BEKLAGER: Torbjørn Røe Isaksen beklager vitsen om «hvit makt». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEKLAGER: Torbjørn Røe Isaksen beklager vitsen om «hvit makt». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Torbjørn Røe Isaksen vitset om «hvit makt»

Nå legger han seg langflat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foran 80 gjester, hvor flere av dem var Høyre-politikere, vitset kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) om «hvit makt».

I bursdagsfeiringen til tidligere statssekretær i Høyre, Fredrik Wang Gierløff, ble det arrangert quiz, og Isaksen foreslo lagnavnet «hvit makt».

Det skriver ABC Nyheter.

I følge nettavisa skal flere av selskapets gjester ha reagert på vitsen.

- Det var tankeløst

Isaksen forklarer han at alle quiz lagene fikk utdelt armbånd i ulike farger, hvor Isaksens lag fikk hvite bånd.

- Vi fikk poeng for å finne et navn på laget så raskt som mulig, og jeg foreslo at det skulle hete hvit makt på grunn av fargen på båndet. Det var ment som en ironisk spøk og et ordspill, men det var en veldig dårlig spøk med miljøer som er rasistiske og hatefulle, skriver Isaksen på Facebook.

Nå beklager han hendelsen.

- Det var tankeløst. Jeg har fått klar beskjed og flere tilbakemeldinger på at mange ikke syns dette var morsomt, og det med det rette. Jeg vet også at noen syns det var støtende, sier Isaksen til Dagbladet.

Vil ikke bagatellisere hatefulle miljøer

Han understreker at dette ikke er noe man tuller med og mener det er ekstra viktig for ham som en offentlig person.

- Det er viktig å ikke bagatellisere hatefulle miljøer. USA er et eksempel på dette nå, hvor det er skremmende å se på at verdens mektigste mann ikke klarer å si at det er rasister og nynazister som står bak det som har skjedd der, sier Isaksen.

Lørdag forrige uke ble en 32 år gammel kvinne drept og rundt 20 mennesker ble såret, da en menn med antatte nazi-sympatier lørdag kjørte inn i en gruppe motdemonstranter.

Samme dag unngikk Trump i en uttalelse å fordømme nynazister, Ku Klux Klan og andre høyreekstreme. Mandag kom han med en fordømmelse, men denne trakk han igjen i går da han klandret mange sider for det som skjedde.

Dette har ført til kraftige reaksjoner. Isaksen sier han ikke ønsker å bidra til å nedvurdere rasisme og voldelige miljøer.

- Dette har ikke noen direkte sammenheng mellom det som skjer i USA og min tankeløse kommentar falt før det som skjedde der. Men jeg vil ikke bidra til å nedvurdere rasisme og voldelige miljøer. Det er mange som føler dette på kroppen og det er en grunn til å unnskylde ekstra til alle dem som møter på dette i hverdagen.

Saken oppdateres.