Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tord Lien springer i et hurtig tempo vekk fra ethvert ansvar i saken

Flere i kontroll- og konstitusjonskomiteen svært kritiske til oljeministerens svar på de 715 Statoil-millionene i Angola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis man ikke kan gjøre rede for 715 milioner kroner som er brukt i ett av verdens mest korrupte land, så har man per definisjon et problem, sier Bård Vegar Solhjell (SV), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, til Dagbladet.

1. mars ba kontroll- og konstitusjonskomiteen oljeminister Tord Lien om å oversende de fullstendige vurderingene til de fire advokatselskapene som har konkludert med at Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

- Statoil har ansvaret I brevet ba de også statsråden redegjøre for hvordan han har tenkt til å følge opp Stortingets vedtak om antikorrupsjon, i forbindelse med de 715 millionene Statoil har betalt til det angolske oljeselskapet Sonangol til «sosiale formål». Statoil vet i dag ikke hva disse pengene er brukt på.

I sitt svarbrev som ble sendt onsdag, viser Tord Lien til rollefordelingen mellom staten som eier og Statoil, og eierskapsmeldingen som ligger til grunn for statlig eierskap

Lien gjentar dermed det han tidligere har sagt til Dagbladet.

«I meldingen framgår det at det er styret som har ansvaret for selskapets drift, også når det gjelder samfunnsansvar, og for at virksomheten drives innenfor gjeldende lover og regler. Dette er i tråd med etablert rolle-, og ansvarsfordeling mellom staten som eier og styret og ledelse i selskapene.», skriver Lien i dagens brev.

FAKSIMILE: Dagbladet 5. mars.
FAKSIMILE: Dagbladet 5. mars. Vis mer

Statsråden utdyper overfor Dagbladet:

- Et bredt flertall i Stortinget har stilt seg bak prinsippene som gjelder for god eierstyring, herunder ansvarsfordelingen mellom eier og selskapet. Dette er en bærebjelke i det statlige eierskapet. Dersom departementet skulle påta seg et ansvar for selv å føre tilsyn med selskapenes pengestrømmer, ville det være å overta et ansvar som ligger hos styret. Det ville i realiteten innebære en vesentlig endring av statens eierskapspolitikk, sier Tord Lien til Dagbladet.

- Løper fra ethvert ansvar - Når jeg leser brevet, så framstår statsråden som en mann som springer i et hurtig tempo fra ethvert ansvar i saken. Han har ikke ansvar for det som har skjedd, han har ingen planer om å følge det opp, han stoler på styret, og han kan ikke gi oss noen ytterligere opplysninger om saken, sier Solhjell.

Heller ikke Ap's Jette Christensen, som også sitter i komiteen, er fornøyd med svaret til Lien.

- Jeg reagerer på at statsråden ikke gir et klart svar på hvordan han har tenkt til å følge opp Stortingets mange vedtak om antikorrupsjon, sier medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite Jette Christensen til Dagbladet.

- Hva mener du statsråden bør gjøre?

- Statsråden er Stortingets tillitsvalgte og må følge Stortingets intensjoner. Eierskapsdialogen med Statoil har tydeligvis ikke gitt resultater, og da ser jeg ingen annen måte å oppfølge Stortingets vedtak om antikorrupsjon enn å følge pengene. Han må hjelpe Statoil å følge pengene, sier Christensen.

Vil ikke be om dokumentasjon Solhjell og Christensen reagerer også på at de ikke får innsyn i hele begrunnelsen til de fire advokatselskapene som mener Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

- Jeg kan ikke se at det vil være riktig av meg å be Statoil om å få dokumentene utlevert. Sentralt for meg er at Statoil allerede har utvist betydelig åpenhet om hvilke interne advokatråd de har innhentet og som selskapet bygger sin redegjørelse på , skriver Tord Lien.

I svaret fra Lien viser han også til at Olje- og energidepartementet har bedt advokatselskapet BA-HR om å utrede hvilke rettslige spørsmål kontrollkomiteens anmodning reiser.

- Ingen plikt Advokatselskapet konkluderer med følgende:

«Statoils styre har ikke rettslig plikt til å utlevere til departementet de juridiske vurderingene Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsker slik at departementet kan etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt dokumentene. Det er heller ingen grunn til å kritisere Statoils styre for at det ikke frivillig gir departementet vurderingene slik at departementet kan etterkomme anmodningen. Av disse grunner kan det etter vårt syn heller ikke være grunnlag for å kritisere olje- og energiministeren for å ikke etterkomme komiteens anmodning om å få tilsendt de juridiske vurderingene i sin helhet.»

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, og har en øvre kostnadsramme på 100.000 kroner.

- Kjøper seg råd - Jeg registrerer at statsråden har brukt skattebetalernes penger til å kjøpe seg råd som gjør situasjonen mer behagelig for ham, sier Christensen til Dagbladet.

- TILBAKE TIL START: Jette Christensen (Ap) ble ikke noe klokere av Tord Liens svar, og mener at de nå er tilbake til start. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
- TILBAKE TIL START: Jette Christensen (Ap) ble ikke noe klokere av Tord Liens svar, og mener at de nå er tilbake til start. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Solhjell mener også at konklusjonen i brevet kun omhandler hva Statoil og Tord Lien er pliktet til å gjøre, ikke hvilke muligheter de har til å gjøre ting av eget ønske.

- Det finnes alltid en mulighet for å være opptatt av å informere fordi man mener det er riktig at samfunnet får innsikt i beslutningsgrunnlaget, sier Solhjell.

Hele Norges coronakart