Torbjørn fikk MS som 12-åring etter skolevaksine. Knuste staten i Høyesterett

Etter mange års kamp er det endelig avgjort at 25-åringen har krav på millionerstatning.

VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS som tolvåring etter skolevaksine. Nå har Høyesterett bestemt at han skal ha erstatning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT I HØYESTERETT: Torbjørn Kiil Karlsen (25) fikk MS som tolvåring etter skolevaksine. Nå har Høyesterett bestemt at han skal ha erstatning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg er nesten i sjokk. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men det er klart jeg er glad. At jeg vinner fram etter alle disse åra, kan også få stor betydning for andre vaksineofre som kommer etter meg, sier Torbjørn Kiil Karlsen (25) fra Andøya i Vesterålen til Dagbladet.

For hans egen del vil den ferske dommen medføre at han vil få millionerstatning.

Da Kiil Karlsen fikk diagnosen MS som tolvåring, fikk han beskjed om at han var den yngste i Norge.

For tre uker siden kjempet han i Høyesterett
for retten til erstatning etter skolevaksinen han mente var årsaken til at han utviklet den alvorlige nervesykdommen. I dag avsa landets høyeste rettsinstans dommen som gir ham medhold.

- Har ikke godtgjort annen årsak Høyesterett påpeker i dommen at det er staten som har bevisbyrden. Vaksinasjon utløser et sterkere erstatningsmessig vern fordi staten ønsker og anbefaler at folk skal la seg vaksinere.

Rikets øverste dommere kjøpte ikke argumentasjonen fra Pasientskadenemndas sakkyndige om at Torbjørn Kiil Karlsen hadde MS i «subklinisk form» ved vaksinetidspunktet som trolig ville ha gitt ham MS uansett.

- Siden staten ikke har godtgjort at en annen årsak er mer sannsynlig enn MMR-vaksinen, er staten erstatningspliktig for skaden, konkluderer et enstemmig dommerpanel.

Vant i alle instanser Kort tid etter at Torbjørn Kiil Karlsen som skoleelev ble vaksinert mot kusma, meslinger og røde hunder - MMR-vaksinen - fikk Kiil Karlsen helseproblemer. Han opplevde dobbeltsyn og ble lagt inn på sykehus hvor legene konkluderte med at han har nervesykdommen multippel sklerose (MS).

25-åringens mor, Ann Mari Kiil, forteller at det gikk flere år før de skjønte at sønnens MS-sykdom kunne ha med MMR-vaksinen å gjøre.
 
Det var først da de leste saken om Mariette Garborg i Dagbladet i 2010 at de så en mulig forklaring på hvorfor han var blitt syk. Garborg ble lam fra livet og ned etter MMR-vaksinen hun fikk som tolvåring på skolen.

I 2011 ble Kiil Karlsens krav om erstatning avvist av Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Deretter har Pasientskadenemnda fulgt opp med avslag, og Kiil Karlsen måtte gå rettens vei i sin kamp for å bli trodd.

25-åringen vant saken mot staten i  både ting- og lagmannsretten, men staten anket til Høyesterett.

Seksjonssjef fo rettssaksseksjonen i Pasientskadenemnda, Anita Bergh Ankarstrand, sier til Dagbladet at de trenger tid til å få lest dommen skikkelig før de kan komme med sitt syn på den ferske høyesterettsdommen. .

Kan få stor betydning Kiil Karlsens advokat, Helge Husebye Haug, mener det er viktig for folks vilje til å la seg vaksinere at de få som blir syke etter vaksinasjon får erstatning.

- Saken er en svært viktig prinsippsak til støtte for oppslutning om vaksinen som et viktig helsefremmende tiltak i samfunnet vårt. Lovgiver har, i likhet med WHO, uttrykt at de helt få tilfeldige skadelidte av vaksiners sjeldne bivirkninger, skal få kompensasjon. For å nå dette målet har lovgiver bestemt at det ikke skal stilles strenge krav til de bevis som må føres av den skadde for å vinne fram, uttalte Husebye Haug til Dagbladet før høyesterettssaken og utdypet:

- Stilles det urimelig strenge krav til bevis, slås beina under erstatningsordningen som blant annet skal sikre at befolkningen lojalt følger opp helsemyndighetenes anbefaling om å la seg vaksinere. For Kiil Karlsen er det et spørsmål om rettferdighet ved at vaksinefellesskapet nå stiller opp for ham etter at han lojalt tok sin vaksine, sier advokaten.

- Vil bety mye for mange vaksineofre Høyesteretts ferske avgjørelse i saken til Torbjørn Kiil Karlsen kan få stor betydning for andre som er blitt skadd etter vaksinasjon.

Dagbladet har skrevet en rekke saker om et vaksineforsøk mot hjernehinnebetennelse som omfattet norske ungdomsskoleelever på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet.

Av 329 personer som søkte NPE om erstatning for alvorlig ME-sykdom, var det bare én som fikk medhold.

- Dommen i Høyesterett vil bety mye for mange vaksineofre. Staten har hatt en uheldig praksis i årevis. I mandatet til sine rådgivende leger har de spurt: Hva er mest sannsynlig årsak til sykdommen - vaksinen eller noe annet. «Noe annet» vil da alltid være mer sannsynlig. Dermed sier statens leger nesten alltid nei i vaksinesakene. Det som burde være legenes mandat er å vurdere om det kan være en sammenheng mellom sykdommen og vaksinen. Staten må da påvise at det foreligger en annen, konkret årsak til sykdommen, og det kunne de ikke i dette tilfellet, sier Husebye Haug.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) reagerer på advokatens framstilling.

- Dette er ikke en riktig framstilling av spørsmålene vi stiller til de sakkyndige når vi behandler denne type vaksinesaker. Vi er klar over at det ikke skal stilles strenge krav til bevisene i disse sakene. I tråd med loven, spør vi derfor de sakkyndige om å vurdere om vaksinen kan være årsak til sykdommen. Og hvis det er tilfellet, ber vi også de sakkyndige om å vurdere om det finnes en annen og mer sannsynlig årsak, sier NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad og legger til:
 
- Denne dommen kommer vi til å gå nøye gjennom for å vurdere hvilke konsekvenser den får for andre vaksinesaker.

GLAD: Torbjørn Kiil Karlsen (25) knuste staten i retten, etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD: Torbjørn Kiil Karlsen (25) knuste staten i retten, etter mange års kamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer