Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tord Lien svarer kontrollkomiteen: Mener det ikke finnes flere relevante opplysninger om 715 Statoil-millioner

Komiteen var kritisk til manglende informasjon om Statoils Angola-millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag i forrige uke bestemte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité seg for å be olje- og energiminister Tord Lien redegjøre for hva han har visst om Statoils investeringer i Angola - og når han fikk vite det.

I spørretimen ble Lien stilt en rekke kritiske spørsmål om hans håndtering av Statoils investeringer i Angola, og de 715 millionene som ingen vet hvor endte opp.

Flere av medlemmene var ikke fornøyd med Liens svar, og i et brev fra forrige uke ber komiteen om å få oversendt alle relevante opplysninger mellom Statoil og departementet. Fra før har Statoil sendt departementet to brev, henholdsvis 20. januar og 17. februar i år. Disse er også oversendt kontroll- og konstitusjonskomiteen.

I dag har Lien svart på forespørselen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen. Der skriver han følgende:

«Utover ovennevnte brev fra Statoil til Olje- og energidepartementet og møter mellom selskapet og departementet, som det er redegjort for ovenfor, foreligger det ikke andre relevante opplysninger om saken mellom departementet og Statoil.» skriver Lien.

Ingen dialog før januar I 2011 undertegnet Statoil en kontrakt med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol. Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter.

Som Dagbladet har kunnet dokumentere, var Statoils Angola-kontrakt ikke et tema i dialogen mellom Lien og Statoil før etter at kontrollkomiteen fattet interesse for saken i januar.

Ifølge Lien ble departementet 6. januar i år muntlig informert av Statoil om innbetalingene til forskningssenteret i Angola.

Flere medlemmer i Stortingets kontrollkomité sa forrige uke at de vil vite hva Tord Lien har visst, og når han fikk vite det. De ba om fullt innsyn i dialogen mellom statsråden og Statoil

 - Jeg kommer til å foreslå for komiteen at vi sender et brev til oljeminister Tord Lien der vi ber om full oversikt over dialogen mellom statsråden og Statoils styre i Angola-saken, sier SVs representant i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Bård Vegar Solhjell, til Dagbladet.

- Sonangol har pengene I brevet fra Lien redegjør han også for møter holdt med Statoils styre, seinest 1. april i år.

Slik Dagbladet skrev i forrige uke har Sonangol kommet med løfter til Statoil om at forskingssenteret skal bygges i byen Sumbe i Angola, og at selskapet har midlene Statoil innbetalte.

Dette ble også Lien orientert om på møtet 1. april. Han opplyser at representanter fra ledelsen i Statoil 29. mars var i Angola og holdt møter med konsernsjefen i det statseide oljeselskapet Sonangol og statssekretær i det angolanske oljedepartementet.