Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tor» treffer lenger nord enn først antatt, ekstremvarselet utvidet

I Skottland herjet uværet allerede under navnet «Gertrude» i morges, og vinden beskrives som «brutal».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Kl. 14 gikk ekstremværet inn i det meteorologene kaller Fase C, og ekstremværet «Tor» er i gang. Ekstremvarselet gjelder nå også for Nordland. Kl. 19 melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at 10 000 husstander er uten strøm på grunn av uværet.

(Dagbladet): Ekstremværet «Tor» gikk i formiddag inn i Fase B, og er ventet innover Hordaland og Sogn og Fjordane i ettermiddagen, vil treffe noe lenger nord enn meteorologene først antok.

- Lavtrykksbanen går nå litt lenger mot nord. Det har gjort at vi har tatt Rogaland ut av ekstremvarselet, men vi må nå vurdere om vi skal ta inn Nordland, sier statsmeteorolog Linda Kleppe ved Meteorologisk institutt Vestlandet til Dagbladet.

Det er ventet vind oppi orkan styrke og bølger mellom 10 og 13 meter.

Hun sier uværet ser ut til å treffe Hordaland en gang mellom kl. 13 og 15. Deretter rammes områdene nordover langs kysten og mot Trøndelag.

- I Hordaland vil det være over seint i kveld, mens Trøndelag får det verste i kveld til i morgen tidlig, sier Kleppe.

Farlige kastevinder Kleppe sier den endrede banen ikke endrer ekstremvarslet for Hedmark, Oppland og Buskerud.

- Det vil også komme kraftig vind der, med lokal vindkast, som kan ta med seg trær og løse gjenstander som trampoliner, sier statsmeteorologen.

I Skottland har uværet fått navnet «Gertrude». Der herjer uværet allerede, og vinden i morgentimene beskrives som «brutal».

Uværet kan bli like ille som romjulsstormen Dagmar, som herjet Nordvestlandet i 2011, og statens vegvesen er i ekstra beredskap.

- Mye vind og nedbør øker faren for skred. Det kan bli aktuelt å stenge utsatte veistrekninger som et forebyggende tiltak, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Sogn og Fjordane til NTB.

- Holde deg i ro Det er også fare for at folk kan bli uten fast- og mobiltelefon.

- Du bør vurdere om du trenger å legge ut på reise i kveld. Vi vet at med sterk vind så blir det problemer med kommunikasjon, så det kan være et godt råd å holde seg i ro, sier beredskapssjef Stine Sætre i Møre og Romsdal til NRK. Flytrafikken vil også rammes. SAS sier til NRK at de fyller ekstra drivstoff, slik at flyene får muligheten til å sirkle over flyplassene hvis de må vente på bedre landingsvær. Flyselskapene frykter sterk sidevind, som kan gjøre det vanskelig å lande, særlig i Haugesund og Bergen. Foreløpig ber de passasjerene møte opp til vanlig tid, og følge med på oppdateringer.

Norwegian sier de følger situasjonen nøye.

- Sikkerhet er det viktigste for oss og vi tar nødvendige forholdsregler. Det er tidlig å si hvordan været vil påvirke flytrafikken, men vi holder våre passasjerer løpende oppdatert på sms dersom det skulle bli endringer. De kan også selv følge med på våre nettsider under «er flyet i rute», skriver Tonje Næss, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, i en e-post til Dagbladet.

Avviklingen av flytrafikken er avhengig av hvor kraftig vinden blir, i tillegg til vindretningen sa Øystein Skaar, operativ sjef på Bergen lufthavn Flesland til Dagbladet i går kveld.

- Vi tåler mye vind fra nord og sør, men hvis det blir sidevind stenger vi tidligere. De reisende må bare forholde seg til informasjon fra flyselskapene. Det kan bli forsinkelser, men flyene kan også gå i rute. Det er umulig å forutse, sier han.

Ifølge BA er vindretningen innledningsvis heldig for Flesland, men den ser ut til å dreie i retning vest etter hvert, noe som gir vanskeligere forhold.

Påvirket flere tusen Fredag kveld fikk Dagbladet en oppdatering fra Skaar på Flesland, som kan fortelle at de har hatt store utfordringer med stormen. Vind opp til 57 knop har blitt målt på flyplassen, og det har vært 50 kanselleringer. Dette har påvirket 5-6000 mennesker, som ikke har kommet fram dit de skulle.

- Vi har hatt en utfordrende dag, men etter forholdene har det gått bra. Det har vært en formidabel innsats i forkant av stormen, og under, av alle de ansatte. De har gjort en kjempe jobb, noe som gjør at vi har hatt mindre utfordringer enn vi kunne hatt, sier Skaar.

Flyplassen er åpen, og det kommer og går fortsatt fly. Fram til midnatt skal 15 fly lande, og det er satt opp ekstraruter i morgen. Skaar regner fortsatt med store forsinkelser i systemet utover kvelden.


- Det blåser godt, men det er vesentlig bedre enn når stormen var på sitt verste rundt seks-syv tiden i kveld. Vi må fortsatt avlyse avganger på grunn av sidevind. Det er ikke sikkert flyene er tilbake på riktig sted i morgen tidlig, men det er det som er om å gjøre nå, avslutter Skaar.

Også SAS kan fortelle at de har merket stormen, og de har også hatt et titalls kanselleringer.

- Ålesund har det ikke vært mulig å fly til for det har blåst orkan. Også Molde og Haugesund har blitt sterkt påvirket, sier pressekontakt i SAS, Cathrine Sandegren.

Hun sier videre at det har blitt en del forsinkelser, men håper de kan fly som planlagt igjen i morgen.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media