Tordentalen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et møte i Mauritius søndag ble statsminister Jens Stoltenberg kalt en rekke ting han ikke er vant til å høre. Han fikk beskjed om at han er dårlig informert og uvitende. Og at han i tillegg oppførte seg upassende og frekt. Det var Zimbabwes utenriksminister Simbarashe S. Mumbengegwi som karakteriserte statsministeren på denne måten.

Med på møtet var 20 stats- og regjeringssjefer i det sørlige Afrika. De diskuterte fattigdom og utvikling. Stoltenberg, som var spesielt invitert, tillot seg å endre litt på dagsorden. Han kritiserte i sin tale valget i Zimbabwe. Det er over tre uker siden valget fant sted. Fortsatt er det ukjent hvem som blir landets nye president. Slikt sår tvil om at regjeringen vil respektere folkets stemme, sa Stoltenberg.

Egentlig var det veldig forsiktig sagt. Robert Mugabe har nå satt i gang en ny telling av stemmene. Valglovene er allerede brutt en rekke ganger. Opposisjonen er i tillegg utsatt for arrestasjoner, trusler og vold. Mugabe har tapt, men nekter å innse det.

De eneste som har krav på respekt i Zimbabwe er velgerne. Og Stoltenberg, som så tydelig påpekte det.