Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russisk dobbeltagent og datter forgiftet:

Tordner mot London etter gift­anklager: - Utilgivelig

Russland og Storbritannia er i full ordkrig. Fredag advarer også Nato-sjefen russerne mot å konfrontere Vesten.

«Utilgivelig»: Russiske myndigheter raser mot Storbritannia etter at britenes utenriksminister fredag sa at det er «overveiende sannsynlig» at Russlands president Vladimir Putin (bildet) beordret bruk av nervegift mot en eksspion i England. Putins talsmann kaller påstanden «sjokkerebde» og «utilgivelig». Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB Scanpix
«Utilgivelig»: Russiske myndigheter raser mot Storbritannia etter at britenes utenriksminister fredag sa at det er «overveiende sannsynlig» at Russlands president Vladimir Putin (bildet) beordret bruk av nervegift mot en eksspion i England. Putins talsmann kaller påstanden «sjokkerebde» og «utilgivelig». Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er isbiter i de diplomatiske vindkastene når Storbritannia og Russland tordner mot hverandre om dagen.

Tidligere denne uka sa britenes statsminister Theresa May at det er «svært sannsynlig» at Moskva er ansvarlig for nervegiftangrepet som rammet den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia.

Fredag tar Storbritannias utenriksminister Boris Johnson et langt steg videre, når han nå skylder på Russlands president Vladimir Putin:

- Vi har ikke noe imot det russiske folk. Vi skal ikke ende opp med russofobi, som et resultat av det som skjer. Vår krangel er med Kreml og Putin, og med hans beslutning, sier Johnson - før han virkelig fyrer opp:

- Vi mener det er overveiende sannsynlig at det var hans (Putins, red.anm.) beslutning å beordre bruken av nervegift på åpen gate i Storbritannia, på Europas gater, for første gang siden andre verdenskrig, sier Johnson fredag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Sjokkerende

Det tok ikke mange minuttene før Russland svarte på Johnsons utspill. I tilsvaret fra Kreml heter det at Johnsons kommentarer der han skylder på Putin er «sjokkerende» og «utilgivelig».

- Vi har ved flere anledninger og på ulike nivåer sagt at Russland ikke har noe som helst med dette å gjøre. Enhver antydning eller omtale av at vår president (skal ha vært involvert (red.anm.), er ikke noe annet enn sjokkerende og utilgivelig, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

- Vil ikke ha en ny kald krig

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at forsvarsalliansen ikke har noe ønske om å gå inn i noen ny kald krig mellom Russland og Vesten.

- Vi ønsker ingen ny kald krig. Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp. Russland er vår nabo og derfor må vi jobbe for å bedre forholdet til Russland, sier Stoltenberg til BBC.

Britene mener Russland sto bak forgiftningen av eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England 4. mars. Tilstanden er fortsatt kritisk for dem begge.

Stoltenberg sier at Nato ikke har noen grunn til å tvile på uttalelsene fra den britiske regjeringen, og uttrykker støtte til Storbritannia for landets konsekvente håndtering av nervegiftsaken.

- Vi har ingen grunn til å tvile på funnene og vurderingene som den britiske regjeringen har stått for, ikke minst fordi dette skjer med et bakteppe der man i flere år har sett et mønster av uansvarlig oppførsel fra Russland, sier Stoltenberg.

NERVEGIFT: Mannen bak nervegiften «Novichok» forklarer hvordan den angriper kroppen. To personer er på sykehus etter å ha blitt utsatt for giften. Video: CNN/NTB Scanpix Vis mer

- Russland har undervurdert Nato

Stoltenberg kommer med en klar oppfordring til Russland om å trå varsomt, og konstaterer at NATO-allierte de siste åra har innført økonomiske sanksjoner mot Russland. I tillegg sier han at NATO har utplassert flere styrker i Øst-Europa som svar på «den endrede sikkerhetssituasjonen».

- Jeg er helt sikker på at Russland har undervurdert Natos gjennomføringsevne og samhold når vi har implementert ulike typer sanksjoner de siste åra, sier han.

Han understreker likevel:

- Å isolere Russland er ikke noe alternativ. På et eller annet tidspunkt vil Russland innse at det er i landets interesser å ikke konfrontere oss, men samarbeide med oss. Vi er klare til å gjøre det så lenge Russland respekterer noen grunnleggende normer og regler for internasjonal oppførsel, sier NATO-sjefen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling