PROVOSERER: En jente ikledd hijab i en klesreklame har fått oppmerksomhet i sosiale medier. Foto: Gap
PROVOSERER: En jente ikledd hijab i en klesreklame har fått oppmerksomhet i sosiale medier. Foto: GapVis mer

Hijab i Frankrike

Tordner mot klesgigant etter barnehijab-bilde

Kleskjeden Gap reklamerer for høstens klær med en jente ikledd hijab. Det har ikke gått upåaktet hen.

Det som skulle være en reklame for klær til skolestart har fått mye oppmerksomhet i Frankrike de siste ukene. En jente ikledd hijab mottar massiv kritikk i sosiale medier.

Annonsen viser bildet av to jenter, en av dem ikledd hijab. Reklamen er egentlig for klærne, som beskrives som noe man «må ha» til skolestart.

Noen ser på annonsen som et tegn på toleranse, men langt synligere er kritikken i sosiale medier. Ifølge nettstedet C News har emneknaggen #BoycottGap blitt lansert som følge av kampanjen.

Nettsida change.org har også krevd at annonsen fjernes.

- Denne kampanjen trivialiserer sløret, det gir et falskt bilde. Vi ber Gap kommentere problemet, og ikke bruke denne typen sexistiske kampanjer for å selge klær, skriver de.

I sosiale medier får kleskjeden hard medfart.

- En av de mest forstyrrende kampanjene jeg noen gang har sett! Nå er det nok av å normalisere hijab og barnehijab! Hvis dere forsøker dere på inkludering så barn ikke skal føle seg utenfor, hva med å bruke en gravid 14-åring? Jeg regner med at dere er for å normalisere barneekteskap også, skriver en twitterbruker.

- Kjære Gap, deres forsøk på «inkludering» ved å normalisere «barnehijab» er motbydelig. Dere støtter bokstavelig talt barnemishandling. Kvinner bruker hijab så menn ikke skal bli tent. Dere støtter konseptet at BARN er et SEKSUELT vesen som må dekkes til, skriver en twitterbruker.

Det er ikke første gang kleskjeden vekker oppsikt med den typen reklamer. Også i fjor fikk en hijabkledd kvinne i Gaps reklamer oppmerksomhet.

Samtidig mener andre at annonsen trengs, og er viktig for inkludering.

- Dere aaaner ikke hvor viktig dette er! Vi elsker representasjon av eldre hijabkvinner, men dette! Jeg husker at jeg øflte megs å rar og utenfor da jeg som ung jente hadde på meg hijab, og det er sååå hjertevarmende og re-affirming for en ung jente å se dette. Jeg er så glad, skriver en på Twitter.