Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tordner mot «klimaeliten» i Davos: - Folk er lut lei

Fremskrittspartiet tordner mot verdenstoppenes bruk av privatfly på vei til toppmøtet i Davos, hvor klimautfordringer står høyt på agendaen. Start med dere selv, svarer miljøaktivist Nina Jensen.

FLYR PRIVATFLY: USAs tidligere visepresident Al Gore er blant deltakerne i Davos som er dypt bekymret over klimaendringene, men også han ankom Sveits i privatfly. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
FLYR PRIVATFLY: USAs tidligere visepresident Al Gore er blant deltakerne i Davos som er dypt bekymret over klimaendringene, men også han ankom Sveits i privatfly. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Et betydelig antall av de mer enn 3000 deltakerne under årets forum tilhører den absolutte politiske eller økonomiske verdenseliten. Samfunnstopper, verdensledere og kjendiser som har tatt turen til den sveitsiske fjellandsbyen deltar på toppmøter hvor man diskuterer behovet for å kutte utslipp av skadelige klimagasser og å redde verdenshavene.

Som NTB meldte tirsdag har Air Charter Service (ACS) bekreftet at det i løpet av det fire dager lange toppmøtet kommer til å lande nær 1500 privatfly på flyplassene i nærheten. Det er en økning på 200 fra toppmøtet i 2018.

For mange går veien videre til Davos med helikoptertransport, framfor en togtur gjennom fjellene, buss, eller taxi.

- Verdens dyreste prateklubb

Det får politikere, også hjemme i Norge til å tordne.

- Dette viser bare at Davos er verdens dyreste og mest forurensende prateklubb, skriver miljøpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet (Frp), Gisle Meininger Saudland, i en e-post til Dagbladet.

- Du har sannelig fint lite troverdighet i å snakke om klima og utslipp når du flyr inn med privatjet og kanskje også tar helikopter det siste stykke, følger han opp.

Som NTB omtalte i går anslås internasjonal flytrafikk å stå for rundt 2 prosent av de samlede klimagassutslippene i verden, og Davos-deltakerne har selv slått fast at klimaendringene nå utgjør den største risikofaktoren for verdensøkonomien.

TORDNER: Gisle Meininger Saudland (Frp), her avbildet under partiets landsstyremøte i 2018, tordner mot elitemøtet i Davos. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
TORDNER: Gisle Meininger Saudland (Frp), her avbildet under partiets landsstyremøte i 2018, tordner mot elitemøtet i Davos. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Når mange av deltakerne selv etterlater seg et betydelig miljøfiendtlig fotavtrykk på veien til å diskutere disse problemene, stiller mange spørsmål ved om hvor dypt klimaengasjementet stikker.

- Jeg tror folk er lut lei å bli fortalt hva de skal gjøre og hvordan de skal leve av en virkelighetsfjern elite som er mest opptatt av å posere og mene noe om hvordan alle andre skal gjøre, sier Saudland til Dagbladet.

Han sier at han har forståelse for at fly i flere sammenhenger er den mest hensiktsmessige transporten over lange avstander, men at vanlige rutefly burde holde for de aller fleste.

- Kan starte hjemme

En som valgte å reise til Davos med rutefly og tog er marinbiologen og den mangeårige miljøaktivisten Nina Jensen.

- Jeg skulle gjerne ønske at partiet for folk flest gjorde mer for det som har en innvirkning på livet for folk flest, nemlig miljøkampen. Så det er flott at de nå toner flagg og ønsker å gjøre mer for klimaet, sier Jensen halvironisk til Dagbladet.

BER NORGE GJØRE MER: Nina Jensen, som besøker World Economic Forum som leder av REV Ocean - Kjell Inge Røkkes havsatsing, forstår noe av kritikken. Hun mener likevel Frp bør være mer opptatt av å ta grep hjemme i Norge. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
BER NORGE GJØRE MER: Nina Jensen, som besøker World Economic Forum som leder av REV Ocean - Kjell Inge Røkkes havsatsing, forstår noe av kritikken. Hun mener likevel Frp bør være mer opptatt av å ta grep hjemme i Norge. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer

Hun er kjapp til å legge til at det er langt mer som må gjøres enn å kritisere eliten i Davos for å fly privatfly.

- Man kan jo starte hjemme med å kutte egne utslipp i henhold til ambisjonene og forpliktelsene som er satt. Norge er langt unna å nå de målene vi har på klimafronten. Det ville vært et godt sted å starte. Det er alltid lett å kritisere andre for at de ikke gjør nok, men jeg mener det er best å starte med seg selv. Det er der man har muligheten for å påvirke og virkelig sørge for at man gjør nok, sier hun.

- Driter i miljøet

Hun besøker WEF for tredje gang. Tidligere har hun vært her som generalsekretær for WWF Verdens Naturfond. I år er hun her som leder av REV Ocean, Kjell Inge Røkkes store havsatsing og forsknings- og ekspedisjonsskip.

Hun mener at en betydelig andel av aktørene som er i Davos denne uka, enten de har kommet hit med rutefly, privatjet eller ved å benytte seg av andre transportmidler, faktisk forsøker å gjøre en reell forskjell for klimaet.

- Men det er selvfølgelig også en betydelig andel av politikere og næringslivsledere her som driter fullstendig i både klima og miljø, og som bare ser det som en torn i siden. Så akkurat på det punktet så må jeg si meg helt enig med Saudland.

- Gjør ikke nok

Hun mener imidlertid Frp bommer med kritikken når de sier at folk er lei av en «virkelighetsfjern elite som er mest opptatt av å posere og mene noe om hvordan alle andre skal gjøre».

- Jeg tror ikke de som er her forteller alle andre hva de bør gjøre. Temaene diskuteres, de får økt forståelse for utfordringene og løsningene, og så velger man om man skal gjøre noe med det eller ikke. Langt fra de fleste her gjør nok, eller noe som helst. Det er det som er utfordringen, sier hun og legger til:

- Moralisering har aldri ført til noe særlig bra, men å samle ulike grupper mennesker for å få en mer opplyst debatt, å sørge for at man blir mer kunnskapsrik om hvilket mulighetrom som finnes, og å la seg inspirere av folk og selskaper i liknende posisjoner, det har jeg stor tro på.

- Forståelig

Forretningsmannen Stein Erik Hagen er selv i Davos. Han har ikke noe problem med å forstå mye av kritikken, selv om han ikke stoler på tallene som er presentert.

FORSTÅR KRITIKKEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen er fast deltaker under WEF i Davos, og forstår mye av kritikken. Foto: Nicolai Eriksen
FORSTÅR KRITIKKEN: Forretningsmann Stein Erik Hagen er fast deltaker under WEF i Davos, og forstår mye av kritikken. Foto: Nicolai Eriksen Vis mer

- Jeg forstår veldig godt at mange stiller spørsmål rundt dette. Er det dobbeltmoral, eller hva er det? Jeg leser i avisene at det lander 1500 privatfly her. Med 3000 deltakere så vil det bety at annenhver person som kommer tar privatfly. Det tror jeg ikke noe på, men jeg forstår at mange stiller spørsmål, sier Hagen til Dagbladet.

Han er imidlertid sikker på at det er mulig for mange av samfunnstoppene som møtes i Davos å komme fram til konkrete grep for å hjelpe klimaet.

- Jeg tror absolutt dette er et forum hvor man kan løse reelle utfordringer. Her møtes politikk og næringsliv. De kan diskutere mye og sikkert komme noen skritt videre, sier Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!