Tordnet mot Norge. Nå kan hans nye jobb hinte om Kinas voldsomme ambisjoner

Ma Zhaoxu blir trolig Kinas nye FN-ambassadør.

BLIR TROLIG KINAS FN-AMBASSADØR: 54 år gamle Ma Zhaoxu har slått seg opp som en av Kinas fremste diplomater. Her under en pressekonferanse i 2010 der han kritiserte Norge for å ha hedret Liu Xiaobo. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB Scanpix
BLIR TROLIG KINAS FN-AMBASSADØR: 54 år gamle Ma Zhaoxu har slått seg opp som en av Kinas fremste diplomater. Her under en pressekonferanse i 2010 der han kritiserte Norge for å ha hedret Liu Xiaobo. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette viser manglende respekt for Kinas rettsvesen. Det er også et spørsmål om hva som er deres virkelige hensikter med det.

Det uttalte Ma Zhaoxu (54) da den regimekritiske aktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Deretter understreket han alvoret ytterligere.

- Fredspris til en kriminell som soner en fengselsstraff, viser mangel på respekt.

Presset Norge

Uttalelsene fra diplomaten, som talte på vegne av Kinas utenriksdepartement, ble starten på et diplomatisk sammenbrudd mellom Norge og Kina, og Ma ga Norge ansvaret for å ordne opp.

Det gjorde Norge også - riktignok først seks år etter.

Da gikk Solberg-regjeringen med på å ikke «kritisere Kinas kjerneinteresser», hvorpå Kina løftet sanksjonene de iverksatte for åtte år siden.

Kan signalisere ambisjoner

Nå får den samme Ma trolig rollen som Kinas FN-ambassadør i New York, ifølge South China Morning Post (SCMP).

Under tittelen «Hvorfor utnevnelsen av Ma Zhaoxu, Kinas nye mann i USA, signaliserer større kinesiske ambisjoner» beskriver avisa nye takter fra den tradisjonelt mer beskjedne stormakten.

Kinas president Xi Jinping slo i fjor fast følgende:

- Den kinesiske nasjonen har reist seg, vokst seg stor og blitt sterk. Nå kan vi sanke fruktene. Dette kommer til å bli en æra der Kina beveger seg nærmere verdens hovedscene.

DØD: Fredsprisvinneren Liu Xiaobo er død, opplyser kinesiske myndigheter. Han ble 61 år gammel. Video: Scanpix / CNN Vis mer

Politisk stjerneskudd

SCMP skriver at Ma Zhaoxu trolig er godt egnet til å følge opp disse ambisjonene i FNs forsamling. Avisa omtaler samtidig en mann som har gjort kometkarriere i et land med et aldrende maktapparat.

Etter at Ma tok en mastergrad innen internasjonal økonomi ved Pekinguniversitetet, gjorde han seg raskt bemerket i den kinesiske utenrikstjenesten.

Dette blant annet da han nektet blankt på anklager om menneskerettighetsbrudd i Kina, noe som igjen førte til overskrifter verden over.

- Han er, på tross av sin relativt unge alder, en stigende stjerne i utenrikstjenesten med ganske bred erfaring og et internasjonalt kjent navn, sier en ikke navngitt diplomatkilde overfor South China Morning Post.

Spår mer sentral diplomatrolle

Avisa har også snakket med Pang Zhongying, en Beijing-bosatt ekspert på internasjonale relasjoner.

Han spår at Xi Jinpings internasjonale ambisjoner, frontet samme år som den tidligere utenriksministeren Yang Jiechi ble medlem av Kinas mektige politbyrå, kommer til å innebære at landets toppdiplomater får økt betydning.

- Retorikken til Xi tyder på at han ønsker å skille seg fra tidligere kinesiske ledere ved å starte et nytt kapittel i Kinas historie, og ved å aktivt forsøke å spille en mer sentral rolle innen det internasjonale politiske landskapet, mener Pang, for så å tilføye:

- Med det som bakteppe, kommer både FN-jobben og andre ambassadørroller til å spille en større rolle.

  • Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Ma Zhaoxu trolig blir Kinas USA-ambassadør. FN-ambassadør i New York er jobben han er favoritt til å overta. Vi beklager feilen.