Tordner mot de rødgrønne: - Respektløst

De rødgrønne partiene forhandler på overtid mens fristene sprenges. - Nå er det tid for at Støre griper inn og viser hvem som er sjef, mener Frp-politiker.

Foto: Vidar Ruud / NTB
Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringspartiene sitter nå i forhandlinger med SV om statsbudsjettet på snart tredje uka.

De tre partiene er langt på overtid, og bruker seine kvelder og nå helgen for å prøve til enighet. Rapportene sier at forhandlingene er tøffe, og at de fortsatt sliter med å enes om et statsbudsjett for neste år.

Nå må de tåle ramsalt kritikk fra Frp, som mener de somler. Finanspolitiker Roy Steffensen sier han forstår at fristene kan ryke, men er hoderystende til hvordan partiene arbeider for å komme til enighet.

Sprengte frister

- Det jeg synes er respektløst er at de knoter rundt på finanspolitisk nivå når det er åpenbart bare Kaski (SV) som har alle fullmakter. Når fristene er sprengt må man løfte det til partiledernivå. De som skal sitte rundt forhandlingsbordet må kunne fatte beslutninger der og da hvis man skal få en enighet, og ikke alltid sjekke med noen høyere i systemet før man går videre.

Steffensen viser til at forhandlingene hovedsakelig pågår mellom finanspolitikerne i Ap, Sp og SV, der Kari Elisabeth Kaski deltar for sistnevnte. Det er vanlig at man trekker inn partilederne når forhandlingene trekker ut.

Regjeringspartienes opprinnelige plan var å bli enige om et forslag til statsbudsjett som kunne presenteres i god tid før møtet i finanskomiteen på Stortinget fredag. Men tirsdag sto partene så langt unna hverandre at de kunne slå fast at fristen ryker. Dermed må opposisjonen vente på budsjettet til det legges fram for hele Stortinget på torsdag.

Steffensen i Frp er svært kritisk til at opposisjonen nå bare får en og halv time på seg til å lese forslaget før det skal debatteres. Han mener det er på tide at statsministeren handler.

- Nå er det tid for Støre å gripe inn, han må rydde kalenderen, kalle partilederne inn på Statsministerens kontor og vise dem hvem som er sjef, sier Steffensen.

- Partipolitisk spill

Da Steffensens eget parti var i budsjettforhandlinger, både i og utenfor Solberg-regjeringen, gikk de flere ganger over tiden på samme måte som de rødgrønne nå gjør. Frp-politikeren vedgår at fristene ofte sprakk da de selv var i forhandlinger, men mener de rødgrønne nå møter seg selv i døra.

Steffensen viser til at Ap-nestleder Hadia Tajik i fjor ga Frp skylden for at budsjettfristen sprakk fordi «prioriterte det partipolitiske spillet framfor interessene til landet».

NYTT BUDSJETT: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er godt fornøyd med deres endringer i neste års statsbudsjett. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

- Da er det vel all grunn til å tro at det de har drevet med til nå bare er et partipolitisk spill fra Ap også, og da bør de slutte med spillet og gjøre en innsats for å lande et forhandlingsresultatet, sier Steffensen.

Frp-politikeren kommer med en kreativ løsning på Støres knipe. Han sier nemlig døra deres står åpen.

- Går forhandlingene med SV i stå så kan Ap/Sp komme til Frp, men da haster det virkelig.

Han har likevel ikke særlig stor tro på det, og velger i stedet å komme med spark mot Vedums parti.

- Sp snakket høyt i valgkampen om å redusere drivstoffpriser, fjerne flypassasjeravgift og ikke øke co₂-avgift, men det første de gjorde i regjering var å foreslå å øke dem før de skulle forhandle med SV. De blinket til høyre i valgkampen, men svingte til venstre i første kryss, og derfor ender de nok til slutt opp med å finne sammen med SV.

- Meningsløse uttalelser

Geir Pollestad er Steffensens kollega i finanskomiteen, og bidrar nå som en del av støtteapparatet til partiets sjefforhandler. Han fnyser av kritikken fra Frp.

- Steffensen har åpenbart tatt på seg rollen som politisk kommentator, mens han venter på at regjeringspartiene og SV skal bli enige om neste års budsjett. Det er en jobb han ikke behersker særlig godt. Steffensen vet ikke hvordan forhandlingene foregår. Derfor er uttalelsene hans ganske meningsløse. Han burde heller brukt tiden på å tenke gjennom hvordan det kunne ha seg at avgiftene økte med 6,3 milliarder da Siv Jensen var finansminister, sier Pollestad.

Sp-profilen sier lite om hvor langt unna de er å komme til enighet med SV, men er tydelig på hva de ønsker å oppnå.

- Vi er opptatt av å sikre at forhandlingene med SV ender med at strømavgiftene reduseres, at kommuneøkonomien styrkes kraftig og at vi greier å holde på plass den ekstra milliarden vi la inn for å styrke norsk matproduksjon, slår Pollestad fast.

Dagbladet har forsøkt å innhente en kommentar fra Arbeiderpartiet, men de opplyser søndag kveld at de ikke har anledning til å svare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer