<strong>KRANGEL:</strong> Gibraltar har vært britisk territorium siden 1713. Men Spania har gjentatte ganger gjort krav på den vesle halvøya, som ligger på den spanske sørkysten. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Scanpix
KRANGEL: Gibraltar har vært britisk territorium siden 1713. Men Spania har gjentatte ganger gjort krav på den vesle halvøya, som ligger på den spanske sørkysten. Foto: Jon Nazca / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tordner mot «inkompetent» stempling av klippefaste briter

EUs medlemsland er enige om å tilby britene visumfrihet etter brexit. Men samtidig provoserer de Storbritannia kraftig ved å stemple Gibraltar som en koloni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Gibraltar er ikke en del av Det forente kongedømme», skriver EUs medlemsland i sin forslagstekst, og fortsetter: «Gibraltar er en britisk kronkoloni.»

Formuleringen har vakt kraftige reaksjoner i Storbritannia.

- Gibraltar er ikke en koloni, og dette er en fullstendig upassende måte å beskrive det på, sier en talsperson for statsminister Theresa May ifølge Sky News.

- Gibraltar er et fullverdig medlem av den britiske familien, sier talspersonen.

Parlamentarikeren Daniel Dalton går et skritt lenger, og tordner mot EU som han mener behandler Gibraltar «som en politisk fotball».

- Å se at EU-representanter har begått den samme tabben er i beste fall ufølsomt, om ikke fantastisk inkompetent, sier han ifølge The Guardian.

Bakteppet for bråket er en langvarig konflikt mellom Storbritannia og Spania om suvereniteten over Gibraltar, som har vært britisk territorium i mer enn 300 år.

Overveldende flertall

I forkant av Brexit-avstemningen i juni 2016 var det en betydelig frykt blant klippe-borgerne for at det oversjøiske området kunne havne i Spanias hender. Spanjolene har over lang tid krevd å få tilbake «El Peñón», som landet tapte til Storbritannia i 1713.

Britene har vært klippefaste i at Gibraltar skal forbli britisk. Spanjolene er like konsekvente i sine krav om at Gibraltar skal tilbake til Spania.

Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo varslet i forkant av valget at dersom britene stemmer seg ut av EU vil Spania «dagen etterpå» kreve Gibraltar tilbake.

Nær 96 prosent av Gibraltars innbyggere stemte for å bli værende i Brexit.

Likevel har det ikke manglet på skjær i sjøen.

Truet med å avlyse

Spanias statsminister Pedro Sanchez har flere ganger siden avstemningen motsatt seg brexit-prosessen - all den tid spanjolene og britene sto langt fra hverandre i Gibraltar-spørsmålet.

Spesielt hett ble det i november i fjor, da Sánchez gjentatte ganger truet med å si nei til brexitavtalen - og boikotte toppmøtet som var planlagt samme måned - fordi avtaleteksten manglet de garantiene om Gibraltar som spanjolene har krevd.

Floken ble imidlertid løst i siste time ved hjelp av separate erklæringer fra EU og Storbritannia om hvordan avtalen skal tolkes.

Sánchez opplyste at enigheten innebærer at framtidige forhandlinger om Gibraltars status skal gå direkte mellom London og Madrid, og at ingen avtale kan inngås om Gibraltar uten Spanias samtykke.

Britene har på sin side fastholdt at brexit ikke vil få noen konsekvenser for britisk suverenitet over Gibraltar.

- Storbritannias standpunkt når det gjelder suvereniteten over Gibraltar er ikke endret og kommer heller ikke til å endre seg. Jeg er stolt over at Gibraltar er britisk, og jeg vil alltid stå ved Gibraltar, sa Storbritannias statsminister Theresa May.

Visumfrihet

EUs lovforslag tilbyr britiske statsborgere visumfri innreise i Schengen ved korte opphold på 90 dager eller mindre. Visumfriheten vil også omfatte Norge.

Forutsetningen er at EU-borgere tilbys det samme når de besøker Storbritannia.

Det nye regelverket er ikke endelig vedtatt. Selv om EUs medlemsland nå har gitt sin tilslutningen til forslaget, gjenstår forhandlinger med de folkevalgte i EU-parlamentet om en endelig utforming av teksten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer