Tordner mot nærings- livstoppene

Aksjeraid, tvilsomme opsjonsavtaler, lukrative vennskapsforbindelser i toppsjiktet og avsindig pengeforbruk får ellers sindige stortingsrepresentanter til å rette tungt skyts mot konsernsjef Åge Korsvold & co. - Nå må toppene rydde opp i eget hus, tordner KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun får følge av Høyres næringspolitiske talsmann, Ansgar Gabrielsen:

- Det er dannet et inntrykk av at toppene hjelper hverandre med ting som i beste fall er på kanten av loven, sier Gabrielsen, og nevner spillet rundt Orkla og opsjonsavtaler i Storebrand som eksempler på forhold som svekker tilliten til norske toppledere.

Tvilsomt

- Det synes som om grådighetskulturen har tatt overhånd, sier Gabrielsen, som presiserer at det store flertallet av næringslivsaktører oppfører seg slik de skal. Ikke minst eiere av små og mellomstore bedrifter.

- Jeg mener folk må begynne å tenke seg om. Da tenker jeg på aktørene i denne trikse og mikse-kulturen som beveger seg på - og noen ganger over - streken.

- Får de aldri nok?

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland stiller et kort og enkelt spørsmål til de rikeste:

- Får de aldri nok? Skjønner de ikke at deres atferd faktisk stiller hele norsk næringsliv i miskreditt? De aller fleste oppfører seg ordentlig, men en liten krets ødelegger for de andre, sier Svarstad Haugland.

- Dårlige forbilder

Arbeiderpartiets Marit Nybakk mener næringslivstoppene er dårlige forbilder for den oppvoksende slekt og ikke minst for alle som utdanner seg med tanke på å gå inn i næringslivet.

- Vi ser «Gutteklubben Grei» som går på jakt sammen og utformer strategier for egen virksomhet og for samfunnet. De bør ha en høyere etisk standard, sier Nybakk.

- Lever i en osteklokke

SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, sier han aldri slutter å forbauses over næringslivstoppenes grådighet.

- Det synes som om deres viktigste motiv er å berike seg sjøl så mye som mulig. Jeg vil påstå at næringslivstoppene avslører elendig etisk standard, sier Djupedal.

Han mener de må innse at de er forbilder, og at de bør forholde seg deretter.

- Dersom de ikke skjønner at samfunnet faktisk reagerer på slik atferd, bør de snarest lære seg at de ikke kan gjøre som de vil. De må snart skjønne at de ikke lever i en osteklokke, sier han.

- Beriker seg på andre

Næringskomiteens leder, Morten Lund, har tidligere refset toppene i norsk næringsliv. Og han gjentar gjerne kritikken:

- Det er tydelig at det finnes muligheter til å berike seg på bekostning av andre. Det synes som det er fritt fram for våre næringslivstopper å kare til seg via ordninger som er helt på kanten, og dette har en smitteeffekt på samfunnet for øvrig. Vi må få lover som regulerer konserntoppenes muligheter til å drive på slik, sier Lund.

SKVISES: Storebrand-sjef Åge Korsvold presses fra alle kanter. I går følte han seg nødt til å annullere to private opsjonsavtaler. Sammenbindingen av offentlige og private roller kan bli hans bane.