CRUISENÆRINGA: Denne sommeren har debatten om cruisenæringa rast. Her fra Gamle Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
CRUISENÆRINGA: Denne sommeren har debatten om cruisenæringa rast. Her fra Gamle Stavanger. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

Cruisenæringa

Tordner mot regjeringen etter cruise-kaos

- Arbeidet som gjøres nå står til stryk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I år er det ventet 2365 cruiseskip i norske havner, som er en av flere grunner til at debatten rundt cruisenæringa har rast den siste tida.

Innbyggere i flere store byer har uttrykt sterk misnøye rundt de mange turistene som nå strømmer til byene, men Geir Kronbæck, Norden-sjef for Royal Caribbean, gikk forrige måned ut og sa at kritikken var ufortjent.

UFORTJENT: Norden-sjef Geir Kronbæck mener kritikken cruisenæringa får er ufortjent. Foto: Privat
UFORTJENT: Norden-sjef Geir Kronbæck mener kritikken cruisenæringa får er ufortjent. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet sa han at det er positivt at debatten om miljø kommer opp for cruisenæringa, men at miljøfokuset drukner når det fokuseres på skam og turisthat. Samtidig etterspurte han en helhetlig plan for turisme i Norge.

– Vi må ha en bedre overordnet plan og ikke bruke pressen som et apparat for meningsutveksling, sa han den gang.

Etterlyser en plan

Cecilie Myrseth (Ap), som sitter i næringskomiteen på Stortinget er enig med rederen Kronbæck om at det trengs nasjonalt lederskap og en nasjonal plan for utviklingen av hele reiselivsnæringen.

Hun krever nå en nasjonal plan fra regjeringen og at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) viser lederskap. En plan for hele reiselivsnæringen, som cruisenæringa er en del av.

– I dag finnes det ikke noen nasjonale planer eller målsettinger på hvordan vi skal takle reiselivsnæringen, som cruisenæringa er en del av. Reiselivsnæringen har flere ganger etterlyst en nasjonal plan, og Arbeiderpartiet har etterlyst dette i Stortinget flere ganger, uten at det får gjennomslag, sier Myrseth til Dagbladet.

– Totalt abdisert

Hun hevder at Røe Isaksen har «totalt abdisert på området».

PLAN: Cecilie Myrseth (Ap) etterlyser en plan for utviklingen av reiselivsnæringen. Foto: Troms Arbeiderparti
PLAN: Cecilie Myrseth (Ap) etterlyser en plan for utviklingen av reiselivsnæringen. Foto: Troms Arbeiderparti Vis mer

– Reiselivsnæringen er en av våre viktigste framtidsnæringer med store muligheter. Da må vi sikre at det er bærekraftig og at staten sammen med lokale politikere og næringen lager gode strategier, planer, rammeverk og målsettinger. Dette mangler i dag, sier hun, og fortsetter:

– Næringen og lokalt tar man ansvar, men de mangler et nasjonalt lederskap å samhandle sammen med – som er regjeringen.

Hun sier at i stedet for at langsiktige planer har fått gjennomslag på området, som kutt i overføringen av penger som skal gå til markedsføring, har det kommet «overraskende momsøkninger».

TURISME: Turistene overtar Bergen om sommeren, og noen hendelser er mer uheldig enn andre. Video/klipp: Malene Storrusten / Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

– Står til stryk

Myrseth er enig i at regjeringens miljøkrav er viktig, men sier at det ikke holder i seg selv.

– Når man skal utvikle en næring som har over 160 000 arbeidsplasser så trenger man nasjonalt lederskap. Røe Isaksen må skjønne at man som næringsminister også har ansvar for reiselivet, sier Myrseth bestemt.

Hun viser til at det stadig kommer større skip langs fjorden og kysten i Norge som skaper mye forurensning.

– Vi må i hvert fall få nok lokal verdiskaping igjen for at de ligger til havn, og i dag finnes det ingen plan for det. Fordi Røe Isaksen ikke har åpnet opp for det, og heller sier at det skal løse seg selv. Arbeidet som gjøres nå står til stryk.

– Lagt fram reiselivsmelding

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier overfor Dagbladet at planen som Myrseth etterlyser ble lagt fram i 2017.

– I form av en reiselivsmelding, som var den første på 17 år. I år har vi fulgt opp med en egen strategi for kultur og reiseliv, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

Han sier at det er svært viktig for regjeringen å øke turismen til Norge.

BRYGGEN: Det vrimler av turister i Bergen, og av og til blir noen så tissetrengte at de må slå lens - på Bryggen. Men hva synes turistene selv om dette? Reporter og video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Rekordstor interesse

– Reiselivsmeldingen er en av våre viktigste planer for hvordan vi skal få økt turisme til Norge og hvordan reiselivsnæringen skal bli en av våre viktigste næringer i framtida, sier han, og fortsetter:

REKORD: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det meldes om rekordstor interesse for Norge som turdestinasjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
REKORD: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det meldes om rekordstor interesse for Norge som turdestinasjon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

– Så må jeg minne om at det meldes om rekordstor interesse for Norge som turistdestinasjon hvert år den siste tiden. Det viser at regjeringens reiselivspolitikk virker, og vi fortsetter å legge til rette for at næringen skal vokse videre.

Myrseth i Arbeiderpartiet mener at regjeringen i samarbeid med de lokale må styre turismen, men Røe Isaksen mener at de lokale politikerne og det lokale næringslivet kan styre mye av turismen uten regjeringen.

– Det er de som har skoene på, og som kjenner sin turistdestinasjon best til å sørge for gode og bærekraftige løsninger, legger han til.

Har hengelås på hageporten

Stavanger er blant byene hvor folk har vist misnøye. Tidligere i juli var Dagbladet i Stavanger. Da fortalte Henning Iversflaten, som har bodd i Gamle Stavanger i snart 20 år at han så vidt hadde tilgang til sin egen hage.

– Turistene går inn i hagen og i huset her. De tror det er et museum. Jeg har blitt nødt til å sette hengelås på hageporten og jeg må alltid låse inngangsdøra, sa han.

Også i Bergen har innbyggerne uttrykt misnøye med cruiseturismen.

– Det er vulgære monstre som forpester byer både visuelt, støymessig og ikke minst forurenser. Når vi i dag sliter med forurensning og miljøproblemer, men fremdeles holder på med dette – det er galskap satt i system, har Atle Maurseth, som driver et galleri ved Fløibanen, tidligere uttalt til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer