Torden og tre branner i Kristiansand

2.- og 3.-klassingene satt inne i paviljongen da den tok fyr etter lynnedslaget. Brannbilen kollapset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Lynet slo ned en rekke steder i Kristiansand i dag tidlig, og forårsaket tre branner.

Redde skolebarn

Det hele startet ved 09.15-tida. I paviljongavdelingen ved Sjøstrand skole satt 67 2.- og 3.-klassinger inne i klasserommene da brannen brøt ut. De ble raskt evakuert av klasseforstanderne sine.

- Elevene befant seg på paviljongen da det begynte å brenne. Alle ble raskt evakuert av skolens ansatte, og ingen ble skadd, sier rektor Øystein Mossfjeld til Dagbladet.no.

- Men flere av barna er skremte etter det som er skjedd. Vi holder nå på å kontakte foreldrene, sa Mossfjeld i formiddag.

Ifølge rektoren gikk evakueringen av elevene knirkefritt.

- Vi skal ha to brannøvelser hvert skoleår. Vi hadde ennå ikke rukket å avholde den første. Likevel gikk alt greit og elevene ble samlet og opptalt på avtalt sted, sier han.

I flere hus i nabolaget ble alarmene utløst, rolig som følge av overspenning i det elektriske anlegget.

Dempet brannen

Rektor Øystein Mossfjeld og lærer Tore Mydlandover sprang over til en villa der lynet trolig hadde slått ned. Flammene sto ut fra taket og veggen. Skolepersonalets innsats forhindret antakelig større skadeomfang.

- Vi skjønte at det ikke var folk i huset fordi ytterdøra var stengt med sikkerhetslås. Vi fant en hageslange på utsiden. Med denne fikk vi dempet flammene inntil brannvesenet kom. Det tok ekstra lang tid før de kom, sier Mydland til Dagbladet.no.

Også ved naboskolen Møvig skole slo lynet ned.

Her forårsaket ikke nedslaget større skade enn å mørklegge et rom.

- Det var ett blink, og så gikk sikringen, sier rektor Marit Faanes ved Møvig skole til Dagbladet.no. Ingen elever ble evakuert fra denne skolen.

Ifølge Agder Energi er det strømbrudd ved Søm på grunn av brann i en trafostasjon.

Slo ned i nabohuset

Trolig har lynet først slått ned i et nabohus, en enebolig som er påført store brannskader, for deretter å slå over veien gjennom det elektriske anlegget. Det tok fyr i sikringsskapet på skolen.

Få minutter etter ble det meldt om brann i en transformatorstasjon i Lian terrasse på Søm. Lynet slo også ned i TV-tårnet på Odderøya og slo ut mobiltrafikken en kort periode.

På dette tidspunktet var alle brannmannskaper i Kristiansand opptatt med de to første brannene, og de hadde ikke mannskap å sende. Derfor ble mannskap fra Vennesla brannvesen tilkalt. De holder til tre mil unna.

Brannvesenet første bil fikk i tillegg motorstopp slik at innsatsstyrken ble forsinket og måtte plukkes opp av den heller saktegående vannvogna i Kristiansand brannvesen.

5277 lynnedslag på 24 timer

De siste dagene har uværet herjet flere steder. Både Storbritannia og Danmark har vært hardt rammet av lynnedslag.

I morgentimene traff værfronten med lyn og torden Sørlandskysten i området rundt Kristiansand.

De gule punktene på kartet viser hvor lynet har slått ned de siste timene. De røde og blå punktene markerer lyn enda tidligere på morgenkvisten.

- Fronten tangerte kysten vår, bekrefter energiforsker Frank Dahlslett ved Sintef i Trondheim.

Værfronten er allerede i ferd med å lyse opp himmelen over Finland etter å ha passert fra Kristiansand over Skagerrak og inn over Sverige.

- Været har to fronter, en ved Nederland og en som har passert Norge, sier Dahlslett. Han tror uværet er over for denne gang.

- Over Nederland er fronten bare en tynn stripe. Jeg tror ikke det blir mye ut av det, sier han.

Uværet oppstår når det er varmt på bakken og varmen drives oppover. Lufta kjøles ned og danner iskrystaller og regn, samtidig som ny varmluft stiger fra bakken. Spenningen oppstår og trekker ladning ut av lufta. Slik oppstår gnister.

LYN SISTE DØGN: Her ser du antall lynnedslag siste døgn. Det er over 5237 blink registrert hos <a href=www.sintef.no>Sintef</A>.
INNSATS: Lærer Tore Mydland forteller to politifolk hvordan han sammen med rektor brukte en hageslange for å dempe flammene i det brennende nabohuset.
ALLE EVAKUERT: Alle elevene i småklassene berget seg trygt ut da lynet slo ned i Sjøstrand skole.
FULL FYR: Brannvesenet måtte skjære seg gjennom taket for å kunne slokke brannen i villaen der lynet slo ned.
DRAMATISK: Den nyoppussede paviljongen på barneskolen ble raskt fylt av røyk. Da var alle elevene trygdt ute.