UTSPILL: Et utspill om tvillingaborter under torsdagens partilederdebatt skapte furore på internett. Video: NRK Vis mer

Tordner mot Ropstad: - Helt horribelt

En uttalelse fra KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad under gårsdagens partilederdebatt har fått det til å koke - både blant politikere og i sosiale medier.

Torsdag ble det klart at den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985 hadde blitt dannet. I den nye regjeringsplattformen, som KrF, Venstre, Høyre og Frp ble enige om, innskrenkes retten til fosterreduksjon av friske fostre - såkalt tvillingabort. Den nye regjeringen blir dermed den første siden abortloven ble innført i 1976 som reduserer norske kvinners rett til selvbestemmelse.

Nettopp det ble Ropstad, som er favoritt til å overta etter Knut Arild Hareide som partileder, utfordret på av Ap-leder Jonas Gahr Støre under gårsdagens partilederdebatt.

Støre sa at konsekvensen av innskrenkningen er at vi vil se flere aborter, før han argumenterte for at kvinner som av ulike grunner sier at de ikke klarer å bære fram begge fostrene, bør få valget om å abortere det ene - i stedet for begge.

Det var da Ropstad kuttet inn, med et svar som har blitt møtt med skarpe reaksjoner:

- Men hovedpoenget er at jeg mener at hvis du klarer å bære fram ett, så bør du også klare å bære fram to, sa Ropstad.

Støre gikk rett i strupen på Ropstad, og tordnet: «Skal du avgjøre det, Kjell Ingolf Ropstad?», før han fulgte opp:

- Her griper du inn som en politisk yppersteprest og sier at det skal vi avgjøre. Det er et brudd på den loven, og det er veldig alvorlig.

Ap-lederen får fredag støtte fra flere hold. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark gjorde det tidligere denne uka tydelig at han ville stemme ned regjeringsplattformen dersom den inneholdt endringer i abortloven.

- Jeg er enig med Støre i at det er en helt horribel ting å gjøre. Vi er åpenbart mer enige med Arbeiderpartiet enn KrF når det kommer til abortspørsmålet, sier Hansmark til Dagbladet.

- Utrolig trist

Han mener Ropstads utspill torsdag kveld viser et viktig problem med debatten: «At man i KrF tror det finnes noen som synes det er gøy å gjennomføre fosterreduksjon».

- Det er ikke et teselskap å gjennomføre den prosedyren. Man gjør det fordi man av ulike grunner ikke klarer å ivareta flere barn, sier Hansmark og følger opp:

- Men her kommer Ropstad som politiker for å definere hva som er best for kvinner, samtidig som han forutsetter at alle klarer å ta vare på så mange barn som mulig. Det er utrolig trist at KrF har fått gjennomslag for å frata kvinner retten til å bestemme selv, og at man må til en nemnd.

Han understreker imidlertid at de står minst like langt unna Senterpartiet, som KrF, når det kommer til verdipolitikk generelt og spesielt retten til å bestemme over egen kropp.

- I abortspørsmålet opplever jeg at vi i Unge Venstre i stor grad er enige med Venstre. Men det er en kamp vi tapte i regjeringsforhandlingene. For meg personlig var det viktig å si at vi må si nei til innstramminger i abortloven, også i regjering. Men dessverre finnes det ikke flertall for det i Venstre.

REAGERER: Unge Venstres leder Sondre Hansmark, her avbildet før landstyremøtet på Gardermoen, reagerer sterkt på Ropstads utspill. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: Unge Venstres leder Sondre Hansmark, her avbildet før landstyremøtet på Gardermoen, reagerer sterkt på Ropstads utspill. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Ville gjort veldig vondt

Han mener det ble tydelig at frykten for en regjering som involverte Senterpartiet, var større.

- Mye av det vi har fått til i regjering ville ryke hvis Senterpartiet kommer i regjering, sier han og viser til spørsmål om kvoteflyktninger, rusreform og klimapolitikk.

- Det ville gjort veldig vondt for mange i Venstre å gi slipp på disse tingene, og mange ser ikke at abortspørsmålet skal få trumfe dette.

- Er dette viktigere spørsmål for Venstre enn abortspørsmålet?

- Det må du spørre hver enkelt om. Men for meg går grensa ved å kødde med retten til selvbestemt abort, sier Hansmark.

