Drapet på Tor Kjærvik

- Tor var glad i sønnen

Advokat Réne Ibsen, var kollegaen som stod Tor Kjærvik nærmest. Han beskriver den profilerte forsvarsadvokaten som den beste i sin generasjon.

NÆRE VENNER: - Det er et tap for advokatstanden, men for meg er det personlige tapet mye verre, sier advokat Réne Ibsen. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto og video: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advokat René Ibsen og Tor Kjærvik var nære kolleger og private venner. Ibsen er tydelig preget av å ha mistet en god venn. En mann René Ibsen bare har gode og kjære minner om.

- Tor var veldig glad i sønnen sin, og gjorde det han kunne for å hjelpe ham, sier Ibsen ettertenksomt.

De to var nære venner og kolleger i nesten 25 år.

KLIENTENES MANN: - Ingen sak var stor eller for liten, for Tor Kjærvik, sier René Ibsen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLIENTENES MANN: - Ingen sak var stor eller for liten, for Tor Kjærvik, sier René Ibsen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Den jeg likte best»

- Jeg husker jeg inviterte Tor i 30 årslaget mitt. Da tenkte jeg, han var jo 20 år eldre enn meg, men vi var kamerater og venner. Tor var helt unik, sier René Ibsen.

- Tor var gjennomført ordentlig. Han var den personen i verden jeg likte best, sier René Ibsen.

De to ble kjent mens Kjærvik var forsvarer for den mye omtale Landås-saken i Bergen på nittitallet. Hvor en hjelpepleier var siktet for en serie drap på eldre kvinner og menn på Landås Menighets Eldresenter.

Sammen med advokat Morten Kjensli representerte Kjærvik hjelpepleieren. Saken mot henne ble henlagt i 1995.

VITNE: Liv Thorvaldsen var på besøk hos datteren, da hun så Tor Kjærvik komme hjem mandag kveld. Foto: Marie Røssland / Dagbladet TV. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

Da studerte Ibsen jus i Bergen.

- Vi ble kjent mens jeg studerte. Jeg ble kjent med Tor via Johnny Veum som begynte å arbeide for Tor allerede som student, og jeg var så heldig at jeg hadde blitt venn med Johnny på studiene.

- Det unike med Tor var at han snakket med alle, og var inkluderende. Han gjorde ikke forskjell på folk, forteller Ibsen.

«Lære av den beste»

- Det var ikke tilfeldig at jeg begynte å jobbe hos Tor, da jeg sluttet som dommerfullmektig i Oslo tingrett. Tor var den beste, og jeg vil lære av den beste, sier René Ibsen.

De to jobbet sammen i fem år, før René Ibsen gikk videre.

- Tor var spesiell. Jeg gledet meg til å møte ham. Det var sånn at jeg så fram til hver sak i var sammen i.

Etter de tragiske skuddene på Røa mandag kveld har mange advokatkolleger av Tor Kjærvik stått fram i mediene og fortalt om Tor Kjærvik.

- Det har blitt sagt av flere at Tor var den beste strafferettsadvokat i sin generasjon, det kan jeg skrive under på.

VITNE: Pål-Erik Eidsvigs sønn ble vitne til dramaet da Tor Kjærvik ble skutt og drept på Røa i Oslo mandag 12. april. Video: Bjørn Carlsen / Dagbladet TV Vis mer

«Var seg selv»

- Uansett hvem som var klienten, om saken var stor og ble omtalt i mediene, eller det var en sak som ikke ga de store overskriftene, var Tor alltid forberedt. Ingen sak var stor eller for liten, for Tor, sier René Ibsen.

Advokatkollegaen forteller om en samfunnsengasjert forsvarer, som alltid forsøkte å gjøre det beste for klienten.

- Tor var interessert og glad i mennesker. Han var tvers igjennom seg selv. Alle likte Tor, sier Ibsen.

Tor Kjærvik var mer privat enn mange av sine advokatkolleger. Men til René Ibsen var han mer åpen.

- Som venner vanligvis gjør, snakket vi også om familiene våre. Tor var veldig opptatt av, og glad i sønnen sin. Det som har skjedd er fullstendig uforståelig.

«Snakket ikke om andre»

Blant advokater – og andre yrkesgrupper som journalister og for den saks skyld skuespillere – er det ikke uvanlig at det snakkes mindre pent om kolleger.

- Sånn var ikke Tor. I alle de årene jeg kjente ham, sa han ikke et stygt ord om noen kolleger. Han var på sin egen måte lavmælt og lun.

- Tor var en privat mann, som ikke hadde behov for å snakke om seg selv. Vi var så nære at det også var naturlig å prate om private ting, forteller Ibsen.

Før Tor Kjærvik ikledde seg forsvarerkappa, var han noen år i politiet. Først som politifullmektig og politiadjutant på Romerike. Han var også en periode konstituert politimester i Sør-Varanger, før han i 1982 tok steget over som forsvarer.

PROFILERT ADVOKAT: Helt siden 80-tallet har Tor Kjærvik vært én av de mest profilerte forsvarsadvokatene i Norge. Vis mer

- Tor var veldig flink som strafferettsadvokat. Han satte seg alltid inn i saken, og kunne fakta i saken. Det var ikke tilfeldigheter som preget advokat-gjerningen til Tor.

- Jeg tror det er riktig som andre har sagt, Tor var nok den beste forsvarsadvokaten i sin generasjon, sier Ibsen.

Sportsmann

De siste åra sleit Tor Kjærvik med helsa. Noe av årsaken var idrettskarrieren. I flere år var Kjærvik en av de bedre på håndballaget Arild – et av de aller Norges beste håndballag fra 60-og 70-tallet – fra Oslo.

- Han spilte også på ungdomslandslaget, forteller Ibsen.

Og det var vel nettopp betongunderlagene i de gamle håndballhallene som gjorde at Tor Kjærvik slet med bein og hofter.

- De siste åra sleit Tor med nyresvikt. Han var helt åpen om det, og så fram til å få transplantert en ny nyre.

«Mistet aldri fatningen»

Ved siden av å være lidenskapelig opptatt av sport, var Tor Kjærvik samfunnsinteressert.

GLAD I MENNESKER: René Ibsen beskriver Tor Kjærvik som engasjert og en som var interesert og brydde seg om mennesker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD I MENNESKER: René Ibsen beskriver Tor Kjærvik som engasjert og en som var interesert og brydde seg om mennesker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg oppfattet ham aldri som partipolitiker, men han var engasjert og opptatt av samfunnet og utviklingen. Han brydde seg om menneskene, sier Ibsen.

Når René Ibsen blir spurt om hva som virkelig gjorde Tor Kjærvik så spesiell og godt likt, tenker han seg nøye om. før han svarer:

- Tor var unik, og hadde den fantastiske egenskapen at uansett hva som skjedde, mistet han aldri fatningen, han var ekstremt rolig. Tor var alltid seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer