Skar i Liavegen i Samnanger kommune. En parkert bil ble tatt av raset. Det er ingenting som tyder på at noen er tatt av raset. Foto: Vest politidistrikt
RAS: Det har gått et større ras ved Skar i Liavegen i Samnanger kommune. En parkert bil ble tatt av raset. Det er ingenting som tyder på at noen er tatt av raset. Foto: Vest politidistrikt Vis mer

Mer nedbør

Selv om den verste nedbøren er over, stopper ikke regnet på Vestlandet. Men meteorolog Magni Svanevik forsikrer om at det vil være normale mengder regn.

- Nå er den verste nedbøren på Vestlandet over for denne gang, selv om det vil fortsette med regnbyger framover. I morgen vil et lavtrykk passere og det vil nok gi regn i hele Sør-Norge, sier hun.

Videre inn mot fredagen vil det gå regnbyger langs hele Vestlandet, helt til Nordland. Østlandet vil ligge i le og få ganske fint vær på fredag og inn mot helgen, forteller hun.

- Det ser ut som fredagen kan bli litt bedre for Vestlandet, spesielt Rogaland, med litt sol noen plasser, sier Svanevik.

Inn mot helgen kommer det nytt lavtrykk inn med nedbørfront, som igjen gir vind og en god del nedbør på Vestlandet.

- Vinden kan komme opp i stiv kuling langs kysten av Vestlandet og muligens også langs Sørlandskysten. Det vil også regne i Nordland. Østlandet derimot, ligger i le og vil få ganske bra vær inn mot helgen.

Kan snø i høyden

Meteorologen forteller at det kan bli litt lave temperaturer, og dermed kan nedbøren komme som snø i høyden og indre strøk på Vestlandet.

- Fredag blir den kaldeste dagen. Det er greit å være oppmerksom på dette hvis man skal kjøre i disse strøkene, sier hun.

Det er altså Vestlandet og opp til Nordland som får mesteparten av været framover.

- I Troms og Finnmark blir det litt grått og regn innimellom, men det blir ikke spesielt store mengder nedbør eller spesielt sterk vind. Helga seg ganske bra ut, spesielt lørdagen, sier Svanevik.