(Dagbladet): - Dette viser manglende respekt for Kinas rettsvesen. Det er også et spørsmål om hva som er deres virkelige hensikter med det.
Det uttalte Ma Zhaoxu (54) da den regimekritiske aktivisten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Deretter understreket han alvoret ytterligere.
- Fredspris til en kriminell som soner en fengselsstraff, viser mangel på respekt.
Presset Norge
Uttalelsene fra diplomaten, som talte på vegne av Kinas utenriksdepartement, ble starten på et diplomatisk sammenbrudd mellom Norge og Kina, og Ma ga Norge ansvaret for å ordne opp.
Det gjorde Norge også - riktignok først seks år etter.
Da gikk Solberg-regjeringen med på å ikke «kritisere Kinas kjerneinteresser», hvorpå Kina løftet sanksjonene de iverksatte for åtte år siden.
Kan signalisere ambisjoner
Nå får den samme Ma trolig rollen som Kinas FN-ambassadør i New York, ifølge South China Morning Post (SCMP).
Under tittelen «Hvorfor utnevnelsen av Ma Zhaoxu, Kinas nye mann i USA, signaliserer større kinesiske ambisjoner» beskriver avisa nye takter fra den tradisjonelt mer beskjedne stormakten.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger