I STREIK: Fellesforbundets medlemmer ved Scandic Seilet i Molde er tatt ut i streik. Det hindrer ikke hotellet i å holde åpent, eller Arbeidstilsynet Midt-Norge i å holde samling der. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB Scanpix
I STREIK: Fellesforbundets medlemmer ved Scandic Seilet i Molde er tatt ut i streik. Det hindrer ikke hotellet i å holde åpent, eller Arbeidstilsynet Midt-Norge i å holde samling der. Foto: Sigmund Krøvel-Velle / Samfoto / NTB ScanpixVis mer

Tordner mot Arbeidstilsynet etter samling på streikehotell

- Et svik mot alle som jobber i bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 7000 organiserte arbeidstakere i hotell- og restaurantbransjen er i streik. Det rammer ca. 760 virksomheter over hele landet, med store konsekvenser; innvandringsminister Sylvi Listhaug måtte i går flytte sitt «lanseringsseminar» i Oslo fordi Radisson Plaza er tatt ut.

I solidaritet med de streikende i Fellesforbundet oppfordrer YS til boikott av hoteller som holder åpent på tross av streiken. De får moralsk støtte av en rekke andre fagforbund, blant andre Parat, som har kansellert alle sine hotellbestillinger til streiken er over, melder NTB.

Det hindrer imidlertid ikke Arbeidstilsynet i Oslo og Midt-Norge i å ha sine regionale samlinger på streikeuttatte hotell, hhv. Son Spa i Akershus og Scandic Seilet i Molde. Tore Skjelstadaune, Fellesforbundets leder for medlemmer i hotellbransjen, har svært liten sans for dette.

- De kunne utsatt dette til streiken var over. Da jeg hørte om dette, ble jeg utrolig overrasket over at en etat som Arbeidstilsynet kan opptre så umusikalsk, sier Skjelstadaune til Dagbladet.

- Dårlig fingerspissfølelse Han synes det er ekstra ille at det nettopp er Arbeidstilsynet som velger holde samling på streikehotell.

- De er vaktbikkja i norsk arbeidsliv, og burde hatt bedre fingerspissfølelse enn dette. De har veldig høy tillit blant våre medlemmer, men etter dette vet jeg ikke. Dette er et svik mot alle medlemmene i Fellesforbundet, ja, mot alle i bransjen! tordner fagforbundslederen.

Arbeidstilsynet sysselsetter mange som er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL). Det har i forkant av de to samlingene - som er obligatorisk for alle de ansatte i regionene - vært intern motstand mot gjennomføringen nå under streiken, i solidaritet med Fellesforbundet, opplyser forbundssekretær Vibecke Solhaug.

- Det er beklagelig at Arbeidstilsynet gjennomfører samlingene på tross av streiken. Vi har formidlet skepsis til dette til ledelsen, i Midt-Norge skriftlig, sier Solhaug til Dagbladet.

Forbundssekretæren opplyser at ti-tolv medlemmer fra Oslo velger ikke å overnatte på Son Spa under samlingen, som varer fra tirsdag til i dag. Også hun synes det er ekstra ille at dette gjelder nettopp Arbeidstilsynet.

- UPROBLEMATISK: Stig Magnar Løvås, regiondirektør for Arbeidstilsynet Midt-Norge, påpeker at tilsynet ikke er del av konflikten, og at oppholdet på et streikehotell derfor er uproblematisk. Foto: Arbeidstilsynet
- UPROBLEMATISK: Stig Magnar Løvås, regiondirektør for Arbeidstilsynet Midt-Norge, påpeker at tilsynet ikke er del av konflikten, og at oppholdet på et streikehotell derfor er uproblematisk. Foto: Arbeidstilsynet Vis mer

- Staten og Arbeidstilsynet skal være en nøytral part, sier Solhaug.

- Uproblematisk Arbeidstilsynets regiondirektør for Midt-Norge, Stig Magnar Løvås, sier det er uproblematisk at etaten holder samling på streikehotell.

- Vi er ikke part i streiken. Så lenge hotellet klarer å holde åpent innenfor rammene av en streik, fins det ingen objektiv grunn til ikke å fullføre samlingen, sier Løvås til Dagbladet.

Regiondirektøren sier han er kjent med motstanden mot gjennomføringen blant NTL-medlemmene i tilsynet.

- Det er klart mange har sympati med de streikende. Men det har ikke vært noen uro, sier Løvås.

Streiken trappes opp fredag, med ytterligere 269 LO-organiserte i 144 bedrifter. I tillegg kommer 333 nytegnede medlemmer, som først kan gå ut i streik om to uker, melder NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram