Tordner mot Røkke og Hågensen

Thorbjørn Berntsen er sint: - Når Aftenposten advarer mot Kjell Inge Røkkes turbokapitalisme, mens LO-lederen synes det Røkke gjør er greit, da er tingene snudd på hodet. Nå må rørsla skjerpe seg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsen kan stoppe Røkke

...men LO-Yngve støtter fortsatt Røkke

Fra hytta på Røros refser den gamle Aker-tillitsmannen både LO og dagens Aker-tillitsvalgte.

Mens LO-leder Yngve Hågensen gir Kjell Inge Røkke sin fulle støtte, og Aker-tillitsvalgte bøyer nakken og håper Røkke ikke flagger ut, tar Ap-veteran Thorbjørn Berntsen bladet fra munnen.

At Røkke skal bli eneeier av det gamle industriselskapet og fjerne det fra børs og offentlig innsyn, er Berntsen kraftig imot. Det samme har Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen gitt uttrykk for.

Holder ikke

- Jeg ser at Yngve sier at dette er greit. Og jeg har jo ikke den informasjonen han sitter på. Men når Røkke vil fjerne selskapet fra børsen og fra offentlig innsyn, så holder jo ikke det. Det er i strid med alt arbeiderbevegelsen har slåss for.

På 60- og 70-tallet sloss jeg sjøl for bedriftsdemokrati og var saksordfører i Stortinget for endringen av aksjeloven. Hele poenget var jo at en eier ikke skulle sitte med så jævla mye makt. Børsen har tross alt en kontrollerende rolle, slår Berntsen fast.

Berntsen som selv jobbet som rørlegger og var tillitsmann på Akers Mekaniske Verksted på 50-tallet, har ikke latt seg sjarmere av dagens Aker-sjef, milliardæren Røkke.

Han registrerer at de tillitsvalgte i Aker sier de ikke har annet valg enn å stole på at Røkke vil satse på Aker Maritime.

- Jo, det er greit at de sier det, men jeg synes de har for små ambisjoner. Det er klart eierskap er viktig. De tillitsvalgte må stå på de gamle krava om innsyn. De kan ikke bare legge seg på magan og håpe på Røkke, sier Berntsen.

Hån mot generasjoner

Han frykter at Røkke vil gjøre Aker RGI til et rent finansieringsselskap.

- Hvis siktemålet er å sikre arbeidsplasser i Norge, er jo det prisverdig, det. Det er jo dette LO backer opp. Røkke sa for noen år siden at han ville være langsiktig eier. Men nå har jo Røkke solgt Scancem. Hvis han tenker på å selge Aker Maritime, da reagerer jeg følelsesmessig. Det ligger veldig mye størkna svette i Aker. De verdiene som ligger der, er skapt av vanlige arbeidsfolk, ikke av Røkke. Røkke har fått tak i verdiene via finansielle operasjoner.

- Og hvis han selger ut?

- Da er det et hån mot generasjoner av arbeidsfolk. Jeg håper han ikke tenker på det. Det må være grunnen til at Yngve sier det han gjør. Yngve og jeg har jo sett likt på mange spørsmål. Når han tar såpass hardt i til støtte for Røkke, føler han seg vel sikker på at Røkke vil utvikle Aker Maritime.

- Men da er det ikke godt å forstå hvorfor han skal ha hele butikken sjøl. Det er ingen logisk sammenheng i det, sier Berntsen.

LO forvirrer

- Hvorfor har LO vært så uforbeholden positiv til Røkke?

- Ja, en kan bli lettere forvirra av mindre. Onsdag skrev Aftenposten en advarsel mot turbokapitalisme ut fra Røkkes eksempel, mens LO-lederen synes dette er greit. Da må jeg si at tingene er snudd på hodet. Dette symboliserer noe som det ikke er lett å bli klok på. Her trengs det en ideologisk opprydding, og den har jeg tenkt å bidra til, tordner Ap-veteranen.

- Og her er du mer på linje med Aftenposten enn LO-lederen?

- Ja, jeg skulle jo ønske at det var LO-Aktuelt som skrev så harmdirrende om Røkke. Men nå sitter jeg ikke på noen spesiell informasjon, jeg snakket bare ut fra de prinsipielle holdningene jeg har hatt i alle år. Jeg har stor tillit til Yngve Hågensen, han har sikkert fundament for å si det han gjør.

TORDNER: - Alt er jo snudd på hodet. Nå må rørsla skjerpe seg.