FÅR KRITIKK: Donald Trump har gjentatte ganger kommet med til dels krasse angrep på sin justisminister, Jeff Sessions. Det ferskeste angrepet blir møtt med krass kritikk. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Donald Trump har gjentatte ganger kommet med til dels krasse angrep på sin justisminister, Jeff Sessions. Det ferskeste angrepet blir møtt med krass kritikk. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps hvite hus

Tordner etter Trump-uttalelse: - Et massivt angrep på loven

En blodfersk meningsmåling er vond lesing for Donald Trump. Men det kan likevel være for tidlig å juble for Demokratene.

6. november i år, etter nær to år med Donald Trump i Det hvite hus, får amerikanske velgere muligheten til å snu opp ned på den politiske virkeligheten i USA. Da er det nemlig tid for mellomvalget, der republikanernes flertall i begge kamrene i Kongressen står på spill.

Som Dagbladet tidligere har omtalt vil et «tronskifte» i Kongressen kunne utgjøre en katastrofe for Trump og Republikanerne. Demokratene har gjennomgående tatt tydelig avstand fra presidenten og hans politikk. Republikanerne er derfor så godt som avhengige av flertall i både Representantenes hus og Senatet for å få noe som helst betydelig form for politisk gjennomslag.

Det er Donald Trump åpenbart klar over, for tirsdag langet presidenten ut mot sin egen justisminister, Jeff Sessions, som han mener har svekket Republikanerne før valget om drøye to måneder.

- Bra jobba, Jeff

«To langvarige etterforskninger fra Obama-tida, av to svært populære republikanske kongressmedlemmer, har nå endt med en bredt omtalt tiltale - like før mellomvalget - fra Jeff Sessions' justisdepartement. To enkle seire er nå i spill fordi det ikke er nok tid igjen. Bra jobba, Jeff...», skriver Trump, i det foreløpig seineste i en lang rekke angrep rettet mot Sessions, på Twitter.

Trump nevnte aldri navn, men alt tyder på at Twitter-meldingen peker mot Chris Collins og Duncan D. Hunter, som representerer henholdsvis New York og California i Representantenes hus, skriver Washington Post.

Collins er tiltalt for innsidehandel, og står beskyldt for å ha gitt sin sønn aksjetips som skal ha spart sistnevnte for betydelige tap. Tipset kom i 2017, lenge etter at Obama hadde flyttet ut av Det hvite hus, ifølge avisa.

Hunter er på sin side tiltalt for å ha brukt over 250 000 dollar fra kampanjemidler til personlig bruk. Pengene skal blant annet ha gått til familieferier, skolepenger og teaterbilletter.

- Et massivt angrep

Uttalelsen blir tolket som at Trump mener Sessions bør basere justisdepartementets beslutninger på hvordan det vil påvirke presidenten og Republikanernes muligheter for å bli gjenvalgt, framfor hva loven sier.

- Gjentatte forsøk på å bruke justisdepartementet som et våpen i jakten på sine motstandere, etterfulgt av at han nå sier at departementet burde beskytte hans politiske allierte slik at han kan beholde et flertall i mellomvalget, er ikke noe mindre enn et massivt angrep på loven, sier USAs tidligere fungerende justisminister Sally Yates i en uttalelse.

Men hvordan ligger Trump og Republikanerne egentlig an drøyt to måneder før det høydramatiske mellomvalget?

Tøff kamp

En blodfersk meningsmåling gjennomført på vegne av Washington Post og ABC News er vond lesing for de røde Republikanerne.

Demokratene, som satser på at en «blå bølge» skal skylle over USA, slik at de kan kneble Trump og Republikanerne, har imidlertid god grunn til å juble.

Ifølge meningsmålingen ville nemlig 52 prosent av de spurte (alle registrerte stemmegivere) stemme på en Demokratisk kandidat til Representantenes hus, dersom valget var i dag. Til sammenlikning svarer «bare» 38 prosent at de vil stemme på sin republikanske kandidat. 10 prosent «vet ikke», eller «ville ikke stemt».

Demokratene surfer tilsynelatende i medvind, og stadig flere politiske eksperter tør påstå at partiet ligger an til å overta flertallet i Representantenes hus. Men dersom de skal lykkes, må de fortsatt lykkes med en krevende oppgave: Å vinne 23 seter fra Republikanerne i Representantenes hus.

- Bør senke forventningene

I Senatet, det andre av to kamre i den amerikanske Kongressen, er Demokratenes vei til et flertall enormt mye lengre.

For mens Republikanerne må forsvare sine seter i Senatet i ni delstater, må Demokratene kjempe for å beholde seter i hele 26. Ti av disse er delstater der Trump og Republikanerne vant under fjorårets presidentvalg - i fem av dem vant han overlegent.

Karl Rove, som var valgkampleder og rådgiver for tidligere president George W. Bush, har imidlertid tidligere uttalt at Trump bør senke forventningene sine i forkant av valget. Han advarte Trump mot å snakke om «en rød bølge», eller et valgskred i mellomvalget, slik presidenten gjorde på Twitter tidligere i år.