RASER: Lars Monsen kaster seg inn i vindmølledebatten og kritiserer alle som ønsker flere vindmøller.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
RASER: Lars Monsen kaster seg inn i vindmølledebatten og kritiserer alle som ønsker flere vindmøller. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Tordner: - De skal voldta norsk natur

Lars Monsen tordner mot vindturbiner, som han beskriver som «monster-master» og «drapsmaskiner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Debatten om vindkraftutbygging har, kanskje bare overgått av bompengedebatten, blitt en av årets mest betente konflikter på hjemmebane.

Det har den norske eventyreren, TV-stjerna og villmarksprofilen Lars Monsen fått med seg. Og nå kaster han seg inn i debatten på Facebook, med saftige gloser som inneholder ramsalt kritikk av alle som ønsker vindturbinene velkommen.

- Et soleklart nei

Monsen viser til «NVEs forslag til en nasjonal ramme for vindkraft på land» som er ute på høring, med høringsfrist 1. oktober.

«Etter den datoen skal norske myndigheter bestemme seg for kursen videre.

Det bør være et enkelt valg, kjære politikere: gi hele utbyggingen ET SOLEKLART NEI! Ja, jeg skriver med store bokstaver. Et sted må grensen gå! Vi har allerede gjort de fleste store, ville vassdragene våre om til badekar som fylles opp og ned etter behov. Villmark? Nei, det er det ikke lenger. Brukt og utnyttet natur? Ja», skriver han.

Monsen mener nordmenn har lært seg å leve med «tamme elver med elendig fiske og en 90 % dårligere naturopplevelse som følge av utbyggingen».

- Voldta store deler av norsk natur

- Det betyr ikke at det ikke gjør vondt. Det gjør vondt hver gang jeg går forbi en demning eller kikker ned i et nesten tørt elveleie, eller teller stubber i vannkanten på store reservoarer, skriver han, før han tar ladegrep:

- Og nå lurer dere på om vi ikke skal voldta store deler av norsk natur med skoger av vindmøller?!

Monsen mener den visuelle biten er et utrolig viktig moment for hvordan man opplever norsk natur, og skriver at vindmøller er «faktisk enda verre enn demninger, nettopp fordi de er så synlige.»

- Ikke bare skal vi finne oss i å se og høre disse monster-store mastene til enhver tid mens vi er på tur - det er jo det som blir hverdagen til folk som bor der - men vi må også se tusentalls døde fugler på bakken under vindmøllene. De er drapsmaskiner mot fuglene våre, skriver han.

BUET UT: Statsminister Erna Solberg fikk ikke applaus fra klimastreikende ungdom utenfor Stortinget. Reporter: Mats Rønning. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

«Nok er nok»

TV-stjerna spør også retorisk hva nordmenn skal si til turistene som kommer til Norge.

- Det blir enkelt for dem å velge et annet land neste gang, et land som faktisk har mye mer «villmark» enn Norge. Se for dere fjorårets Minutt for minutt-sendinger på NRK TV med disse skogene av vindmølleparker i bakgrunnen, hvilken opplevelse ville det vært? God Norgesreklame? Absolutt ikke. Vi ville valgt bort disse områdene, det ville vært flaut å ha dem i bakgrunnen, skriver Monsen.

«Ærlig talt, nok er nok», skriver han og oppfordrer politikerne til å ta i bruk en velkjent fjellvettregel»:

«Det er ingen skam å snu. SI NEI TIL DETTE SVINERIET SOM VINDMØLLENE VIL VÆRE!»

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Lars Monsen, men får opplyst at han ikke er tilgjengelig for en kommentar fordi han er på fjellet uten dekning.

- Et sted må grensa gå

Sveinung Rotevatn, statssekretær for Venstre i Klima- og miljødepartementet, sier til Dagbladet at han er enig med Monsen i at grensa må gå et sted.

VELKOMMEN: Sveinung Rotevatn sier at Lars Monsen gjerne må sende et brev til regjeringa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VELKOMMEN: Sveinung Rotevatn sier at Lars Monsen gjerne må sende et brev til regjeringa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er nettopp derfor Stortinget og regjeringa har bedt om rapporten fra NVE om hva slags områder som er egnet for vindkraft eller ikke, sier Rotevatn, til Dagbladet.

Ifølge Rotevatn er praksis i dag at en kan søke konsesjon om å bygge vindturbiner hvor som helst, men at NVE nå har gått systematisk gjennom norgeskartet og utelukket en rekke områder som lite egnet for utbygging.

- Send et brev Monsen

- Vi må få noen tydelige begrensninger på det. Denne planen er på høring nå, og sånn sett er det bra at han engasjerer seg, sier han, og fortsetter:

- Dersom Monsen også sender et brev til regjeringa. Ikke bare skriver en Facebook-status, blir han del av den formelle høringsprosessen. Vi ønsker alle innspill velkommen.

Rotevatn vil samtidig framheve at den største trusselen mot naturen er klimaendringene.

- Skal vi klare å stoppe dem kan vi ikke være prinsipielt imot all fornybar utbygging, det være seg vann, sol eller vind.

- Fritt språkbruk er lov

Rotevatn har følgende å si om Monsens utsagn om at «de skal voldta norsk natur»:

- Friskt språkbruk får være lov, men jeg ville ikke selv brukt akkurat de ordene, legger han til.

- Vil bety store inngrep i naturområdet

POSITIV: Silje Kjosbakken i Rødt er positiv til at Monsen kaster seg på opprørert. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
POSITIV: Silje Kjosbakken i Rødt er positiv til at Monsen kaster seg på opprørert. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix Vis mer

2. nestleder i Rødt, Silje Kjosbakken støtter på sin side opprøret og er svært positiv til at Monsen kaster seg på.

- Rødt støtter vindmølleopprøret som sier stopp til vindkraftanlegg som vil være skadelig for sårbar natur, true dyre- og fuglearter og som truer samisk kultur og reindrift, sier hun til Dagbladet, og fortsetter:

- FNs naturpanel har dokumentert hvordan tap av leveområder er den viktigste årsaken til at opp mot en million arter er utrydningstrua. De store landbaserte vindkraftanlegga vil alltid bety store inngrep i naturområder. Vi mener derfor at det heller bør satses på å at eksisterende vannkraftverk oppgraderes, potensialet for solenergi utnyttes, og at det må satses mer på forskning og utvikling av flytende havvind.

Vindkraftforslag

Utbyggingen av vindkraft har lenge vært diskutert. Seinest i dag gikk partiene SV, Sp og MGD ut i Klassekampen og krevde at Stortinget skal få behandle den nasjonale rammen for vindkraftutbygging, noe regjeringen ikke har planer om.

- Dette er en stor og viktig debatt som bør tas av Stortinget, sier representant Lars Haltbrekken i SV til avisa.

Det var i april at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram et nasjonalt rammeverk for vindkraftutbygging på land. Ifølge NTB peker NVE her på 13 områder landet rundt som kan egne seg for utbygging. Forslaget er sendt på høring, men ifølge statssekretær Liv Lønnum (Frp) i Olje- og energidepartementet skal det behandles internt i regjeringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer