Tordner mot Bush

Fem dager etter orkanen kom president George W. Bush seint i går kveld endelig til New Orleans. Han fikk et kjølig håndtrykk fra sin verste kritiker, byens ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA våknet i går til en tordentale mot føderale myndigheter fra ordføreren i New Orleans, Ray Nagin.

-  De har ikke peiling på hva som foregår. De bør slutte å holde sine fordømte pressekonferanser til vi har fått hjelpa vi trenger, sa han.Seint i går kveld norsk tid tok han presidenten kjølig i hånda på flyplassen i den oversvømte jazzbyen.

Bush innrømte i går at hjelpearbeidet ikke var godt nok. Men i New Orleans lovet han framskritt.

-  Jeg har sett folks lidelser med egne øyne. Jeg vil at de skal vite at vi gjør framskritt. Jeg vet at noen lurer på om vi tenker på dere. Det gjør vi, forsikret Bush.

Tidligere på kvelden hudflettet svarte representanter i Washington presidentens innsats.

-  Jeg forstår at denne katastrofen trenger mer enn en dags oppmerksomhet. Den vil trenge hele landets oppmerksomhet i lang tid. Dette krever en nasjonal hjelpeinnsats, sa Bush.

Etter en velregissert fottur i Biloxi, Mississippi, beskrev han katastrofen på denne måten:

-  Det er som om hele gulfkysten var utslettet av det verste våpenet du kan tenke deg, sa han.

 MÅ HA HJELP:  Soldater passer på desperate overlevende som sloss for å komme på bussen til Houston. De mangler vann, mat og medisiner. Kritikken mot George W. Bush er knallhard. Foto: Willie J. Allen Jr./AP/Scanpix
MÅ HA HJELP: Soldater passer på desperate overlevende som sloss for å komme på bussen til Houston. De mangler vann, mat og medisiner. Kritikken mot George W. Bush er knallhard. Foto: Willie J. Allen Jr./AP/Scanpix Vis mer

-  Jeg er forbanna

Det var lenge usikkert om Bush ville reise innom New Orleans. Anarkiet hersker i gatene, og delstatspolitiet hadde i går ikke mulighet til å mobilisere ressurser for å beskytte presidenten.

Ordfører Nagin har fått nok.

-  De fløy ned hit en gang for to dager siden etter at denne forbannede hendelsen var over, med fjernsynskameraer, journalister fra AP, alle slags faens - unnskyld min fransk - alle i Amerika, men jeg er forbanna, sa Nagin.

Da Bush tidligere på dagen i går møtte pressen på en flyplass flere kilometer unna de hardest rammende områdene av New Oreans avviste han all kritikk mot at Irak-krigen har tappet nasjonalgarden for mannskaper som kunne vært mobilisert etter orkanen. Nær halvparten av alle soldater fra nasjonalgarden i Mississippi og Lousianna er i Irak.

-  Selvsagt har vi nok soldater fra nasjonalgarden. Vi kan både beskytte landet mot terrorisme og hjelpe New Orleans samtidig, sa Bush.

-  For lite, for seint

Bush hadde i går med seg løfter om 65 milliarder kroner i hjelp. Han lovet også at nok soldater fra nasjonalgarden snart ville være på plass for å gjenopprette orden. I tillegg sa han at faren, tidligere president, George H. Bush, og tidligere president Bill Clinton, var i gang med å samle inn midler for nødhjelpsarbeidet. De to ledet innsamlingsaksjonen som fikk inn 6,5 milliarder kroner til hjelpearbeidet etter tsunamien som rammet Asia 2. juledag.

Hjelpeoperasjonen er den største i amerikansk historie, men bymyndighetene i New Orleans mener hjelpa kommer for seint.

-  Vi kan sende massevis av nødhjelp til tsunami-ofrene, men vi kan ikke hjelpe New Orleans, sier Terry Ebbert, som leder byens nødhjelpsarbeid.

TRØSTET: President George W. Bush trøstet en av de overlevende i Biloxi igår.