- Søkt argument

Han reagerer også sterkt på debatten, eller rettere sagt mangelen på en debatt.

- Jeg skulle ønske at man hadde igangsatt en utredning av abortloven, som inkluderte et bredere lag av befolkningen. Da er jeg sikker på at folk hadde tatt til gatene for å forsvare rettighetene sine. I stedet er KrF med på å hause opp en konflikt rundt abortloven. Det de nå klarer å gjøre er det kunststykket å grense inn retten til selvbestemt abort, samtidig som de sørger for at det vil bli tatt flere aborter.

Unge Venstre-lederen har heller ikke noe til overs for argumentasjonen Ropstad og KrF har brukt i debatten.

- De viser til at tvillinger hører sammen. Det er en like søkt argumentasjon som at søsken generelt hører sammen, og at man derfor ikke kan ta abort. Dette er et stort angrep på retten til selvbestemt abort, og den kampen begrenser seg ikke bare til fosterreduksjon, sier han.

- Krøkkete sagt

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Ropstad. Fredag morgen stilte han imidlertid på NRKs politisk kvarter, hvor han ble konfrontert med utspillet sitt fra torsdagens debatt.

- Det var veldig «krøkkete» sagt. Mitt poeng er at vi må legge til rette for de familiene. Jeg tror at hvis man ønsker virkelig å bære fram ett barn, må vi som samfunn klare å legge til rette at man klarer å bære fram to, sier han.

- Men hvis kvinnen mener noe annet, skal vi ikke høre på den kvinnen?, spør NRKs programleder.

- Faglig anbefaling er rett og slett av frykt for at hvis du tar abort på det ene barnet, kan risikoen for at det andre barnet dør være så stor at man ikke burde gjøre det. Så mener jeg at det er et moralsk perspektiv over det. Når du ser på den kunnskapen du kan få, for eksempel hvilket kjønn det er, kan det i verste fall bli en selektering ut ifra kjønn. At du velger vekk den gutten eller jenta, og det synes jeg er etisk problematisk, svarer Ropstad.

Etter politisk kvarter spør VG om Ropstad vil gå så langt som å beklage utspillet.

- Ja, jeg ser at jeg burde valgt andre ord for å få fram det som var poenget, svarer han.

Vil forfølge ham

Arbeiderpartiets nestleder sier til NRK at hun tror Ropstads uttalelse vil henge ved ham.

- Dette er en kommentar som definerer verdigrunnlaget til Kjell Ingolf Ropstad, som viser at han er villig til å gjøre seg selv til en overdommer over kvinners dypt personlige og ganske vanskelig valg. Jeg tror denne kommentaren kommer til å følge ham, sier Tajik.

BERGENS-ORDFØRER: Marte Mjøs Persen er ordfører og mor til trillinger. Hun mener Ropstad ikke vet hva han snakker om. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BERGENS-ORDFØRER: Marte Mjøs Persen er ordfører og mor til trillinger. Hun mener Ropstad ikke vet hva han snakker om. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Vet ikke hva han snakker om

En annen som reagerer sterkt er bergensordfører Marte Mjøs Persen (Ap). Hun ble i 2012 mor til trillinger, som ble født før termin. Hun registrerer at Ropstad har beklaget, men har fortsatt et par alvorsord hun ønsker å dele:

- Jeg har fått med meg at Kjell Ingolf Ropstad har beklaget sitt utsagn om at «klarer en å bære fram ett barn, så klarer en to også». Og beskriver det selv som «krøkkete». Problemet er at han ikke vet hva han snakker om. Jeg bar fram tre på en gang. Med betydelig risiko. For meg selv og for de tre inne i magen, skriver hun på Facebook.

Hun utdyper overfor NRK:

- Alle som har hatt premature barn vet hvor krevende det er den første tida. Det er mange ting jeg til og med har fortrengt, fordi det var så krevende, sier Persen.

Hun sier til rikskringkasteren at hun har blitt kontaktet av mange som går gravide med trillinger, og at det for veldig mange ikke går bra.

- Det er ikke alle som får oppleve at barna blir født friske og sunne. Da er det medisinske vurderinger, sosiale vurderinger og personlige vurderinger som er nødt til å ligge til grunn for en kvinnes valg om hun vil bære fram alle fostrene, sier Persen.