Tordner mot Slobo

PRAHA (Dagbladet): Med stokker som våpen hyttet serbere mot politistyrkene til president Slobodan Milosevic. - Mordere, terrorister! ropte folkemengden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 200000 demonstranter fylte Republikkplassen og alle de tilstøtende sidegatene i sentrum av Beograd da opposisjonslederne Vuk Draskovic og Zoran Djindjic for første gang siden de underskrev en fredspakt i januar, samlet kreftene mot regimet i går ettermiddag.

- Hvor er det du gjemmer deg, Slobo? Du sitter vel i en bunker og ser på dette menneskehavet, tordnet Draskovic.

James Bond

- Dette protestmøtet er neppe nok til å ta nattesøvnen fra Milosevic, men det er et mektig skritt framover. Lederne våre er splittet. Regimet har gjort alt for å skremme folk fra å delta, sier en av deltakerne i demonstrasjonen til Dagbladet.

Mange busser med tilreisende demonstranter ble stanset før de nådde fram til Beograd. Overalt krydde det av politi. Hele den fasjonable bydelen Dedinje, der det antas at Milosevic-familien oppholder seg, var hermetisk avstengt.

Den regimekontrollerte fjernsynsstasjonen TV-Politika sendte en maraton med piratkopier av de nyeste Hollywood-produksjonene som «American Beauty» og den siste James Bond-filmen, for å lokke folk til å holde seg innendørs.

I nyhetssendingene i radio og fjernsyn ble folk advart mot å delta i en «antipatriotisk» demonstrasjon, som angivelig var styrt fra USA og tok sikte på å bryte opp landets enhet.

Elendige liv

- Hvorfor er vi her? Fordi livene vi lever ikke lenger er liv. Fordi vi blir drept, mishandlet og arrestert. Fordi vi lever i elendighet, ydmykelse og sorg. Vi er isolert og stigmatisert. Vi er som rammet av pesten.

Karismatiske Vuk Draskovic fortsatte, med henvisning til ekstremistlederen Vojislav Seseljs oppfordring til menneskejakt på opposisjonelle politikere og journalister:

- I hvilket annet land har vi en visestatsminister som offentlig forteller hvem som må drepes?

Verken Draskovics eller Djindjic lanserte en strategi for kampen framover utover at de krever nyvalg.

Selv om det store flertallet av serbere ønsker at Slobodan Milosevic skal bort, er det få som tror at demonstrasjoner vil føre fram. De frykter at Milosevic vil sette inn hele voldsapparatet om han føler seg truet.