Tor Valla arrestert i Irak

Kirkens Nødhjelps Tor Valla holdes tilbake av irakisk politi på grunn av et større pengebeløp som han ifølge politiet ikke kan redegjøre for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Nødhjelp (KN) frykter nå at Valla ikke vil slippe ut av Irak før om et par dager, på et tidspunkt da krigen kan være et faktum.

KNs vannkoordinator Tor Valla var tirsdag på vei ut av Irak til Amman i Jordan da han ble stanset i byen Tirbil, bare fire kilometer fra grensen. Han skal da ha hatt problemer med å klarere utstyr og et større pengebeløp, ifølge KNs transport- og innkjøpsansvarlig Arild Isaksen.

Isaksen sier til NTB fra Jordans hovedstad Amman at Valla først ble holdt tilbake i Tirbil, og at han deretter ble fraktet flere hundre kilometer tilbake mot Iraks hovedstad Bagdad, til byen Ar Ramadi.

- Jeg har fått opplyst at grunnen til at han holdes tilbake er at han hadde et større pengebeløp som han ifølge politiet ikke kunne dokumentere at han hadde brakt med seg inn i Irak på lovlig måte, sier Isaksen.

Ifølge Isaksen vil KNs samarbeidsorganisasjon i Jordan, Røde Halvmåne, onsdag frakte nødvendig dokumentasjon til irakisk politi for å få Valla frigitt.

- Pengene er selvsagt brakt inn i Irak på lovlig vis og det kan vi dokumentere. Men det vi frykter er at det vil ta et par dager før Valla slippes, sier Isaksen.

  • Også NTBs og Dagbladets medarbeidere hadde tirsdag problemer med å komme seg ut av Irak. De ble stoppet i den samme byen som Valla og fratatt 17 000 dollar (vel 126 000 kroner) før de fikk slippe over grensen til Jordan.

    (NTB)

ARRESTERT: Nordmannen Tor Valla kan bli holdt tilbake i Irak i et par dager.