Tordner mot Kjerkols klage:
- Helt håpløst

Helseministeren klager på Stortingets mas. - Det er akkurat det vi skal gjøre, sier Frp-politiker, som kaller Kjerkols uttalelse håpløs.

- HÅPLØST: Frp's Sivert Bjørnstad reagerer på at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ikke forstår Stortingets spørsmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- HÅPLØST: Frp's Sivert Bjørnstad reagerer på at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) ikke forstår Stortingets spørsmål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På vei inn i juleferien lot helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol seg intervjue av Adresseavisen på Værnes lufthavn utenfor Trondheim.

Kjerkol har vært en av de mest profilerte nye ministrene som tok over i oktober, mens hun har stått i spissen for Støre-regjeringens coronahåndtering. Hun har også måttet tåle tøffe spørsmål og kritikk fra opposisjonen.

Forstår ikke

Om nettopp spørsmål fra Stortinget slapp det ut et hjertesukk fra helseministeren.

- Stortinget har en viktig funksjon også i krise, men at de trenger å stille to spørsmål i uka når vi har det mest travelt, har jeg ikke helt forståelse for, det må jeg være ærlig og si, sa Kjerkol til Adresseavisen.

Avisa gjør et poeng av at hun sa det med latter i stemmen.

Trønderkollega og stortingspolitiker Sivert Bjørnstad (Frp) reagerer likevel sterkt på uttalelsen.

- Det er en håpløs uttalelse. En av Stortingets viktigste oppgaver er å kontrollere regjeringen. Et av de beste verktøyene er de skriftlige spørsmålene. Det er også viktig for Stortingets arbeid, fordi departementene har en utredningskapasitet som Stortinget ikke er i nærheten av.

I den påfølgende Twitter-tråden slår Bjørnstad helt enkelt fast:

«Jeg bryr meg ikke hva statsråder, eller andre, tenker. Men dette kan man rett og slett ikke si.»

- Paradoks

Bjørnstad håper likevel Kjerkol bare var uheldig med ordvalget.

- Min første tanke er at det ikke alltid er så lurt å si høyt det man tenker inne i seg.

- Jeg skjønner at det kan være slitsomt og vanskelig å få kritiske spørsmål, men det er nå sånn at opposisjonen må ha noen virkemidler, fortsetter Bjørnstad.

I artikkelen i Adresseavisen sier Kjerkol også at stemningen er en annen nå.

- Det var en veldig bred oppslutning da de fikk pandemien i fanget. Nå er opposisjonen mer kritisk, og det må vi bare regne med, sier helseministeren til avisa.

FÅR KRITIKK: Frps Sivert Bjørnstad mener helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) uttalelse om spørsmål fra Stortinget er håpløs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Frps Sivert Bjørnstad mener helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkols (Ap) uttalelse om spørsmål fra Stortinget er håpløs. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Før hun ble helse- og omsorgsminister, satt Kjerkol selv åtte år på Stortinget, de siste fire åra som leder for helsekomiteen. Bjørnstad synes det påfallende at kommentaren kommer fra en som selv har stilt mange kritiske spørsmål fra Stortinget.

- Det er et paradoks at Kjerkol stilte 25 spørsmål til daværende helseminister Bent Høie bare i 2021. Det var som kjent også en ganske travel periode for helsedepartementet.

En gjennomgang Aftenposten har foretatt viser at Arbeiderpartiet stilte mellom fire og fem spørsmål i uken det siste året Høyres Bent Høie var helseminister.

– Det er litt vanskelig å forstå om det er sagt med glimt i øyet, men det virker ikke slik. Hvis det er uttrykk for noe hun faktisk mener, så er det utidig og et overraskende budskap, sier Høyres helsepolitiske talperson, Tone Wilhelmsen Trøen, til avisen.

Regjeringsarroganse

- Jeg forstår hvis det ser ut for folk som at vi har fått en statsråd med regjeringsarroganse etter bare seks uker med Støre-regjeringen, sier Bjørnstad.

- Er dette uttrykk for regjeringsarroganse?

- Det er åpenbart at det framstår som det.

I Twitter-meldingen skriver Bjørnstad, med det som må tolkes som sarkasme: «Fint om hun kan varsle oss, som skal kontrollere regjeringen og lage lover og sånt, når hun har tid, krefter og overskudd til å svare på våre spørsmål.»

Frp-politikeren mener uttalelsen reiser prinsipielle spørsmål om maktfordeling og måten det norske demokratiet er rettet inn på.

- Det virker som hun tenker at Stortinget er noe herk som legger seg borti jobben til regjeringen. Men det er det vi skal gjøre - også midt oppe i en pandemi. Regjeringen skal være glad for at vi har maktfordeling og maktbalanse. Det er i demokratiets interesse, sier han.

FORSTÅR: Ingvild Kjerkol føler med de som ikke får feiret jula slik de ønsker i år. Reporter: Frode Andresen / Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

Han sier likevel at han stoler på at Kjerkol forstår rollen sin, og at han gjerne vil tolke henne i beste mening.

- Kjerkol kjenner rollen sin. Hun har sittet på Stortinget i åtte år. Jeg håper det er litt kluss som kommer ut av munnen når hun lander litt sliten på Værnes på vei til juleferie.

Etter Kjerkols klage over opposisjonens mange spørsmål er Bjørnstad nå klar med neste trekk: Han svarer med å stille nettopp et skriftlig spørsmål til helseministeren.

Spørsmålet lyder i sedvanlig formell stil slik:

«Hvordan vil statsråden sørge for å informere Stortinget når det passer for henne å motta spørsmål fra Stortinget?»

«Ikke-sak»

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol svarer på følgende måte i en e-post til Dagbladet:

«Dette er virkelig en ikke-sak. Stortinget har en viktig rolle overfor regjeringen, særlig i krisetid. Hver stortingsrepresentant kan stille to skriftlige spørsmål hver i uka. I tråd med Stortingets forretningsorden skal disse besvares innen seks virkedager», skriver hun og fortsetter:

«Det er selvfølgelig litt mer krevende å holde fristene midt i en pandemi, men vi gjør så godt vi kan med å besvare absolutt alle spørsmål fra Stortinget. Bjørnstad får bruke de karakteristikkene som han mener at dette fortjener.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer