Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Torbjørn (30) skal ha blitt lurt av seriesvindler: - Tragikomisk

Ap-politikeren ga 500 kroner til det han trodde var en kreftsyk kvinne i nød. Et Google-søk ga ham et annet svar.

TAR DET MED ET SMIL: Førde-mannen Torbjørn Vereide ble lurt trill rundt av det han tror er seriebedrageren Marie Madeleine Larsen. Eller Marie Madeleine Steen, som hun også kaller seg. Foto: Privat
TAR DET MED ET SMIL: Førde-mannen Torbjørn Vereide ble lurt trill rundt av det han tror er seriebedrageren Marie Madeleine Larsen. Eller Marie Madeleine Steen, som hun også kaller seg. Foto: Privat Vis mer

- Hun var jo veldig trivelig, da!

Vestlendingen Torbjørn Vereide (30) trekker på smilebåndet når han forteller om møtet med det han tror er seriebedrageren Marie Madeleine Larsen (61).

Eller Marie Madeleine Steen, som er et navn hun bruker nå, og som var navnet hun var registrert med under den siste norske rettssaken - i Oslo tingrett i mai 2017.

Pr. fredag var det registrert to nye anmeldelser mot kvinnen i politets register - i Trøndelag tidligere i oktober og den ferske episoden i Førde sist uke. I begge tilfeller er det snakk om mindre beløp.

Vereide er fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Sogn og Fjordane, ungdomssekretær i LO, og han er bosatt i Førde.

Ville møte politiker

Da han kom på kontoret mandag morgen, traff han på en eldre kvinne.

Hun hadde en historie hun ønsket å dele med en politiker. Vereide fylte to kaffekopper og satte seg ned.

SERIESVINDLER: Marie Madeleine Steen. Her avbildet på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat
SERIESVINDLER: Marie Madeleine Steen. Her avbildet på Bygdøy sommeren 2005. Foto: Privat Vis mer

Rørende

Kvinnen utga seg for å være kreftsyk, og fortalte at hun hadde vært innlagt på sykehuset i Førde. Nå skulle hun hjem til Nordfjordeid.

- Hun hadde en veldig rørende historie å fortelle, om at hun hadde blitt skrevet ut av sykehuset veldig brått og brutalt, seint på kvelden. Det var veldig dumt, siden hun ikke hadde hatt pengeboka på seg da hun hadde besvimt på gata og blitt sendt til sykehuset, forteller Vereide.

Ved et nødskrik hadde kvinnen angivelig klart å ordne overnatting samme kveld.

- Hun var veldig engstelig, og syntes dette var dumt. Hun ønsket at det skulle bli adressert politisk, og i god ånd lyttet jeg til historien. Da vi hadde snakket sammen i en halvtime, spurte jeg hvordan hun skulle komme seg hjem, sier Vereide.

Lovet tilbakebetaling

Han var bekymret over å sende henne av gårde uten penger.

- Jeg har fått min oppdragelse, jeg og. Så jeg tenkte: dette går ikke. Jeg tilbød meg å ta ut noe penger til henne, slik at hun skulle komme seg trygt fram, og kanskje få svele og kaffe mens hun ventet på bussen. Det satte hun veldig stor pris på, sier Vereide.

500 kroner skiftet eier, og Ap-politikeren fikk lovnader om tilbakebetaling via nettbank. Så langt har han ikke sett noe til pengene - eller hørt noe fra kvinnen.

- Hatten av

Det Vereide imidlertid fikk, var et telefonnummer. Da han onsdag kveld søkte opp nummeret, dukket navnet Marie Madeleine Steen opp.

Et Google-søk seinere innså Vereide at han trolig har blitt lurt - og ikke av hvem som helst.

- Da dukket det jo opp hele rekken med saker. «Nordens største bedrager» og slikt. Om jeg får si det selv er det en imponerende CV med bedrageri hun har gjort, sier 30-åringen lattermildt.

SVINDEL: Denne amerikanske mannen hevdet at han sklei og slo seg på jobb. Overvåkningsbildene forteller en litt annen historie. Video: CNN. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Han er ikke blind for humoren i at han, som er folkevalgt politiker, ble pratet trill rundt.

- Jeg må bare ta hatten av for hvor utspekulert hun behandlet meg.

Til tross for en rekke medieoppslag de siste mange åra, gjenkjente ikke Vereide kvinnen som Marie Madeleine Steen.

- Det er ingen tvil om at det er litt tragikomisk. På en måte trøster jeg meg litt med at det er en veldig stor klubb av oss som har blitt lurt, sier politikeren.

Kvinnen fortalte at hun skulle nordover.

- Hvis det skulle være sant, får vi bare se om hun lurer noen av mine politiske kolleger i andre partier. Det vil kompensere litt, sier Vereide og ler.

Gikk til politiet

Torsdag morgen anmeldte Vereide hendelsen. Han understreker at han selv lever greit med at de 500 kronene er vekk, men vil forhindre at flere blir lurt av kvinnen.

- Jeg vet det er mange andre som kan bli lurt, og da for enda grovere pengesummer enn det her. Det er lurt å være litt på vakt hvis man ser henne.

Til tross for at han er 500 kroner fattigere, sier Vereide at grunnsynet hans står uforandret.

- For meg handler dette om verdier. Hvis man ser folk som trenger hjelp, prøver man å gjøre noe med det.

Vereide har prøvd å kontakte kvinnen på telefonnummeret hun oppga, uten hell. Heller ikke Dagbladet har lyktes i å få Marie Madeleine Steen i tale.

Det har imidlertid NRK. Rikskringkasteren oppgir at de har ringt samme telefonnummer som kvinnen ga Vereide i Førde.

Ifølge NRK avviste kvinnen torsdag at hun befant seg i Sogn og Fjordane, og hevdet at hun var i Danmarks hovedstad København - et land hun ikke har lov til å oppholde seg i.

Fengselsdom

Marie Madeleine Larsen, som også bruker navnet Marie Madeleine Steen, ble i desember i fjor dømt til et halvannet år fengsel i Danmark for 22 bedragerier som ble begått i landet fra 2014 til 2018.

Hun ble samtidig utvist fra Danmark og fikk et innreiseforbud på tolv år, skriver NTB.

I Sverige har kvinnen fått kallenavnet «Nordens største bedragerske», mens i Danmark har 61-åringen vært hovedperson i podkasten «Kvinden med den tunge koffert» i Politiken.

Kvinnen har i tre tiår reist rundt i Skandinavia og lurt et stort antall mennesker. Helt tilbake i 1992 fikk 61-åringen sin første dom for bedrageri, ifølge NTB.

Ifølge VG ble det i forbindelse med en rettssak i 1999 konkludert med at hun lider av en personlighetsforstyrrelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media