Tordner mot barnehager:
- Bare blås i det

Onsdag stenger hundrevis av barnehager klokken 14 for å markere motstand mot regjeringens kutt. Rødts Bjørnar Moxnes mener aksjonen kan være ulovlig, og ber foreldrene hente til vanlig tid.

PROVOSERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Anne Lindboe har gått fra å være Barneombud til å bli et milliardærombud. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PROVOSERT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Anne Lindboe har gått fra å være Barneombud til å bli et milliardærombud. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De tar barnehagebarn og deres foreldre som gisler, i en kamp for å sikre barnehagebaronenes profitt. Det er stygt og det avslører at PBL ikke bryr seg om barnas beste, smeller det fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Onsdag aksjonerer alle de private barnehagene i landet som er organisert i Private barnehagers landsforening (PBL). De oppfordrer alle barnehager til å stenge allerede klokken 14.

Bakgrunnen er at regjeringen vil kutte tilskuddet de private barnehagene får for å betale pensjon til sine ansatte med 400 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

- Jeg er provosert over den kynismen som PBL-ledelsen her viser. Dette er første gang i historien at noen går til lockout-aksjon mot barnehagebarn, sier Moxnes.

- Spinnvilt

Rødt-lederen peker på at de private barnehagene bruker langt mindre på pensjon enn det de mottar fra støtten. Moxnes mener det er snakk om rundt én milliard kroner, men PBL avviser dette, og mener det korrekte tallet er noen hundre millioner kroner.

- Det er spinnvilt! Det er ingen andre som får dekket utgifter som de ikke har, fra våre felles skattekroner, enn kommersielle barnehager.

Moxnes er ekstra provosert over at en rekke av de private barnehagene som klager på kutt i støtten tar ut flere millioner kroner i konsernbidrag til eierne.

  • Gartnerløkka Espira, Oslo: Kutt i pensjonstilskuddet på 500 000 kroner i året, betalte 3 millioner i konsernbidrag i fjor. I 2017 betalte de drøyt 23 millioner kroner.
  • Bekkjarvik Maritime FUS barnehage: Kutt i støtten på 420 000 kroner, betaler konsernbidrag annethvert år, knappe 10 millioner kroner siste fem år.
  • Espira Ulsetskogen, Bergen: Kutt i støtte på 1,4 millioner kroner, har betalt til sammen 19 millioner kroner til eierne siste fem år.
  • Espira Holmenveien, Oslo: Ville ifølge PBL fått kutt på 800 000 kroner i året, har betalt 13 millioner kroner i konsernbidrag over fire år.
    Barnehagen er nå tatt over av Oslo kommune.

Eksemplene er sjekket med tall fra proff.no. Tallene for hvor støtte barnehagene mister er hentet fra en oversikt PBL har utarbeidet.

DEBATT: Det ble en opphetet duell i Valgboden da partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes diskuterte profitt fra private barnehager med Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant, Høyre. Video: Valgbodet / Dagbladet TV Vis mer

- PBL-leder Anne Lindboe har gått fra å være barneombud til å bli milliardærombud. Det er en skuffende forfallsfortelling, sier Moxnes om tallene.

Moxnes mener aksjonen trolig er ulovlig, og sier foreldrene ikke trenger å bekymre seg over den. Bare hent barna som normalt, sier han.

- Bare blås i det. Barnehagene har ikke noe annet valg enn å ivareta barna som normalt gjennom hele barnehagens åpningstid. Det er bare å gi beskjed om at man henter som normalt. Man trenger ikke å måtte rokke om på jobbplaner eller skaffe barnevakt, sier Moxnes.

- Bare tull

Administrerende direktør i PBL Anne Lindboe avviser blankt kritikken fra Moxnes. Hun sier det er riktig at barnehagene får mer enn de bruker på pensjon, men at de får for lite penger til drift og leieutgifter.

- Det er bare tull. Mange har brukt den overfinansieringen på pensjon til å dekke underfinansieringen av kapitalkostnader. Dette rammer barna så hardt at vi er nødt til å si ifra.

Ifølge Lindboe går én av tre private barnehager i underskudd. Hun sier den totale pengestrømmen inn er for liten for mange, og at kuttet fra regjeringen kan få alvorlige konsekvenser.

- Veldig mange av barnehagene kommer til å gå med røde tall neste år, og det betyr at man må kutte i det som gjør barnehagene til et godt sted å være. Man må kutte i vikarbruk, man må kutte i midler til å ta med barna ut på tur og kompetanseheving for de ansatte. Det vil ramme barna og det vil ramme de ansatte. Det er grunnen til at vi sier fra nå.

Lindboe sier at de ønsker å samarbeide og inkludere foreldrene i aksjonen. Hun sier de ansatte blir på jobb så lenge det er barn der.

AKSJONERER: Adminstrerende direktør Anne Lindboe og Private barnehagers landsforbund oppfordrer alle private barnehager til å stenge klokken 14 onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetClick to add image caption
AKSJONERER: Adminstrerende direktør Anne Lindboe og Private barnehagers landsforbund oppfordrer alle private barnehager til å stenge klokken 14 onsdag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetClick to add image caption Vis mer

- Moxnes har helt rett i at vi ikke kan kreve at foreldrene henter barna kl. 14. Hvis det er noen som opplever problemer med å hente barna tidlig skal selvfølgelig få holde barna i barnehagen i den ordinære åpningstida. Det er bare å gi beskjed.

Til den personlige kritikken om at hun er blitt «milliardærombud» er Lindboe avslappet.

- Jeg tar det med ro. Jeg er og har alltid vært opptatt av gode tilbud for barn, det var jeg som barnelege og barneombud, og det er jeg nå som leder av PBL. Jeg synes det er fantastisk å få jobbe for at barn får et godt tilbud i barnehagen. Det var grunnen til at jeg tok denne jobben.

- Skyver foreldrene foran seg

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) reagerer sterkt på aksjonen fra de private barnehagene. Hun støtter kritikken fra Moxnes.

- Det er synd at PBL skyver barn og foreldre foran seg. Det setter mange i en vanskelig situasjon i en presset hverdag, sier hun til Dagbladet.

Brænna sier regjeringen jobber med å få på plass et nytt regelverk som skal sikre at statsstøtten private barnehager mottar kommer barna til gode.

Kunnskapsministeren sier foreldre helt enkelt kan ignorere aksjonen om de ikke ønsker å støtte den.

- Foreldre velger selv om de ønsker å delta i aksjonen eller ikke.

- Oppfatter departementet aksjonen som lovlig?

- Når barnehagene ikke følger åpningstidene som er fastsatt, er det brudd på avtalen barnehagen har med foreldrene. Det skriver også PBL på sine nettsider, svarer Brænna.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer