Tordnet mot Norge. Nå kan hans nye jobb hinte om Kinas voldsomme ambisjoner

Ma Zhaoxu blir trolig Kinas nye FN-ambassadør.

BLIR TROLIG KINAS FN-AMBASSADØR: 54 år gamle Ma Zhaoxu har slått seg opp som en av Kinas fremste diplomater. Her under en pressekonferanse i 2010 der han kritiserte Norge for å ha hedret Liu Xiaobo. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB Scanpix
BLIR TROLIG KINAS FN-AMBASSADØR: 54 år gamle Ma Zhaoxu har slått seg opp som en av Kinas fremste diplomater. Her under en pressekonferanse i 2010 der han kritiserte Norge for å ha hedret Liu Xiaobo. Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette viser manglende respekt for Kinas rettsvesen. Det er også et spørsmål om hva som er deres virkelige hensikter med det.

Det uttalte Ma Zhaoxu (54) da den regimekritiske aktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Deretter understreket han alvoret ytterligere.

- Fredspris til en kriminell som soner en fengselsstraff, viser mangel på respekt.

Presset Norge

Uttalelsene fra diplomaten, som talte på vegne av Kinas utenriksdepartement, ble starten på et diplomatisk sammenbrudd mellom Norge og Kina, og Ma ga Norge ansvaret for å ordne opp.

Det gjorde Norge også - riktignok først seks år etter.

Da gikk Solberg-regjeringen med på å ikke «kritisere Kinas kjerneinteresser», hvorpå Kina løftet sanksjonene de iverksatte for åtte år siden.

Kan signalisere ambisjoner

Nå får den samme Ma trolig rollen som Kinas FN-ambassadør i New York, ifølge South China Morning Post (SCMP).

Under tittelen «Hvorfor utnevnelsen av Ma Zhaoxu, Kinas nye mann i USA, signaliserer større kinesiske ambisjoner» beskriver avisa nye takter fra den tradisjonelt mer beskjedne stormakten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer